TÉMA

Mercedes-Benz

V Maďarsku vzniká čínská megatovárna na baterie. Odpůrci se bojí ztráty vody či vlivu Pekingu

U východomaďarského Debrecínu začíná stavba obří továrny na baterie pro elektromobily. Je to čínská investice za víc než sedm miliard eur. Maďarsko doufá, že se díky ní stane globálním producentem lithium-iontových baterií v době, kdy svět přechází na elektromobily, aby omezil emise skleníkových plynů. Projekt má ale řadu odpůrců.
27. 5. 2023|

V Nizozemsku draží unikátní sbírku veteránů, je mezi nimi i československá Tatra

V Nizozemsku draží unikátní sbírku automobilových veteránů. Tamní sběratel jich během života shromáždil přes dvě stovky od známých značek včetně jedné Tatry. Jenže o tom skoro nikomu neřekl a kolekci držel v tajnosti. Auta tak zůstala v původním stavu včetně dobových doplňků. Hodnota by mohla dosáhnout v přepočtu čtvrt miliardy korun.
27. 5. 2023|

Aut jako Heydrichův mercedes bylo jen 43. ČT ukázala jeho virtuální podobu

Mercedes Benz 320 B se stal symbolem strachu z nacistů. Byl oblíbený mezi vyššími důstojníky a představiteli režimu. Události, komentáře ukázaly virtuální model auta, kterým jel zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich, když na něj v libeňské zatáčce zaútočili výsadkáři Jan Kubiš a Josef Gabčík.
27. 5. 2022|

Mercedes, Ford či Jaguar chtějí do roku 2040 přestat vyrábět vozy na benzin a naftu

Z klimatické konference COP26 v Glasgow vzešla výzva ukončit výrobu aut na naftu a benzin do roku 2040. Nahradit je mají vodíkové vozy a elektromobily. Deklaraci podepsaly Kanada, Rakousko, Polsko, Izrael nebo Mexiko. Připojily se i automobilky Mercedes Benz, Ford, Jaguar nebo velkoměsta jako New York a Sao Paulo.
11. 11. 2021|

Automobilky představují v Mnichově elektrifikované novinky, některé firmy ale vůbec nedorazily

Jeden z nejslavnějších autosalonů historie se pokouší o znovuzrození. Mezinárodní automobilová výstava, která se tradičně konala ve Frankfurtu na Mohanem, poprvé otevřela své brány v novém dějišti, v Mnichově. Dominovaly jí elektřinou poháněné modely a doprovázely protesty ekologických aktivistů.
7. 9. 2021Aktualizováno7. 9. 2021, 22:16|

Velké automobilky řeší nedostatek čipů, některé omezí výrobu vozů

Některé přední světové automobilky v lednu omezí výrobu kvůli nedostatku čipů. Tento krok v pátek oznámily například japonské společnosti Toyota Motor a Nissan Motor či americká firma Ford Motor. Informovala o tom agentura Reuters. Nedostatek čipů má i mladoboleslavská Škoda Auto, sdělila její mluvčí.
8. 1. 2021|

Prodej nových aut loni v Česku klesl o 19 procent. Nejčastěji lidé volili benzinové vozy a SUV

Prodej nových osobních aut v Česku loni klesl o 18,8 procenta na 202 971 vozů. Je to o téměř 47 tisíc aut méně než o rok dříve. Důvodem byla opatření proti koronavirové epidemii. Oznámil to ve středu Svaz dovozců automobilů.
6. 1. 2021Aktualizováno6. 1. 2021, 15:18|

Prodej osobních aut klesl v Česku za devět měsíců o 22 procent

Prodej nových osobních aut v Česku se za tři čtvrtletí meziročně snížil o 22,4 procenta na 148 319 vozů. Oznámil to v pondělí Svaz dovozců automobilů. U lehkých užitkových vozů činí pokles 23,6 procenta a u nákladních automobilů 35 procent.
5. 10. 2020|

Kauza dieselgate: Automobilka Daimler zaplatí v USA více než dvě miliardy dolarů

Německá automobilka Daimler se ve Spojených státech dohodla na urovnání vyšetřování kvůli podezření, že ve svých vozech s naftovým motorem používala nelegální software umožňující podvody při emisních testech. Výrobce vozů Mercedes-Benz podle čtvrtečního prohlášení zaplatí v rámci urovnání 1,5 miliardy dolarů (33,2 miliardy korun), dalších 700 milionů dolarů ho bude stát urovnání žaloby od majitelů vozů.
13. 8. 2020|

Prodej aut klesl za pololetí v Česku o 26 procent, v Německu o 35 procent

Tuzemský prodej nových osobních automobilů v 1. pololetí kvůli epidemii koronaviru klesl o 26 procent na 95 029 vozů. V červnu byl ale už jen o pět procent meziročně nižší, oznámil Svaz dovozců automobilů. V Německu se prodej snížil v prvním pololetí meziročně o téměř 35 procent na 1,21 milionu.
3. 7. 2020Aktualizováno3. 7. 2020, 14:11|

Podnikatelská aktivita v USA je na rekordním minimu. Hovoří se už o recesi

Podnikatelská aktivita ve Spojených státech klesla v březnu na rekordní minimum. Ve své předběžné zprávě to v úterý uvedla konzultační společnost IHS Markit. Podobná zpráva přišla i z eurozóny. Ve stejný den česká vláda na mimořádném jednání schválila novelu zákona o České národní bance. ČNB bude do budoucna zřejmě moci podpořit stát při vydávání dluhopisů, protože bude smět obchodovat s cennými papíry s delší splatností a s více institucemi na finančním trhu. Sněmovna zároveň v úterý schválila také dočasné pozastavení EET, dále to, že se odpustí živnostníkům odvody minimálních záloh na zdravotní i sociální pojištění za půl roku a zvýšení schodku letošního rozpočtu na 200 miliard korun.
24. 3. 2020Aktualizováno24. 3. 2020, 22:15|

Prodej aut sice poslední dva měsíce klesal, ne však u elektromobilů a hybridů

Prodej nových osobních aut za leden a únor meziročně klesl o 4,2 procenta na 36 509 vozů. V samotném únoru se snížil téměř o osm procent. Počet prodaných elektromobilů v tomtéž období narostl na šestinásobek a prodej hybridů se zdvojnásobil. Vyplývá to ze zveřejněných údajů Svazu dovozců automobilů.
4. 3. 2020|

Olomoucká firma Koyo investovala do umělé inteligence. Automat kontroluje vyrobená ložiska

Olomoucká továrna Koyo Bearings ČR začala při vizuální kontrole částí vyrobených ložisek pro automobilový průmysl využívat umělou inteligenci. Do automatické stanice opatřené dvěma kamerami společnost investovala více než 3,6 milionu korun. Vedení firmy si od investice slibuje vyšší produktivitu i kvalitnější kontrolu produktů.
4. 3. 2020|

Německé automobilky pod tlakem mohutně investují a plně sází na elektromobily

Německý automobilový průmysl, klíčové odvětví největší evropské ekonomiky, čelí propadu tržeb. Firmy také propouštějí desetitisíce zaměstnanců. Zároveň výrobci aut musí investovat astronomické částky do elektromobilů, aby se vyhnuli obřím pokutám.
14. 1. 2020|

V Česku se loni prodalo čtvrt milionu nových aut. Poklesu ale nezabránil ani silnější závěr roku

Prodej nových osobních aut v loňském roce klesl o 4,4 procenta na 249 915 vozů. V prosinci přitom trh vzrostl téměř o 28 procent. Nejprodávanější značkou minulého roku byla Škoda Auto s podílem přes 34 procent, vyplývá z informací Svazu dovozců. Pokles podle tajemníka svazu Josefa Pokorného způsobily především rekordní prodeje v předchozím roce 2018 související se zaváděním nového způsobu emisního měření WLTP.
8. 1. 2020Aktualizováno8. 1. 2020, 15:44|

Frankfurtský autosalon sází na ekologii, svůj první elektromobil představila i Škoda

Začíná autosalon ve Frankfurtu. Má sice méně vystavujících, novinek je ale i tak dost, zejména u vozů poháněných elektřinou. Jedním z nich je i první elektromobil od Škody Auto, model Citigo iV, který se má stát nejdostupnějším elektroautem na českém trhu.
10. 9. 2019|

Tuzemské podniky začínají cítit ochlazování ekonomiky. Změna přichází z Německa

České firmy začínají pociťovat ochlazování německé ekonomiky. Úbytek objednávek evidují hlavně společnosti, které jsou navázány na automobilový průmysl, naplno se ale podle odborníků pokles projeví během podzimu. Podle aktuálních dat přitom už teď v Česku ubývá nových zakázek nejrychleji od roku 2009.
7. 7. 2019|

Prodej osobních aut v pololetí klesl o více než desetinu. Trh je nasycený, míní ekonom

Trh s osobními auty v Česku se v prvním pololetí meziročně snížil o 10,6 procenta na 128 498 vozů. V červnu se trh propadl o 15,5 procenta. Nejmenší snížení zaznamenal segment terénních SUV a velkoprostorových rodinných vozů. Oznámil to Svaz dovozců automobilů.
3. 7. 2019Aktualizováno3. 7. 2019, 16:21|

Konec bojů o televizní ovladač. Je tu technologie přepínání očima

Americký telekomunikační gigant Comcast v pondělí představil novinku: zařízení, které umí přepínat televizní kanály pouhým pohledem. Tato technologie by zpočátku měla sloužit pro nemocné, ale má mnohem větší potenciál.
18. 6. 2019|

Pašerák běženců z D1 skončil ve vazbě. Část Iráčanů policie předala Slovensku

Pětatřicetiletý muž z Lotyšska, který ve čtvrtek převážel po dálnici D1 přes Vysočinu v dodávce běžence z Iráku, je ve vazební věznici v Brně a hrozí mu až pět let vězení.  Sdělila to v neděli policejní mluvčí Dana Čírtková. Část migrantů v sobotu policie předala na Slovensko, zbývající jsou v záchytných zařízeních pro cizince v Česku.
14. 4. 2019|

Statisíce mercedesů v Evropě mají software, který umožňuje falšování emisí

Zhruba 774 tisíc automobilů Mercedes-Benz v Evropě je vybaveno nepřípustným softwarem pro regulaci emisí, uvedlo německé ministerstvo dopravy. V samotném Německu se uvedený problém týká 238 tisíc aut. Německá vláda nařídí, aby tato auta byla okamžitě svolána k úpravě.
11. 6. 2018Aktualizováno11. 6. 2018, 21:59|