TÉMA

Tomáš Baťa

Na začátku byla židle a na konci výstava české avantgardy v Berlíně

Bröhanovo muzeum v Berlíně nabízí náhled do české avantgardy, jedné z klíčových etap české moderny. Výstava nazvaná česky Hej rup! s německým dovětkem Die Tschechische Avantgarde (česká avantgarda) ukazuje, jak se české avantgardní hnutí projevovalo v malbě, sochařství, designu, ale i v hudbě či filmu.
16. 10. 2023|

Hasičům se podařilo lokalizovat požár v centru Otrokovic, plameny se už nešíří

Hasiči po zhruba čtyřech hodinách lokalizovali požár průmyslového objektu v Otrokovicích na Zlínsku. Zasahují tam od rána, vyhlásili zvláštní stupeň požárního poplachu, tedy ten nejvyšší, odpoledne jej snížili na třetí. Plameny se už dále nešíří. Na místě zasahovalo 38 jednotek hasičů, několik jednotek už bylo odvoláno. Hasiči ale budou na místě i přes noc. Jeden hasič se při zásahu zranil. Škoda bude podle prvotních odhadů v desítkách milionů korun. Příčina zatím není známá.
23. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 21:45|

Když baťovský svět naruší jinakost. Soutěžní Úsvit může být kontroverzní, připouští režisér

Jedním ze dvou tuzemských titulů v hlavní soutěži letošního filmového festivalu ve Varech je detektivní drama Úsvit. Odehrává se v meziválečném období na Slovensku, přesto podle režiséra Matěje Chlupáčka pojednává o současných tématech. V hlavní roli silné ženské postavy, která se pokusí vzepřít utopickému světu, se představuje Eliška Křenková.
1. 7. 2023|

Před sto lety začala prodejní akce „Baťa drtí drahotu“. Vyvolala první nákupní horečku v Československu

Tomáš Baťa vyvolal svojí prodejní akci „Baťa drtí drahotu“ první nákupní horečku v Československu. Od 1. září 1922 snížil cenu svých bot o padesát procent. Riskantní krok, jemuž se ostatní obchodníci zpočátku smáli, zlínskému obuvníkovi vyšel. Firma Baťa díky němu přežila krizové období a stala se jedničkou na trhu, které ostatní obuvnické firmy nedokázaly konkurovat.
1. 9. 2022|

Od Baťovy tragické smrti uplynulo 90 let. „Živitele kraje“ připomenou knihy i výstava

Letošní devadesáté výročí tragické smrti zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati připomenou ve Zlíně výstavy i představení baťovských publikací. Ve zlínském Památníku Tomáše Bati začala výstava fotografií nazvaná „Padl náš první spolupracovník. Pohřeb Tomáše Bati a pilota Jindřicha Broučka“. Baťa zahynul 12. července 1932 při letecké havárii v Otrokovicích.
12. 7. 2022|

Jan Antonín Baťa se vrátil do Otrokovic v podobě bronzové sochy v nadživotní velikosti

V Otrokovicích slavnostně odhalili sochu Jana Antonína Bati. Průmyslník stál za  předválečnou přeměnou malé obce v moderní město. V realitu proměnil myšlenky Tomáše Bati, zakladatele obuvnického impéria. Sochy obou mužů stojí ode dneška před otrokovickým Společenským domem.  Autorem nové bronzové sochy vysoké přes dva metry je zlínský sochař Radim Hanke.
7. 3. 2022|

Povodí Moravy modernizuje rejdy na Baťově kanále. Stihnout to musí do května, kdy začne sezona

Na Baťově kanále vrcholí přípravy na novou plavební sezonu. Povodí Moravy, které je správcem populární tuzemské vodní cesty, má vždy na všechny opravy čas jenom v zimě. Například momentálně modernizuje rejdy neboli vjezdy do plavebních komor ve Vnorovech na Hodonínsku. Práce chce stihnout do 1. května, kdy sezona začne.
18. 1. 2022|

30 let zpět: Městečko, kde se Češi mohli inspirovat

V roce 1931 koupil Tomáš Baťa ve východní Francii pět set hektarů půdy a postavil zde továrnu na výrobu obuvi, kolem níž postupně vzniklo vzorové městečko Baťaville. V roce 1991 Baťův francouzský závod, který tou dobou zaměstnával sedmnáct set lidí, navštívil štáb Československé televize.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
1. 12. 2021|

Výstava ve Zlíně představuje historii průmyslového designu s rozumem a citem

Historii průmyslového designu představuje v Krajské galerii ve Zlíně aktuální výstava „Rozum versus cit²: Zlínský průmyslový design 1959–1992“. Na přípravě se podílela Univerzita Tomáše Bati a Národní technické muzeum.
16. 11. 2021|

Festival láká na architekturu Jana Kotěry i nádražní budovy

Začal týdenní festival Den architektury. Letos pořadatelé lákají na tři sta akcí v osmi desítkách obcí v Česku i na Slovensku. Hlavním tématem jsou tentokrát nádražní budovy a zaniklé tratě. Návštěvníci se podívají do krovů i do podzemí, na historické skvosty nebo moderní díla. Pořadatelé se zaměřili i na stopy architekta Jana Kotěry.
3. 10. 2021|

Před sto lety Baťa expandoval do Nizozemska. V Batadorpu vyrábějí obuv dodnes

Přesně století uplynulo v létě od chvíle, kdy československý podnikatel Tomáš Baťa expandoval do Nizozemska. Postupně tam založil síť obchodů a továrny a k tomu i malou kopii Zlína. Městečko na jihu země stále existuje a nese jeho jméno: Batadorp. Je také posledním místem starého kontinentu, kde se dodnes vyrábějí baťovské boty.
9. 9. 2021|

SeČTeno ze Zlínského kraje: Covid zastavil Jízdu králů. Výroba valašských frgálů se propadla

Koronavirová pandemie omezila život také ve Zlínském kraji, například i tradiční kulturní akce. Kvůli covidu byla už loni zrušena Jízda králů ve Vlčnově – událost, která je zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Velký je také vliv na místní podnikatele, výrazně utrpěli pekaři, například ti, kteří vyrábějí tradiční valašské frgály, nyní jich upečou zhruba jenom pětinu. Dopadům pandemie na život v Česku se věnuje pořad České televize SeČTeno, tentokrát ze Zlínského kraje.
1. 4. 2021Aktualizováno1. 4. 2021, 18:15|

Ministerstvo se omluvilo bývalé šéfce představenstva zlínské nemocnice za stíhání. Dostane odškodné 30 tisíc

Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo bývalé předsedkyni představenstva Krajské nemocnice Tomáše Bati (KNTB) ve Zlíně Daně Barnášové za její nezákonné trestní stíhání. V roce 2019 ji okresní soud pravomocně zprostil obžaloby ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Barnášové hrozilo až osmileté vězení, vinu odmítala.
24. 3. 2021|

Jak využít vysloužilé baterie z elektromobilů? Řešení přinesl vědec, který dostal cenu Wernera von Siemense

Cenu Wernera von Siemense za přínos v přírodních a technických vědách letos dostalo 21 vědců, studentů a pedagogů. Patří k nim například vědkyně Markéta Bocková, u níž porota ocenila disertaci věnovanou výzkumu optických biosenzorů, nebo lékař a pedagog Petr Šťourač, který zavádí do výuky inovativní metody. Laureáti si letos rozdělili 900 tisíc korun. Předání cen proběhlo kvůli pandemii ve čtvrtek večer on-line.
12. 3. 2021|

Univerzita Tomáše Bati slaví 20 let. I ve Zlíně se dělá světová věda, říká rektor

Zlínská Univerzita Tomáše Bati (UTB) si připomíná 20 let od svého založení. Vznikla 1. ledna 2001 sloučením zlínské Fakulty technologické a Fakulty managementu a ekonomiky, které byly součástí brněnského Vysokého učení technického. Univerzita, která nese jméno zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati, si kvůli pandemii koronaviru bude výročí připomínat převážně v on-line prostředí.
1. 1. 2021|

Z vesnice udělal moderní město. Na počest J. A. Bati budou mít Otrokovice v parku jeho sochu

Otrokovice na Zlínsku budou mít novou sochu Jana Antonína Bati. Chtějí vzdát hold podnikateli, který navázal na dílo svého nevlastního bratra Tomáše. Zasloužil se tak o rozvoj a moderní podobu města. Dílo vzniká v sochařském ateliéru Radima Hankeho.
28. 12. 2020|

Rodina Baťova je tématem pouličního umění. Portréty zdobí stěny podchodu ve Zlíně

Nedaleko Baťovy vily ve Zlíně vzniká na stěně podchodu streetartové dílo, ve kterém jsou zobrazeni zakladatel obuvnického impéria Tomáš Baťa, jeho žena Marie, Jan Antonín Baťa a nechybí ani kolonie baťovských domků a baťovská hesla. Vznik díla iniciovala Nadace Tomáše Bati, jde o první ročník streetartového sympozia.
25. 11. 2020|

Brněnské VUT vrátilo čestný doktorát Janu Antonínu Baťovi. Škola mu ho odebrala v roce 1948

Vysoké učení technické v Brně (VUT) po více než sedmdesáti letech vrátilo čestný doktorát Janu Antonínu Baťovi, který vedl zlínské obuvnické impérium v době jeho největšího rozmachu. Vědecká rada anulovala starší rozhodnutí profesorského sboru, který v roce 1948 čestný titul Baťovi odebral. Informovala o tom mluvčí brněnské techniky Radana Koudelová.
20. 11. 2020|

30 let zpět: „Mám československé boty,“ říkal Baťa

Rozhovor s Tomášem Baťou o obuvnickém průmyslu v Československu. Hovořil například o tom, jak na tom bylo Československo s technologiemi nebo třeba se vzděláním.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
13. 7. 2020|

Zlín v čase. Architektonický manuál mapuje proměnu baťovského města

Podobu Zlína přibližuje nový architektonický manuál. Databáze mapuje architektonické a umělecké objekty, soubory staveb a veřejných prostranství vzniklých v letech 1894 až 2018. V tomto čase proměnu města výrazně ovlivnil i vzestup obuvnické firmy Baťa.
13. 3. 2020|

Do práce s vázankou. Výstava neznámých fotografií dokumentuje počátky Baťova impéria

Sedm desítek unikátních fotografií z výroby ve firmě Baťa představuje výstava ve zlínském zámku. Pocházejí z nedávno nalezeného fotoalba. V roce 1919 ho nechali vyrobit zaměstnanci továrny jako dárek pro zakladatele firmy Tomáše Baťu.
14. 1. 2020|

Nejvyšší kanadské vyznamenání získal český vědec Josef Svoboda. Za komunismu byl politický vězeň

Z rodné země ho vyhnala nesvoboda, v emigraci ale nyní získal nejvyšší státní vyznamenání. Devadesátiletý ekolog Josef Svoboda obdržel před několika dny Řád Kanady. Skaut a bývalý politický vězeň se po odchodu z Československa zaměřil na výzkum Arktidy a jeho přínos vědě a společnosti nyní ocenila generální guvernérka Julie Payettová.
13. 1. 2020|

My chceme Zlín, burácelo gottwaldovské náměstí. Změna názvu města byla blesková

„Vydáte-li se v těchto dnech na cestu do Gottwaldova, pak, pokud ve smogové mlze nezabloudíte, přijedete zcela určitě do Zlína.“ Těmito slovy začínala reportáž odvysílaná před 30 lety o změně názvu města zpět k tomu baťovskému. Navrácení původního jména Zlínu bylo svébytným požadavkem předcházejících listopadových demonstrací. Přejmenování – i přes snahu komunistických funkcionářů – bylo bleskovou záležitostí, řekl ve Studiu 6 historik Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Zdeněk Pokluda.
2. 1. 2020|

„Okamžik zastiňující všechny ostatní.“ Před 30 lety se Tomáš Baťa vrátil do Československa

Jen měsíc po 17. listopadu se do své vlasti vrátil Tomáš Baťa, syn zakladatele zlínského obuvnického impéria, které dokázalo expandovat do celého světa. A jak později sám přiznal, srdečné uvítání v zemi, kde mu byl po únorovém převratu zkonfiskován veškerý majetek a lidé půlstoletí žili pod komunistickou diktaturou, ho přivedlo do euforie.
14. 12. 2019|