TÉMA

Jiří Mádl

Zemřela Jana Hlaváčová, divadelní a filmové herečce bylo 85 let

Ve věku 85 let během sobotního večera zemřela divadelní a filmová herečka Jana Hlaváčová. Pražská rodačka ztvárnila desítky rolí v Národním divadle (ND) nebo v Divadle na Vinohradech. Známá je také z filmové série režiséra Dušana Kleina „o básnících" i mnoha televizních seriálů. O úmrtí herečky informoval mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.
14. 1. 2024Aktualizováno14. 1. 2024, 14:56|

Jako režisér a herec mám větší možnost něco ovlivnit než jako politik, říká Jiří Mádl

Herec a režisér Jiří Mádl je vnímán jako člověk, který se netají svými názory, do této pozice se ale podle svých slov dostal, protože se nebál odpovídat. Odvahy vyjádřit svůj názor se dotýká i jeho chystaný film Vlny, který natáčí podle svého scénáře. Opírá se o skutečné dění v Československém rozhlasu na sklonku šedesátých let. V Interview ČT24 uvedl, že divákům chce zprostředkovat emoce tehdejší doby, ne dávat lekce z historie.
22. 11. 2023|

Když studenti v roce 1967 dělali vlny. Mádl dotočil svůj další film

Skončilo natáčení dobového dramatu Vlny v režii a podle scénáře Jiřího Mádla. Snímek se vrací k událostem z konce šedesátých let, kdy poměry uvolnilo pražské jaro, které za krátkou dobu ukončily tanky vojsk Varšavské smlouvy. Vlny tehdejší události zkoumají z pohledu zaměstnanců Československého rozhlasu. Poslední klapka filmu padla při scéně z úvodu příběhu. Odehrává se na potlačených demonstracích vysokoškolských studentů, které se v říjnu 1967 staly předzvěstí reformního procesu.
14. 11. 2023|

Rozhlas byl chvíli zase československý, aby Mádl zachytil první vlny nového filmu

Režisér a scenárista Jiří Mádl začal natáčet film Vlny. Drama z období konce šedesátých let a pražského jara vypráví o dvou bratrech čelících zkouškám doby, ale odhalí i skutečný příběh korespondentů mezinárodní redakce Československého rozhlasu. Právě před jeho budovou, kde dnes sídlí Český rozhlas, štáb natáčel.
4. 5. 2023|

Ke Snowboarďákům jsem cítil vzdor, dnes už ho ale nahradila nostalgie, říká Vojtěch Kotek

Herec a režisér Vojtěch Kotek nyní podle svých slov dostává jiné role, než jaké s ním mají diváci obvykle spojené. Objevil se jako manžel Marie Terezie František Štěpán, nyní hraje i zápornou roli v minisérii podle skutečných událostí Guru. V Interview ČT24 mluví o své rodině, plánech i další spolupráci s Jiřím Mádlem, s nímž si zahrál v teenagerské komedii Snowboarďáci.
17. 1. 2022|

Nejvíc nominací na ceny Český lev mají filmy Zátopek a Okupace

Česká filmová a televizní akademie vyhlásila nominace pro 29. ročník Českého lva. Nejvíc sošek, třináct, mohou získat dramata Zátopek a Okupace, jedenáct nominací má Muž se zaječíma ušima, o devět sošek pak bude usilovat Atlas ptáků. Přímo na tiskové konferenci k nominacím byla udělena cena filmových fanoušků a za nejlepší plakát, získal je Zátopek. Ceremoniál s vyhlášením vítězů bude přenášen 5. března živě na ČT1.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 12:37|

Jestli se Brno stalo dobrou kulisou, budeme rádi, říkají tvůrci romance Marťanské lodě

Česká filmová romance Marťanské lodě ukazuje v klipu k písni Jablka první záběry. Příběh, který vychází ze zážitků hudebníka kapely Květy Martina Kyšperského, natočil režisér Jan Foukal. Kromě Kyšperského se v romanci z Brna představí Eliška Křenková. Marťanské lodě „o lásce, odplouvání a múzách“ jsou hotové delší dobu, uvedení ale zbrzdila pandemie. Pražská premiéra bude v polovině září.
7. 6. 2021|

Český lev za rok 2020 vzhlíží k Šarlatánovi, nejvíce si ale všímá Krajiny ve stínu

Nejlepším filmem roku 2020 podle cen Český lev je Šarlatán polské režisérky Agnieszky Hollandové, natočený v české koprodukci. V počtu sošek ale osmadvacátému ročníku vévodí černobílé drama Krajina ve stínu. Herecké ceny si odnáší Ivan Trojan, Magdaléna Borová, Petra Špalková a Jiří Mádl.
6. 3. 2021Aktualizováno6. 3. 2021, 23:04|

Šarlatán a Krajina ve stínu ovládli nominace na Ceny české filmové kritiky

Historická dramata Krajina ve stínu a Šarlatán posbírala shodně pět nominací na Ceny české filmové kritiky za rok 2020. Film V síti navíc jako vůbec první dokumentární titul pronikl mezi nominované na nejlepší film roku. Vítězové se vyhlásí v sobotu 6. února 2021 v pražském Divadle Archa, večerem diváky provedou v přímém přenosu na ČT art od 20:20 moderátoři Světlana Witowská a Ondřej Cihlář.
6. 1. 2021|

Tip z iVysílání: Filmaře Jiřího Mádla zajímají mezilidské vztahy Na střeše

Herec Jiří Mádl se už prosadil i jako režisér a scenárista. Jeho druhý celovečerní snímek Na střeše svedl v roce 2019 v kinech dohromady nevrlého seniora a ilegálního přistěhovalce. Co z této situace vzejde, mohou diváci zjistit do 13. prosince také v iVysílání.
10. 12. 2020|

Zlaté střevíčky si na Zlín Film Festivalu vysloužil útěk z domova i před nacisty

Zlín Film Festival, mezinárodní přehlídku filmů pro děti a mládež, zakončilo 10. září předávání cen. Zlaté střevíčky šedesátého ročníku získaly norský snímek Hranice odvahy, španělský Život bez Sáry Amatové a animovaný film Ptáček a velryba.
11. 9. 2020|
Interview ČT24

Musíme udržet lidi v kultuře, muzikanti nesmí prodávat svoje nástroje, vyzval Mádl

Krize Čechům svědčí, odhalují v nich to nejlepší, myslí si herec a scenárista Jiří Mádl.  „Epidemie zesílila to dobré i špatné, a to pozitivní převážilo,“ prohlásil v pořadu Interview ČT24.
11. 5. 2020|

Rapl, Ďáblova lest i Četníci z Luhačovic. Pátrejte v iVysílání po krimi seriálech

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v rozsáhlém videoarchivu pomůžou tipy webu ČT24. V aktuálním výběru vrchovatě nakládáme všem, kteří rádi u televize rozlousknou nějaký ten zapeklitý kriminální případ.
11. 4. 2020|

#ZdravíJeUmění. Mádl na sítích zachraňuje bábu, Schwarzenegger osla

„Pomáhat a chránit“ není v těchto dobách už jen heslem policie. K obojímu vyzývají mimo jiné i umělci, jak čeští, tak zahraniční. V souvislosti s opatřením proti šíření nemoci COVID-19 nemohou sice často na pódia, jeviště či vernisáže, ale mnozí své známé tváře využívají na sociálních sítích k šíření osvěty a vzájemné podpory.
23. 3. 2020|

Modelář napravuje v kinech svět. Neklaďme si malé cíle, tlumočí jeho vzkaz režisér Zelenka

V novince Petra Zelenky mají podstatnou roli drony, ale podle režiséra a scenáristy v jednom není filmem o této technice. Hlavní hrdina se v současných politických kulisách radikálně angažuje v boji za spravedlnost, nicméně tvůrce odmítá označení filmu jako politického. Modelář je prý zábavným snímkem s napětím, který ukazuje mezilidské vztahy a kam to vede, když se člověk cítí společností zahnán do kouta. Do kin vstupuje 6. února.
5. 2. 2020|

Febiofest ocení Ivu Janžurovou a v nové soutěži také artové komedie

Filmový festival Febiofest letos ocení Ivu Janžurovou. U této příležitosti uvede přehlídka také výběr z filmů, v nichž hrála. Hlavní část 27. ročníku se koná od 19. do 27. března v Praze a následně pokračuje regionálními ozvěnami ve třinácti dalších městech. Dramaturgickou novinkou jsou dvě soutěžní sekce, jedna z nich zaměřená na komedie.
5. 2. 2020|

O Ceny české filmové kritiky se přetahují Vlastníci a Staříci

Road movie o pomstě Staříci a hořká komedie Vlastníci mají shodně pět šancí na Ceny české filmové kritiky za rok 2019. O jednu méně získalo Nabarvené ptáče. Do nominací na výroční ocenění zařadila padesátka kritiků celkem dvanáct titulů, většina z nich vznikla s přispěním České televize. Vítězné snímky budou vyhlášeny 1. února v přímém přenosu ČT art.
2. 1. 2020|

Něco je ve vzduchu. Modelář Petra Zelenky slepil trailer

Režisér a scenárista Petr Zelenka dokončil svůj nejnovější film. Thriller ze současnosti uvede v únoru příštího roku do kin pod názvem Modelář, s Kryštofem Hádkem a Jiřím Mádlem v hlavních rolích. Novinku předznamenává už nyní trailer.
28. 11. 2019|

Dětský divák si nebere servítky, říká Jiří Mádl na Juniorfestu

Herec a režisér Jiří Mádl oceňuje regionální dosah festivalu Juniorfest, který v pěti městech Plzeňského kraje běží až do čtvrtka. Mádl přivezl svůj film Na střeše určený mladistvému publiku. Věří, že snímek uspěje, protože prý nabízí strhující děj a překvapivé momenty. Právě to dětský divák podle něj od filmu vyžaduje.
11. 11. 2019|

Jak si nepodělat život? Vydat se na podzim s ČT na Sever a za Principem slasti, to se ví

Česká televize vyrobí za rok téměř 18 tisíc hodin vlastních pořadů. Původní tvorba nebude chybět ani v podzimním vysílání. Diváci se mohou těšit na nové seriály, filmy i pořady. Krimisérii Sever od režiséra Roberta Sedláčka, Princip slasti s Karlem Rodenem nebo cyklus filmů s návodem Jak si nepodělat život. Z nehraného programu bude lákadlem už desátá řada taneční soutěže StarDance a ČT chystá také zábavní pořad To se ví, který rozebere falešné zprávy.
1. 8. 2019|

„Tel Aviv se dost špatně nahrazuje.“ Petr Zelenka natáčí v Izraeli nový film Modelář

Po třiceti dnech končí režisér Petr Zelenka natáčení nového filmu Modelář. Štáb se na závěr přesunul na čtyři dny do izraelského Tel Avivu, kde točí paradoxně první scénu snímku. Jedna z hlavních postav, kterou hraje Kryštof Hádek, totiž na začátku příběhu v Izraeli pracuje.
2. 7. 2019|

Po mnichovském komplexu vyletí drony. Petr Zelenka natáčí nový film Modelář

Po pěti letech od filmu Ztraceni v Mnichově natáčí scenárista a režisér Petr Zelenka nový celovečerní snímek. V příběhu nazvaném Modelář diváky zavede do prostředí firmy na pronájem dronů. V hlavních rolích se představí Kryštof Hádek a Jiří Mádl.
30. 5. 2019Aktualizováno2. 6. 2019, 18:50|

Severní život je krutý, poznává v novém seriálu kriminalista Jiří Mádl

V ústeckých Neštěmicích přepadl minulý týden seriálový lupič poštu. Případ přijel vyšetřovat kriminalista v podání Jiřího Mádla. Na Ústecku totiž Robert Sedláček v těchto dnech natáčí nový seriál České televize s názvem Sever.
11. 3. 2019|

Když se Mádl, penzista a Vietnamec sejdou Na střeše, vznikne film, kde se lidé navzájem potřebují

Nerudný penzista a ilegální vietnamský přistěhovalec – dva ztracenci, kteří se neplánovaně našli díky druhému celovečernímu filmu Jiřího Mádla Na střeše. Dojemný i humorný příběh podle jeho scénáře promítají kina od 7. února. V hlavních rolích s Aloisem Švehlíkem a nehereckým objevem Lukasem Duy Anh Tranem.
7. 2. 2019|