TÉMA

Museum Kampa

Jednoduché neznamená rychlé. Aleš Najbrt provede českým grafickým designem

Jak se proměňoval český grafický design a jak formoval národní identitu? Oslavou kreativity tuzemských autorů má být chystaný dokumentární cyklus, který vzniká v koprodukci České televize.
7. 6. 2023|

Pochyboval o sobě i čase. Museum Kampa připomíná tvorbu Zbyňka Sekala

Výtvarník Zbyněk Sekal by letos oslavil sto let. Pražské Museum Kampa k tomuto výročí uspořádalo výstavu mapující zejména Sekalovu tvorbu před odchodem do exilu. K vidění jsou malby, sochy, proslulé skládané obrazy, ale i knižní obálky. Podle kurátorky Ilony Víchové se jen málokomu podařilo docílit tak soustředěné výpovědi o základních hodnotách lidského bytí jako právě Sekalovi.
11. 4. 2023|

Výstavy zkoumají dílo architekta Pleskota. Ani po sedmdesátce končit nehodlá

Autor nové podoby Dolních Vítkovic, sto dvaceti realizací, plánů a studií v Praze nebo renovátor historického centra Litomyšli. Za prací architekta Josefa Pleskota se ohlíží Museum Kampa. Pleskot v prosinci oslavil sedmdesátiny, s prací ale rozhodně nekončí.
29. 12. 2022|

Od plejtváka přes Tugendhat po současné sklo. V digitální sbírce je české umění přístupné všem

Brněnskou vilu Tugendhat, obrazy Alfonse Muchy nebo expozice Národního muzea si mohou prohlížet zájemci z celého světa. První velká digitální sbírka českého umění, designu a architektury je nově k vidění na platformě Google Arts & Culture. Projekt Srdce Česka (Heart of Czechia) vznikl pod patronátem českého předsednictví v Radě Evropské unie a je volně přístupný.
9. 12. 2022|

Byli partnery v životě i umění. Lidská důstojnost se otiskla do soch Kmentové a Zoubka

Olbram Zoubek a Eva Kmentová byli výraznými osobnostmi sochařství druhé poloviny 20. století a také životními partnery. Jejich ikonická, ale i méně známá díla představuje v pražském Museu Kampa výstava s názvem Lidská důstojnost. Součástí jsou i osobní deníkové zápisky obou umělců.
5. 8. 2022|

Kohoutová a Holišová jsou i nejsou Marta Kubišová

Letní scéna Musea Kampa pokračuje v uvádění autorských novinek inspirovaých výraznými osobnostmi, v jejichž osudu se zároveň odráží peripetie dvacátého století. Nový recitál Marta sleduje příběh zpěvačky a disidentky Marty Kubišové. V hlavní roli alternují Hana Holišová a Berenika Kohoutová.
14. 6. 2022|

Zemřela mecenáška Meda Mládková. Obdivovala Kupku a pomáhala umělcům za železnou oponou

Zemřela historička umění, sběratelka a mecenáška Meda Mládková. Ve věku 102 let podlehla v úterý brzy ráno zdravotním obtížím souvisejícím s pokročilým věkem. Uvedla to Nadace Jana a Medy Mládkových a Museum Kampa, které Mládková založila. Vystavila v něm mimo jiné rozsáhlou sbírku moderního umění, kterou věnovala Praze.
3. 5. 2022Aktualizováno3. 5. 2022, 12:19|

Jiří Kolář roztřídil metody do slovníku, v jeho tvorbě se ale překrývají jako v životě

Roláže, proláže, muchláže, chiasmáže, asambláže, antikoláže – básník a výtvarník Jiří Kolář obohatil jazyk koláže o více než stovku postupů. Sepsal je do Slovníku metod, na jehož základě nyní vznikla výstava v pražském Museu Kampa. Přístupná je do konce února.
6. 12. 2021|

Nehledejte motivy, nechte na sebe díla Františka Kupky působit, radí kunsthistorik

František Kupka patří k nejoceňovanějším českým výtvarníkům. Jeho obrazy se na aukcích prodávají za rekordní částky. Přitom během života, který z velké části prožil v Paříži, často čelil nepochopení. Malíř považovaný za zakladatele abstraktního umění se narodil před sto padesáti lety, 23. září 1871, v Opočně na Rychnovsku.
23. 9. 2021|

Požár v Muzeu Kampa nebyl trestným činem. Policie má podezření na zanedbání ochrany

Policisté vyloučili, že by se při loňském požáru pražského Muzea Kampa stal trestný čin. Mají ale podezření na spáchání přestupku, a to zanedbání požární ochrany. České televizi to v pátek řekl policejní mluvčí Jan Daněk. O pokutě rozhodnou pražští hasiči. Podle jejich mluvčího Martina Kavky může dosáhnout několika tisíc korun.
19. 2. 2021|

„Werich, to je v Čechách pojem.“ Slavného umělce si zahraje Vojtěch Kotek i Václav Kopta

Tvůrci divadelní inscenace Meda o životě mecenášky a sběratelky Medy Mládkové plánují příští léto uvést hru o Janu Werichovi. Známého herce a dramatika si v režii Adély Laštovkové Stodolové v mladším věku zahraje Vojtěch Kotek, ve zralém věku Václav Kopta. Divadelní představení Werich by se mělo na Letní scéně Muzea Kampa uvádět od poloviny června.
3. 12. 2020|

Vandalové poničili část výstavy o Miladě Horákové, hrozí jim vězení

V noci na pondělí někdo poničil panely z výstavy připomínající justiční vraždu Milady Horákové a procesy 50. let v pražském parku Kampa. Případem se zabývají policisté. Vandalové se podle nich mohli dopustit trestného činu poškození cizí věci, za který v případě odsouzení hrozí až roční vězení. Na Twitteru o tom informovali policie a Jiří Pospíšil, předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových – Museum Kampa a pražský zastupitel za TOP 09.
10. 8. 2020Aktualizováno10. 8. 2020, 14:53|

Ministerstvo kultury přispěje Muzeu Kampa na opravy děl po požáru

Ministerstvo kultury finančně pomůže Nadaci Jana a Medy Mládkových s restaurováním uměleckých děl zasažených zplodinami požáru. Nadace spravuje sbírku umístěnou v Muzeu Kampa, kde minulý týden hořelo v technické místnosti. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pondělí po prohlídce muzea řekl, že pomoc státu může být v jednotkách milionů korun.
20. 7. 2020Aktualizováno20. 7. 2020, 18:35|

Praha schválila kulturní vouchery pro turisty. Kdo přespí více nocí v hotelu, dostane poukázky

Pražští radní schválili projekt podpory cestovního ruchu poukazy pro turisty. Každý, kdo přespí v hotelu více než jednu noc, dostane od města poukázku na návštěvu například kulturních zařízení. Na kampaň V Praze jako doma a systém takzvaných voucherů půjde z městského rozpočtu 121 milionů korun. Akce bude zahájena 1. července, řekla radní Hana Třeštíková (Praha Sobě). V turismu je kvůli opatřením proti koronaviru odhadován propad až sto miliard korun.
1. 6. 2020|

„Co za tím je, prosím vás?“ Století odhodlané mecenášky Medy Mládkové

Přežije-li kultura, přežije národ. Motto ze zdi pražského Musea Kampa provází celý profesní život zakladatelky této výstavní instituce – Medy Mládkové. Sběratelky, historičky umění a mecenášky, která se svým manželem vybudovala jednu z nejrozsáhlejších soukromých sbírek Františka Kupky. Díla dnes jednoho z nejdráže prodávaných českých výtvarníků darovala Praze, kam se po letech emigrace hned v roce 1989 vrátila. A 8. září zde slaví sté narozeniny. Století jejího života je příběhem odhodlání a také vlastenectví.
8. 9. 2019|

Erotika a móda. Museum Kampa vystavuje fotografie Helmuta Newtona

Museum Kampa vstavuje dílo proslulého fotografa Helmuta Newtona. Erotické a ve své době velmi provokativní snímky představuje v porovnání s díly jeho současníků. Na výstavě je promítán také dokument o Newtonovi z roku 1989, který natočil Adrian Maben.
5. 7. 2019|

Meda se nedá. Česká mecenáška dostala ke stým narozeninám inscenaci a výstavu

Česká mecenáška Meda Mládková oslaví na podzim sté narozeniny. U příležitosti významného jubilea se za jejím životem v pražském Museu Kampa, které založila a soustředila zde své sbírky, ohlíží jednak výstava a jednak divadelní představení. Hraje se v prostorách Sovových mlýnů, kde muzeum sídlí, a jmenuje se stejně jako hlavní hrdinka – Meda. Titulní role se zhostila Tatiana Dyková.
25. 6. 2019|

Pohledem italského slavisty Ripellina byla Praha krásnější než Řím

Zamiloval si českou kulturu a rozhodl se ji podporovat. Ital Angelo Maria Ripellino přijel do Prahy poprvé ve čtyřicátých letech minulého století a navázal přátelství s mnoha tuzemskými umělci. Českou avantgardu pohledem italského slavisty nyní ukazuje výstava v Museu Kampa.
12. 2. 2019|

Cesta do hlubin Picassovy duše vede přes labyrint vášně a viny

Pablo Picasso ve třicátých letech, v době, kdy se z chudého španělského migranta vyšvihl ke skutečné slávě, vytvořil rozsáhlý grafický cyklus. V Česku je poprvé v kompletní podobě k vidění díky výstavě v pražském Museu Kampa. Pod názvem Vášeň a vina.
20. 9. 2018|

Pro Británii fotil i špehoval. Cecila Beatona teď poznávají i Češi

Před objektivem mu pózovala britská panovnice, hollywoodské hvězdy i nejvýraznější výtvarníci dvacátého století. Dílo jednoho z nejslavnějších módních a společenských fotografů světa v Česku vůbec poprvé představuje výstava v pražském Museu Kampa.
14. 6. 2018|

Jan Zrzavý, malíř, kterému poslal pastelky Leonardo da Vinci

Jan Zrzavý patří ke klasikům českého moderního malířství, jeho obrazy se prodávají za desítky milionů korun. Pražské Museum Kampa se rozhodlo vystavit jeho méně známá díla ze soukromých sbírek. Vedle Zrzavého typických krajin a zátiší výstava připomíná i výtvarníkovo rané období.
29. 3. 2018|