TÉMA

Zdeněk Svěrák

Čapkův památník slaví šedesátiny, na výstavě představuje nové originální dokumenty

Výstava k výročí v Čapkově památníku představuje nové originální dokumenty. K vidění je rukopis, který Čapek psal sekčnímu šéfovi prvorepublikového premiéra Antonína Švehly či autentické materiály nechávající nahlédnout do redakční práce v době první republiky. Dokumenty památník nedávno získal ze soukromé kolekce. Expozice je k vidění nejméně do konce ledna příštího roku, řekl na sobotní oslavě šedesáti let existence Památníku Karla Čapka ve Staré Huti jeho ředitel Zdeněk Vacek.
23. 9. 2023Aktualizováno23. 9. 2023, 19:34|

Byl jsem naivní, říká Svěrák o srpnu 1968. Kubišová přiznává, že se „strašlivě naštvala“

Pro scenáristu, dramatika a textaře Zdeňka Svěráka byl příjezd vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 „šlupka“, která ukončila dobu naivních nadějí. Jako tvůrce se s tématem vypořádal v Oscarem oceněném snímku Kolja. „Strašlivě jsem se na ně naštvala,“ přibližuje své pocity za začátku okupace zpěvačka Marta Kubišová, která jen několik týdnů předtím vyhrála Bratislavskou lyru s písní Cesta děkující Rusům za osvobození v květnu 1945. V roce 1968 jí „bratrská pomoc“ přinesla zákaz zpívání, ale také díky ní získala do repertoáru píseň, která se stala symbolem nejen oné doby. U příležitosti výročí invaze v srpnu 1968 se Marta Kubišová a Zdeněk Svěrák sešli v Událostech, komentářích.
22. 8. 2023|

Humor je i ve stáří záchrana. Bez toho by to nešlo, říkají herečtí manželé Kolářová a Svěrák

Už několik desetiletí patří Daniela Kolářová a Zdeněk Svěrák mezi hereckou špičku, prožili spolu tři filmová manželství. Jejich prvním společným filmem byl snímek Na samotě u lesa (1976). Ponorku mezi sebou nikdy neměli a řidičské znalosti Svěráka jsou prý dobré. Stáří berou oba s nadhledem a humorem. Byli hosty Interview Speciál.
5. 6. 2023|

Česká televize otevřela své dveře návštěvníkům v Praze, Brně a Ostravě

Česká televize si připomíná sedmdesát let od začátku vysílání a při této příležitosti se veřejnosti otevřela televizní studia v Praze, Brně i Ostravě. Pro návštěvníky jsou připravené prohlídky, během kterých se dostanou do míst, kam mají přístup pouze zaměstnanci. Zároveň se můžou setkat i s osobnostmi České televize.
29. 4. 2023Aktualizováno29. 4. 2023, 20:21|

„Meky navěky,“ potvrdily čtyři ceny Anděl za Posledné veci Mira Žbirky. Do Síně slávy vstoupil Zdeněk Svěrák

Zpěvák a skladatel Miro Žbirka se stal jednoznačným vítězem cen Anděl za rok 2022. Nominován byl in memoriam ve čtyřech kategoriích – a čtyři sošky mu také náleží. Včetně té za album Posledné roky a sólového interpreta. Jako nejlepší sólová interpretka vzešla z hlasování České hudební akademie Lenny. Kapelou roku je Vypsaná fiXa. Do Síně slávy vstoupil textař Zdeněk Svěrák.
15. 4. 2023Aktualizováno15. 4. 2023, 23:00|

Pravda někdy bývá nudná, říká cimrmanolog Petr Brukner

Petr Brukner zůstal padesát pět let věrný Divadlu Járy Cimrmana. Začínal v něm nejprve jako kulisák, postupně se zpoza opony dostal na jeviště a také do filmu. Některé jeho role se staly nepřehlédnutelnými, byť nejsou delší než pár vět. „Divadlo léčí,“ uvedl v Interview ČT24 ke svému jedinému divadelnímu angažmá, v němž chce zůstat i po více než půlstoletí. Je ale také fotografem a výtvarníkem.
12. 12. 2022|

30 let zpět: Divadlo Járy Cimrmana pětadvacet let na scéně

V roce, kdy Divadlo Járy Cimrmana slavilo pětadvacáté výročí od založení, se soubor přestěhoval na Žižkov. Zdeněk Svěrák při té příležitost s humorem sobě vlastním komentoval skutečnost, že nové působiště souboru tehdy neslo název Divadlo T. G. Masaryka.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
4. 10. 2022|

Před pětapadesáti lety uvedl Cimrman první hru. Cimrmanologové se teď vydali po jeho stopách

Nový šestidílný cestopis se vydá po Stopách Járy Cimrmana. Průvodcem budou i cimrmanologové, kteří nedoceněného geniálního všeuměla znají nejlépe. Česká televize pořad dotočila těsně před pětapadesátým výročím první hry, kterou Divadlo Járy Cimrmana uvedlo. Akt měl premiéru 4. října 1967. Stejně jako dalších čtrnáct her je stále na repertoáru a svým humorem oslovuje stále nové generace diváků.
4. 10. 2022|

Natáčí se Stopy Járy Cimrmana, vydává se po nich herec Táborský

Z dílny České televize vzniká dokumentární hraný cyklus Stopy Járy Cimrmana o místech spojených se životem a dílem tohoto českého génia. Štáb natáčí na pětadvaceti místech po celé republice, nedávno například ve Staré Huti na Příbramsku. Do šestidílné cestopisné série se zapojí všichni členové jeho divadla. Roli průvodce má Miroslav Táborský, režisérem dokumentu je Patrik Ulrich.
19. 8. 2022|

Na poslední cestu vyprovázely Josefa Abrháma vzpomínky kolegů i Velorex

Desítky lidí se při bohoslužbě v kostele svaté Anežky České na pražském Spořilově rozloučily s hercem Josefem Abrhámem. Jeden z nejpopulárnějších českých herců zemřel 16. května. Po mši v zaplněném kostele na svého kolegu zavzpomínali na přání Josefa Abrháma mladšího herečky Dagmar Havlová, Eliška Balzerová a Iva Janžurová a herec a režisér Jan Kačer. Za rakví vynášenou z kostela zněl dlouhý potlesk
6. 6. 2022|

Hudební scénou znovu létali Andělé. Chytili je Mirai i Ewa Farna

Česká hudební akademie ve Veletržním paláci rozdala hudební ceny Anděl za rok 2021. Kategorii Sólová interpretka ovládla Ewa Farna, skupinou roku se stali Mirai, v kategorii Sólový interpret byl posmrtně oceněn skladatel a zpěvák David Stypka.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 23:27|

30 let zpět: Obecná škola zlatou sošku nezískala

Zdeněk a Jan Svěrákovi po návratu z Hollywoodu hovoří o tom, co pro ně účast na udílení cen americké filmové akademie znamenala. Jejich první spolupráce k zisku Oscara nevedla, cenu obdrželi až za třetí společný film Kolja z roku 1996.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
8. 4. 2022|

Kina zapnula Betlémské světlo. „Hlavně nehraj,“ radil prý Jan Svěrák při natáčení svému otci

Režisér Jan Svěrák uvedl do kin nový film. Scénář k Betlémskému světlu napsal sám podle povídek svého otce Zdeňka Svěráka. Ten si navíc zahrál hlavní postavu stárnoucího autora, jemuž komplikují život jeho vlastní literární postavy. Upozorňuje ale, že navzdory určité podobnosti s hlavním hrdinou nehraje sám sebe.
10. 3. 2022|

Toleranci, trpělivost a slušnost. Zdeněk Svěrák přeje do nového roku 2022

Zdeněk Svěrák je nejen hercem a scenáristou, ale také zakladatelem Centra Paraple, které pomáhá handicapovaným spoluobčanům. Letošní pandemický rok byl pro centrum náročný, nakonec se ale překážky podařilo překonat i díky pomoci drobných dárců. Herec byl hostem pořadu Události, komentáře, na jehož závěru sdělil přání do nového roku.
25. 12. 2021|

„Podívejte se, já zázraky nedělám.“ Z Betlémského světla od tria Svěrákových zatím svítí trailer

Nový film otce, syna a také vnuka Svěrákových se představuje trailerem. Snímek Betlémské světlo režíruje a také napsal Jan Svěrák podle povídek svého otce, jako střihače přivzal svého syna Františka. Příběh o spisovateli, jehož pronásledující jeho postavy, by kina měla uvést na jaře příštího roku.
6. 12. 2021|

Státní cenu za literaturu získal Miloslav Topinka, oceněn byl i Svěrák či Krumbachová

Osm osobností české kultury si odneslo ze slavnostního večera na Nové scéně Národního divadla státní ceny a ceny ministerstva kultury. Mezi nimi jsou například Miloslav Topinka, který si odnesl cenu za literaturu, překladatelka Alena Morávková, výtvarnice Adéla Matasová nebo scenárista, herec a spisovatel Zdeněk Svěrák. Cenu za přínos v kinematografii a audiovizi dostala in memoriam filmařka Ester Krumbachová.
24. 10. 2021Aktualizováno24. 10. 2021, 22:16|

Tři Svěráci točí jeden film. Jejich Betlémské světlo bliklo první ukázkou

„Jsem Šejnoha, Karel Šejnoha,“ představuje se ve stylu bondovek hlavní hrdina novinky, kterou točí Jan Svěrák podle povídek svého otce Zdeňka Svěráka. Ten zároveň hraje hlavní roli spisovatele, jemuž se zjevují literární postavy. Rodinný tandem poprvé rozšířil i zástupce třetí generace: filmový střihač František Svěrák. Nyní ze snímku Betlémské světlo představují první ukázku.
6. 10. 2021|

Tatínek mi vyhrožoval pohádkou, když nenatočím další film, přiznává oceněný Jan Svěrák

Za přínos českému filmu se Vary letos rozhodly ocenit režiséra Jana Svěráka. Cenu prezidenta festivalu si z rukou Jiřího Bartošky převezme v sobotu na závěrečném ceremoniálu. Na festivalu už na své přání uvedl svůj film Jízda, s nímž před šestadvaceti lety karlovarskou soutěž vyhrál. Nejnovější počin, Betlémské světlo podle povídek svého otce Zdeňka Svěráka, do kin teprve chystá. Nejen o natáčení těchto snímků hovořil v rozhovoru s Jolkou Krásnou.
28. 8. 2021|

Začíná Letní filmová škola v Uherském Hradišti. Ceny dostanou Svěrák, Huba či Bohdalová

V Uherském Hradišti začíná v pátek Letní filmová škola (LFŠ). Její 47. ročník nabídne do čtvrtka 12. srpna filmový, odborný a doprovodný program přibližující historii i současnost filmu. Festival představí novinky jako Muž se zaječíma ušima, Chyby, Okupace anebo Myši patří do nebe. Asociace českých filmových klubů také udělí Výroční ceny AČFK za celoživotní přínos kinematografii. Jejich nositeli se letos stanou Zdeněk Svěrák, Martin Huba, Goran Marković a Jiřina Bohdalová.
6. 8. 2021|

Měl rytířský přístup k životu, okolí i světu, vzpomíná na Lasicu Bolek Polívka

Smrt slovenského herce, dramatika a komika Milana Lasici zasáhla i osobnosti veřejného a kulturního života. Ve vysílání ČT24 na umělce vzpomínal jeho častý spolupracovník Bolek Polívka, podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové měl v sobě Lasica hlubokou lidskou moudrost. Strana Sloboda a solidarita (SaS) navrhne koaličním partnerům, aby vláda v souvislosti s úmrtím vyhlásila státní smutek.
19. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 23:08|

Zdeněk Svěrák je raději na chalupě než u moře. Připadám si tu jako ve voliéře, říká

Scenárista, textař, herec a cimrmanolog Zdeněk Svěrák strávil většinu pandemie na chalupě v Čechticích, ale pobýval by tam prý dobrovolně, i kdyby covid nebyl. V tamním lese poskytl také rozhovor České televizi. Bavil se o venkově, dnešních dětech i kůrovcové kalamitě.
3. 7. 2021|

Letní filmovou školu zahájí Miroslav Krobot se zaječíma ušima

Letní filmovou školu v Uherském Hradišti letos zahájí snímek režiséra Martina Šulíka Muž se zaječíma ušima s Miroslavem Krobotem v hlavní roli. Jde o komedii o spisovateli, který nenadále přijde k mimořádnému sluchu. Realitu a jeho sny rozlišili tvůrci barvami, část filmu je černobílá.
30. 6. 2021|

Půvabná a veselá herečka s nadhledem a sebeironií, vzpomínají kolegové na Šafránkovou

Ve věku 68 let zemřela filmová a divadelní herečka Libuše Šafránková. Její kolegové na ni vzpomínají jako na nadanou a milou herečku, která i přesto, že ztvárňovala spíše komické role, byla skvělá i v těch vážných. Vyznačovala se nadhledem, vtipem a sebeironií.
9. 6. 2021Aktualizováno9. 6. 2021, 19:54|

Otec, syn i vnuk Svěrákovi točí nový film. V Betlémském světle se prolíná realita s fikcí

V pondělí, den po svých 85. narozeninách, začal Zdeněk Svěrák natáčet se synem Janem osmý společný film s názvem Betlémské světlo. Zahraje si v něm hlavní roli spisovatele. Jeho manželku ztvární Daniela Kolářová. Scénář napsal režisér Jan Svěrák podle otcových povídek. Snímek vzniká v koprodukci České televize.
30. 3. 2021Aktualizováno30. 3. 2021, 21:15|