TÉMA

Podcasty

Dopisy z komunistického vězení jeho milovaná nikdy nedostala. Bedřich Zahradník strávil v žaláři tři roky
Bedřich Zahradník pamatuje nacistické vypálení Ploštiny na Valašsku i komunistické vězení, ve kterém skončil v pouhých sedmnácti letech. V roce 1949 ho zatkla Státní bezpečnost za to, že u sebe nechal přespat mladíka na útěku. Ve věznicích v Uherském Hradišti a na Cejlu strávil tři roky.
19. 10. 2021|
Třináct hradů, třináct tipů na výlet. Podcast Toulky za hrad(b)y radí, kam vyrazit za historií
Česká republika jako země hradů a zámků poskytuje milovníkům výletů takřka bezbřehé možnosti výprav za historií. Podcast ČT24 Toulky za hrad(b)y zve do velkolepých sídel mocných pánů či nedobytných strážních pevností a odhaluje jejich tajuplné a někdy i nevšední příběhy. Poslechněte si celou sérii na jednom místě:
5. 7. 2021|
Toulky za hrad(b)y: Valdštejn je nejstarší hrad Českého ráje. Hostil šlechtu, loupežníky i poutníky
Schovaný mezi pískovcovými skalami Českého ráje je hrad Valdštejn druhou nejstarší zpřístupněnou památkou v Čechách. Právě na Valdštejn se vydává další díl podcastu Toulky za hrad(b)y, který vám umožní se vypravit do někdejších sídel českých a moravských pánů i v době, která skutečným výletům zrovna nepřeje.
8. 5. 2021|
Toulky za hrad(b)y: Točník a Žebrák jako nejikoničtější české hradní duo
Asi těžko bychom u nás hledali ikoničtější dvojici hradů, které stojí takto blízko u sebe. Točník a Žebrák jsou cílem třetího dílu nového podcastu Toulky za hrad(b)y, který vám umožní se vypravit do někdejších sídel českých a moravských pánů i v době, která skutečným výletům zrovna nepřeje.
1. 5. 2021|
Toulky za hrad(b)y: Český Šternberk zůstává v rukou jedné rodiny už po dvacet generací
Nad řekou Sázavou si na ostrém skalním hřebeni na levém břehu nelze nevšimnout impozantního hradu. Už přes sedm set let tu hlídá stejnojmennou vesnici a její okolí. Na Český Šternberk se ČT24 vydává v druhém díle nového podcastu Toulky za hrad(b)y, který vám umožní se vypravit do někdejších sídel českých a moravských pánů i v době, která skutečným výletům zrovna nepřeje.
24. 4. 2021|
Toulky za hrad(b)y. Nový podcast zve do panských sídel, začíná Bezdězem
Tyčí se nad stejnojmennou vesnicí u Máchova jezera už od dob Přemysla Otakara II. a jeho historie se intenzivně prolíná s nejslavnějšími postavami českých dějin. Na královský hrad Bezděz se vydává první díl nového podcastu Toulky za hrad(b)y, kterým chce ČT24 umožnit  čtenářům cestu do někdejších sídel českých a moravských pánů i v době, která skutečným výletům zrovna nepřeje.
17. 4. 2021|
Paměťová stopa
Služba na státní hranici není nic, na co bych rád vzpomínal, říká bývalý pohraničník Jaroslav Sviták
V 70. letech byl Jaroslav Jakub Sviták členem pohraniční stráže na jihu Čech. Aktivně hlídali státní hranici a bránili lidem, kteří chtěli z totalitního Československa pryč. Sviták popisuje propracovaný systém udavačů, výslechy zadržených lidí i používání samostatně útočících smeček psů.
22. 12. 2020|
Paměťová stopa
Jan Hronek se stal ve 14 letech partyzánskou spojkou. Rodiče mu nebránili, i oni pracovali pro odboj
Rodiče Jana Hronka se do odboje zapojili hned na počátku druhé světové války. Před synem nic netajili, naopak. Mladý Jan začal pracovat pro tak zvanou Sousedíkovu skupinu a v roce 1944 se stal spojkou partyzánské brigády, která na Valašsku působila. „Strach má asi každý, a kdo ho nemá, lže. Jde o to ho překonat, nepanikařit, zachovat klid, a hlavně nic neříct,“ vysvětluje dnes devětaosmdesátiletý pamětník.
17. 11. 2020|
Paměťová stopa
Z Velehradu vyhnali pátera Hladiše bolševičtí ozbrojenci. Vrátil se tam až po revoluci a vítal papeže
Josef Hladiš působil na Velehradě jako osmnáctiletý novic, když v noci 13. dubna 1950 z kláštera vyhnali komunističtí ozbrojenci pětadvacet jezuitů a čtyřicet šest noviců. Odvezli je do kláštera v Bohosudově, pak se je snažili převychovat na stavbě přehrady. Sám Hladiš se dočkal kněžského svěcení až po roce 1969. Na Velehrad se vrátil teprve po sametové revoluci –⁠ připravit návštěvu papeže Jana Pavla II.
8. 9. 2020|
Paměťová stopa
Při bombardování Brna zahynuli jeho kamarádi. Lubomír Vysočan se schovával v podzemní továrně
25. srpna 1944 zažilo Brno první velké bombardování. Kobercový nálet více než tří set amerických bombardérů měl zničit německou továrnu na výrobu leteckých motorů v Líšni, Zbrojovku a továrnu v Kuřimi. Letadla ale zasáhla také obytné budovy v přilehlých čtvrtích. Zahynuly přes dvě stovky lidí včetně sousedů a kamarádů Lubomíra Vysočana, který byl v osudný den u babičky mimo Brno.
25. 8. 2020|
Interview ČT24
Základem boje s nákazou je mýt si ruce, nabádá hlavní hygienička. Koronavirus se podle ní i tak Česku sotva vyhne
Proti šíření koronaviru může bojovat každý, a to velmi snadno – mytím rukou a kýcháním do kapesníku. Význam osobní hygieny zdůraznila hlavní hygienička Eva Gottvaldová, podle které je ale Česko na případný výskyt nemoci COVID-19 připraveno. Že by se koronavirus zemi zcela vyhnul, přitom nepovažuje za pravděpodobné. Eva Gottvaldová byla hostem Interview ČT24.
28. 2. 2020|
Události komentáře
Uprchlické kvóty jsou neúčinné a přežité, shodli se Hrnčíř se Zdechovským
Podmínky v řeckých uprchlických táborech jsou otřesné, připustili poslanec Jan Hrnčíř (SPD) a europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Oba byli hosty úterních Událostí, komentářů. K otázce povinných kvót se ale oba postavili odmítavě. Zatímco podle Hrnčíře by se mělo usilovat o navrácení uprchlíků do jejich původních zemí, Zdechovský dává za vzor například nizozemský migrační systém.
26. 2. 2020|
Paměťová stopa
„Váš domov je tam, na hřbitově!“ slýchala po válce v táboře pro Němce Ingeborg Cäsarová
V táboře pro Němce ve Svatobořicích u Kyjova zažila Ingeborg Cäsarová po konci druhé světové války hlad i ponížení. Bylo jí jedenáct let a mezi více něž tisícovkou starých a nemocných lidí byla jediné dítě. Na Čechy ale nezanevřela, našli se totiž i ti, kteří německé rodině pomáhali, a ona zase pomáhá dalším.
26. 2. 2020|
Interview ČT24
„Jak si tu pojmenujeme ulice či náměstí, je naše věc,“ říká primátor Hřib
Náměstí před ruskou ambasádou v Praze nově ponese jméno zavražděného oponenta Putinova režimu Borise Němcova. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) tím magistrát vyšel vstříc přání občanů a pokračuje v české tradici hájení lidských práv. Hřib v Interview ČT24 rozebíral také bytovou krizi v hlavním městě a možné regulace krátkodobého nájemného. Pokud se prý problém se službami typu Airbnb vyřeší, pro bydlení se tím uvolní 10 tisíc bytů. Město ale podle něj musí dělat také další kroky – například stavět byty nové.
24. 2. 2020|
Masarykova univerzita má nové archeologické laboratoře. Přilákat chce i víc zahraničních výzkumníků
Nové laboratoře pro výzkum i práci se studenty získali archeologové a muzeologové z Masarykovy univerzity v Brně. Vznikly v nově rekonstruované budově. Zástupci školy věří, že díky modernějšímu zázemí získají ke spolupráci ještě víc zahraničních odborníků. Ti na škole působí už dnes.
12. 2. 2020|
Paměťová stopa
Podzemní štoly za Kuřimí zachránily za války mnoho životů. Květoslava Domincová je jednou z posledních pamětnic
Jednadevadesátiletá Květoslava Domincová je jednou z posledních pamětnic válečného bombardování Kuřimi. Jako mladá dívka strávila konec války v provizorním krytu – ve štole vyhloubené do kopce Záruba. Štoly měly původně sloužit jako výrobní haly zbrojovky, Němci je ale nestačili dokončit.
29. 1. 2020|
Interview ČT24
Jak zabránit problémům zakázek na digitalizaci? Pomohlo by vyčištění legislativy i přesnější zadání, říká Pilný
Hýbe se v Česku digitální agenda směrem, který by znamenal ulehčení pro lidi? Velmi málo, míní exministr financí Ivan Pilný (ANO), který měl téma digitalizace v minulosti také na starosti. Důvodů, proč jsou pak problémy se zakázkami týkajícími se elektronizace, je podle něj celá řada. Mnoho by se podle něj dalo udělat přesnějším zadáním i vyčištěním zákonů, aby se nedigitalizovaly „legislativní špagety“. Pilný byl hostem pořadu Interview ČT24.
22. 1. 2020|
Paměťová stopa
Do vězení ji odvedli ze zubařského křesla. Dagmar Chroustová prošla víc než desítkou komunistických lágrů
Dagmar Chroustová zažila výslechy a ponižování Státní bezpečnosti. Kvůli množení a rozesílání letáků skončila mladá dívka ve vězení. Nejdřív v Brně na Cejlu a pak v ženských pracovních táborech asi na šestnácti různých místech v zemi. Pracovala na poli i v továrně na boty.
14. 1. 2020|
Kontrola odhalila pochybení teplické věznice ohledně Davida Ratha
Ústecké krajské státní zastupitelství našlo pochybení v postupu Vězeňské služby vůči bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi v teplické věznici. V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Prohřešky neupřesnila. Server Česká justice informoval o tom, že dvě státní zástupkyně při kontrole věznici vytkly, že Rathovi povolila místo erární matrace použít vlastní zdravotní a že nosil místo standardního oblečení džíny.
5. 1. 2020|
Otázky Václava Moravce
Benešová kritizovala vrchní státní zastupitelství kvůli kauze Čapí hnízdo. Bradáčová selhání odmítá
Vrchní státní zastupitelství v Praze podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) selhalo, protože při dozorových prověrkách neodhalilo nedostatky při řešení kauzy Čapí hnízdo. Řekla to v pořadu Otázky Václava Moravce. Podle vrchní státní zástupkyně v Praze Lenky Bradáčové ale státní zastupitelství prověrky provedlo a jeho výtky vůči dozorujícímu žalobci Jaroslavu Šarochovi byly souladné s rozhodnutím nejvyššího žalobce o pokračování stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO).
5. 1. 2020Aktualizováno5. 1. 2020, 14:39|
Paměťová stopa
Nic neprovedla, jen ubytovala bratrance. Marii Susedkovou poslali komunisté za vlastizradu na pět let do vězení
Téměř devadesátiletá Marie Susedková se v myšlenkách vrací do doby, kdy jí komunistický režim vzal svobodu a černá auta StB si pro ni přijela do rodné vesnice Rozstání. Za to, že na týden ubytovala bratrance, který se chystal emigrovat, byla odsouzena za velezradu.
27. 12. 2019|
Vlaky i nástupiště jsou pro vozíčkáře často nepřístupné. Ombudsmanka požaduje nápravu
Jen pětina železničních stanic a zastávek v Česku je alespoň částečně přístupná pro vozíčkáře. A málo je i bezbariérových vlaků. Vyplývá to z průzkumu veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové. Lidé používající invalidní vozík se tak na většinu nástupišť vůbec nedostanou. Ministerstvo dopravy by tak podle ombudsmanky mělo dopravce přinutit k tomu, aby jejich služby byly pro vozíčkáře přístupnější.
17. 12. 2019|
OVM
Nový stavební zákon míří do finále, je ale potřeba? Pochybnosti jsou o jeho obsahu i vlivu developerů
V obcích panují pochybnosti, zda nový stavební zákon skutečně pomůže významně zrychlit stavební řízení – tím spíše, že jeho skutečnou délku dnes vlastně nikdo nezná. Ministerstvo pro místní rozvoj, které přípravu zákona zastřešuje, ale ujišťuje, že se příprava staveb díky novému zákonu skutečně zásadně zlepší, ministryně Klára Dostálová (za ANO) přitom odmítá, že by na znění zákona měli významný vliv developeři. Stejně tak odmítla, že by vláda neměla šanci stihnout zákon prosadit v parlamentu. O novém stavebním zákonu debatovali v Otázkách Václava Moravce s ministryní Dostálovou výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková a advokát Petr Svoboda.
8. 12. 2019|
Interview ČT24
Na fake news platí soudržnost společnosti a pozitivní postoj elit, soudí zmocněnec Šedivý
Namíchají se zrnka pravdy se zrnky polopravdy, do toho se přihodí otevřené lži a poznatky z psychologie a znásobí se to působením sociálních médií, tak v pořadu Interview ČT24 popsal vznik falešných zpráv (fake news) zmocněnec ministerstva zahraničí pro odolnost a nové hrozby Jiří Šedivý. Vše pak v důsledku působí ve společnosti velmi rozkladně, zdůraznil.
3. 12. 2019|