Mádl vyslal do kin Vlny. Zmítají osudy lidí v Československém rozhlase

Do kin vstupuje film Vlny (zdroj: ČT24)

Film Vlny zavede diváky do Prahy do redakce Československého rozhlasu v turbulentních šedesátých letech minulého století. Dramatický příběh inspirovaný skutečnými příběhy získal na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech cenu diváků a nyní vstupuje do českých kin. Vlny jsou už třetím celovečerním snímkem scenáristy a režiséra Jiřího Mádla.

Drama Vlny se inspiruje skutečnými osudy Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu. Mezi zkušené žurnalisty se dostává tak trochu omylem technik Tomáš, který se stará o mladšího bratra.

Rozhlasoví pracovníci jsou v hledáčku tajných služeb a doba konce šedesátých let – pražské jaro následně ukončené okupací – staví postavy před těžké životní volby. Kvůli těmto tlakům dostává příběh podle tvůrců parametr špionážního thrilleru.

Ne rozhlasové redaktory, ale technika jako hlavního hrdinu si Mádl vybral, protože se domníval, že s ním se diváci spíše ztotožní. „Průměrný Čechoslovák, který se spousty věcí bojí, spoustu věcí neví a možná se bojí o to víc, že ty věci nezná,“ popsal Tomáše.

Z filmu Vlny
Zdroj: Dawson Films

Statečnost a tajemství

K námětu filmu se Jiří Mádl dostal, když četl knihu shrnující historii Českého rozhlasu. „Byla tam událost, která se stala Rostislavu Běhalovi, my jsme ji ve filmu přisoudili hlavnímu hrdinovi. Chtěl bych panu Běhalovi poděkovat za ohromnou statečnost, která nás deset let hnala k tomu, film dokončit,“ podotkl Mádl.

O tehdejších událostech mluvil i s dalšími pamětníky z rozhlasu. „Film přináší jedno tajemství, které si redakce nechávala pro sebe,“ naznačil Mádl. „Rovnou jsem věděla, že to je silný příběh, který chci vidět na plátně,“ uvedla k prvnímu setkání s látkou producentka Monika Kristl.

Trailer k filmu Vlny (zdroj: ČT)

Propojení archivu a hraných scén

Štáb k natáčení využil budovy Českého rozhlasu v Praze a v Plzni. Do nově natočených scén tvůrci začlenili i archivní materiály, včetně záběrů ze srpna 1968. Dobarvily se pomocí umělé inteligence a herci dotočili navazující scény. „Je to tak vsazené do děje, že se na herce dívají lidé, kteří tam byli, se skutečnými emocemi. Jste na ulici v té době a to je výjimečné,“ je přesvědčený Mádl.

Coby filmoví bratři se ve snímku představují Vojtěch Vodochodský a Ondřej Stupka, pro něhož jde o filmový debut. Hlavních ženských rolí se zhostily Táňa Pauhofová a Marika Šoposká. Ve filmu dále hrají Vojtěch Kotek, Stanislav Majer, Igor Bareš či Martin Hofmann.

Vlny vznikly v koprodukci České televize. Kromě tuzemských kin je čeká uvedení také na zahraničních festivalech. 

90′ ČT24: Do kin přichází film Vlny (zdroj: ČT24)