TÉMA

Bílina

Policie se zabývá výtržnostmi v Bílině. Kritiku, že málo hlídala demonstraci Romů v Krupce, odmítá
Policie se zabývá výtržnostmi v Bílině na Teplicku, které se odehrály v noci na středu. Nikdo při nich nebyl zraněn. Události vyšetřuje pro podezření z výtržnictví, řekl krajský policejní mluvčí Kamil Marek. Do Bíliny se zřejmě přesunuli někteří účastníci úterní demonstrace v nedaleké Krupce. Tam se sešlo několik stovek Romů, kteří požadovali větší bezpečnost a při pochodu se vymezovali vůči Ukrajincům. Policie vyhodnocuje kamerové záznamy a dění na sociálních sítích, stejně tak i samotné projevy na shromáždění. Zároveň se ohradila proti kritice, že na místě měla málo sil.
19. 7. 2023|
Greenpeace se odvolalo proti prodloužení těžby v Dole Bílina
Organizace Greenpeace podala odvolání proti rozhodnutí, které umožňuje prodloužení těžby uhlí v Dole Bílina o pět let. Uvedl její mluvčí Lukáš Hrábek. Na konci března Obvodní báňský úřad v Mostě nepravomocně rozhodl, že Severočeské doly mohou těžit v hnědouhelném Dole Bílina až do roku 2035.
14. 4. 2023|Alžběta Mubeenová
Bílina na Teplicku zachraňuje lázeňský areál
Radnice v Ústeckém kraji chtějí obnovit lázeňství. Na mnoha místech v regionu jsou totiž pod zemí termální prameny. Často jsou ale nevyužívané. Na lázně by chtěla lákat turisty například Bílina na Teplicku. Začala proto se záchranou lázeňského areálu Kyselka.
3. 4. 2023|
Dva policejní pyrotechnici půjdou kvůli výbuchu muničního skladu v Bílině před soud
Státní zastupitelství podalo obžalobu na dva policejní pyrotechniky kvůli výbuchu muničního skladu v Bílině na Teplicku v roce 2020. Za obecné ohrožení z nedbalosti jim v případě prokázání viny hrozí šest měsíců až pět let vězení nebo zákaz činnosti.
30. 3. 2023|
Soud osvobodil muže, který za hlasy v komunálních volbách v Mikulášovicích údajně nabízel peníze
Muže, který podle policie v Mikulášovicích na Děčínsku před zářijovými komunálními volbami nabízel peníze za konkrétní volbu do zastupitelstva, okresní soud v Děčíně ve středu osvobodil. Už na podzim soud rozhodl o podmíněném trestu, některý z účastníků proti rozhodnutí podal odpor, řekla bez dalších podrobností mluvčí soudu Michaela Janoušová. Rozhodnutí soudu je pravomocné, strany se vzdaly práva na odvolání.
22. 3. 2023|
V Bílině se může těžit do roku 2035, rozhodl báňský úřad. Greenpeace se chce odvolat
Severočeské doly získaly od Obvodního báňského úřadu v Mostě povolení prodloužit těžbu v dole Bílina na Teplicku o pět let až do roku 2035. Rozhodnutí není pravomocné, organizace Greenpeace se proti němu odvolá, informoval o tom Lukáš Hrábek z Greenpeace. Povolení zveřejnil báňský úřad na úřední desce. K rozhodnutí se Severočeské doly nebudou vyjadřovat s ohledem na to, že není pravomocné, reagoval mluvčí společnosti Lukáš Kopecký.
22. 3. 2023|
GIBS znovu navrhla obžalovat dva bývalé policejní pyrotechniky kvůli výbuchu muničního skladu v Bílině
Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ukončila vyšetřování výbuchu muničního skladu v Bílině na Teplicku a znovu navrhla obžalovat dva bývalé policejní pyrotechniky. ČT to sdělil Dan Anděl z Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem, které případ dozoruje. Inspekce spis s návrhem na obžalobu obou mužů předložila žalobcům už v listopadu. Jeden z obviněných ale následně přinesl nový důkaz, a vyšetřování tak bylo nutné doplnit.
21. 3. 2023|Simona Schröderová
Ústavní soud odmítl stížnost, která poukazovala na možné kupčení s hlasy v Teplicích
Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost poukazující na možné kupčení s hlasy v komunálních volbách v Teplicích, výsledky hlasování jsou tak definitivně potvrzené. Podnět člena okrskové volební komise už loni koncem října zamítl Krajský soud v Ústí nad Labem, podle kterého se nepodařilo jednoznačně prokázat porušení zákona a hrubé ovlivnění výsledku voleb. ÚS označil následnou stížnost za zjevně neopodstatněnou, vyplývá z usnesení v databázi soudu. Policie se věcí nadále zabývá.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 14:22|
Nový zásadní důkaz v případu výbuchu muničního skladu v Bílině. GIBS obnovuje vyšetřování
V případu výbuchu muničního skladu v Bílině se objevil nový důkaz, přednesl jej jeden z obviněných. Státní zástupce proto vrátil Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) věc k doplnění. Nová lhůta pro vyšetřování poběží do února. Informaci ČT potvrdilo Státní zastupitelství v Ústí nad Labem. Letos v listopadu obvinili kriminalisté dva bývalé policejní pyrotechniky. Podle deníku Právo jde o ředitele policejních pyrotechniků Michala Dlouhého a jeho podřízeného. Sklad vybuchl v září 2020, nedošlo při něm k žádnému zranění.
22. 12. 2022|Kateřina Dostálová
Kvůli výbuchu muničního skladu v Bílině navrhla policie obžalovat dva bývalé policejní pyrotechniky
Policisté navrhli obžalovat dva bývalé policejní pyrotechniky kvůli předloňskému výbuchu muničního skladu v Bílině na Teplicku. Státní zástupce by měl o návrhu rozhodnout do konce roku. ČT to řekl náměstek ústeckého krajského státního zástupce Dan Anděl. Podle deníku Právo čelí obvinění bývalý ředitel policejních pyrotechniků Michal Dlouhý a jeden z jeho podřízených. Muniční sklad vybuchl v září 2020, nikdo při tom nebyl zraněn.
28. 11. 2022|Šimon Rogner
Muž dostal za maření voleb ve městě na Děčínsku nepravomocně podmínku. Za hlasy měl nabízet peníze
Muž, který měl v Mikulášovicích na Děčínsku nabízet peníze za konkrétní volbu do městského zastupitelstva, dostal roční podmínku. Za maření přípravy a průběhu voleb ho potrestal Okresní soud v Děčíně, ČT to řekla mluvčí soudu Martina Syrůčková. Muž podle policie slíbil nejméně dvěma lidem až 500 korun za konkrétní volbu v zářijových komunálních volbách. Rozhodnutí není pravomocné.
2. 11. 2022|Šimon Rogner
Kvůli výbuchu skladu v Bílině jsou obvinění dva bývalí policejní pyrotechnici
Generální inspekce bezpečnostních sborů kvůli výbuchu policejního muničního skladu v Bílině na Teplicku před dvěma lety obvinila dva bývalé policejní pyrotechniky, kteří tehdy odpovídali za užívání a ukládání výbušnin ve skladu. Inspekce je viní z obecného ohrožení z nedbalosti, za což jim v případě odsouzení hrozí až pět let vězení a zákaz činnosti. Ve skladu bylo větší než povolené množství výbušného materiálu a na místech, která k tomu nebyla určená.
30. 8. 2022|
Gazdík představil v Bílině podporu pro znevýhodněné školy. Žáky ve městě hlídá bezpečnostní agentura
Ministerstvo školství spustí v září projekt Indexace škol, který podpoří částkou 1,8 miliardy korun čtyři stovky znevýhodněných škol v Česku. Patří mezi ně i bílinská základní škola Za Chlumem, kterou kvůli problémovým dětem od začátku měsíce hlídá bezpečnostní agentura, řekl po návštěvě školy ministr školství Petr Gazdík (STAN). Problémy na bílinské škole jsou podle něj způsobené pozdním zásahem poradenských zařízení, které zřizuje Ústecký kraj, a také selháním orgánu sociálně právní ochrany dětí (OSPOD), jehož přístup se zlepšil od loňského listopadu.
19. 5. 2022|
Ministerstvo s těžaři jedná o možnosti prodloužení těžby uhlí i po roce 2033
Hnědé uhlí by se v Česku mohlo těžit i po roce 2033. Přestože má vláda toto datum v programovém prohlášení jako konečné pro využívání této suroviny, začala nyní jednat s těžaři o možnostech prodloužení těžby. Hlavním důvodem je podle kabinetu zajištění energetické bezpečnosti státu.
15. 4. 2022|
Soud poslal řidiče kamionu za smrt tří lidí do vězení na dva a půl roku
Okresní soud v Teplicích poslal na dva a půl roku do vězení řidiče kamionu, který loni usmrtil tři dělníky a čtvrtého těžce zranil na silnici u Bíliny. Sedmačtyřicetiletý Radek Vindyš uznal svou vinu a za tragédii se omluvil. Rozsudek není pravomocný.
23. 11. 2021|
V pondělí přibylo 7591 nakažených covidem. Antigenní testy se budou uznávat i nadále
V pondělí laboratoře v Česku potvrdily 7591 nakažených koronavirem. Je to nejvíc od konce letošního března a zhruba o 3300 víc než před týdnem. V nemocnicích je celkem 1813 lidí s covidem, což je o 185 více než v neděli. Ve vážném stavu je 256 pacientů. Zemřelých s nákazou je od začátku epidemie 30 807, o den dříve jich bylo o 32 méně. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Centrální řídicí tým ke koronaviru v úterý zamítl návrh hlavní hygieničky Pavly Svrčinové, aby se k prokazování bezinfekčnosti používaly pouze PCR testy. Nadále se tak budou uznávat i ty antigenní.
2. 11. 2021Aktualizováno2. 11. 2021, 19:00|dk
30 let zpět: Akce Javor
Byly na území Československa před sametovou revolucí rozmístěny jaderné hlavice? Federální shromáždění požadovalo od léta 1991 po vládě, aby odtajnila smlouvy, v nichž se Československo v 60. letech zavázalo vybudovat na svém území speciální objekty k uskladnění sovětské jaderné munice.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
1. 11. 2021|Archiv ČT
Policie nesmí preventivně zjišťovat totožnost účastníků shromáždění, Ústavní soud vyhověl stížnosti
Policie podle Ústavního soudu nesmí „preventivně“ zjišťovat totožnost účastníků shromáždění, dokud pro to nemá nějaký objektivní důvod, který také musí kontrolovanému člověku vysvětlit. ÚS vyhověl stížnosti návštěvníka Klimakempu v Louce u Litvínova v roce 2018. Musel ukázat občanský průkaz už na nádraží. Podle ústavní stížnosti nebyl ke kontrole žádný důvod a ze strany policie šlo jen o „psychologickou disciplinaci“ účastníků akce.
20. 10. 2021|
Policie nezjistila porušení zákona v případu úhynu ryb v Bílině. Šlo o infekci
Policie nezjistila žádné porušení zákona v případu květnového úhynu ryb v řece Bílině na Mostecku a Teplicku, jako příčinu stanovila infekci. Ryby v řece uhynuly 2. května. Vzorky, které odebral městský úřad v Bílině, ukázaly na bakteriální infekci, nic toxického nepotvrdil ani rozbor vzorků odebraných Povodím Ohře.
4. 8. 2021|
Soud se zastal účastnice Klimakepmu, zásah policie podle něj nebyl zcela přiměřený
Nejvyšší správní soud (NSS) se zastal ženy ze Slovenska, která se v roce 2017 účastnila protestu v hnědouhelném lomu Bílina v Brňanech na Mostecku a poté si stěžovala na policejní zásah. Podle soudu byl postup policie v některých bodech nepřiměřený, šlo například o mnohahodinové poutání rukou při eskortě a pobytu na stanici nebo o nutnost vykonat malou potřebu s otevřenými dveřmi a za dohledu policistky. Některými dalšími výhradami se musí znovu zabývat Městský soud v Praze a doplnit dokazování. Informace jsou dostupné na úřední desce.
2. 7. 2021|
Aktivisté opustili rypadlo v dolech na Chomutovsku, protestovali proti těžbě
Aktivisté opustili v pátek nad ránem rypadlo v dolech Nástup Tušimice na Chomutovsku. Zadržela je policie. Oznámila to její mluvčí Šárka Poláčková. Obsazením dvou velkostrojů protestovala skupina Kolektiv Pod zem! proti pokračování těžby uhlí. Na rypadla vylezlo několik osob ve čtvrtek ráno, ze stroje na Dolech Bílina slezli aktivisté ve čtvrtek odpoledne. Policie je podezřívá z přestupku proti veřejnému pořádku, který spočívá v neuposlechnutí výzvy, a vniknutí do důlního díla.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 12:40|
Aktivisté obsadili rypadla na Teplicku a Chomutovsku, zastavili těžbu v dolech
Aktivisté brzy ráno obsadili dvě skrývková rypadla v uhelných dolech Bílina na Teplicku a Nástup Tušimice na Chomutovsku. Po několika hodinách čtyři protestující opustili stroj v Bílině s ohledem na počasí, na druhém stanovišti dalších šest demonstrantů zůstává. Podle jejich vyjádření uniká každým dnem těžby příležitost zajistit lidem v uhelných regionech důstojnou budoucnost. Severočeské doly, jimž velkostroje patří, musely na obsazených strojích zastavit práce.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 16:45|
Těžba vytlačuje archeology od Bíliny. Mezi stovkami koster našli i porod v rakvi
Tříletý archeologický výzkum zaniklé středověké vsi u Mariánských Radčic na Mostecku končí. Archeologové tam objevili kostelní hřbitov i dětské hračky z pálené hlíny. Na výzkum mají poslední týden, pak se na místo přesunou těžební stroje. Zaniknou tak například pozůstatky kostela nebo základy šesti budov.
27. 5. 2021|
V řece Bílině hromadně uhynuly ryby. Příčinu rybáři zjišťují
V řece Bílině v neděli uhynulo větší množství ryb. Voda je zakalená a zapáchá po neznámé látce. Rybáři odebrali vzorky a informovali Povodí Ohře. Český rybářský svaz se domnívá, že viníkem mohou být znečištěné odpadní vody z čističky. Severočeské vodovody a kanalizace ale uvedly, že voda z čistírny odpadních vod by hromadný úhyn ryb nezpůsobila.
3. 5. 2021Aktualizováno3. 5. 2021, 20:35|