TÉMA

Čepro

Žalobu na Čepro o 2,6 miliardy korun musí znovu projednat městský soud

Městský soud v Praze musí znovu projednat žalobu na státního distributora paliv Čepro o 2,6 miliardy korun ve sporu o údajně uskladněné pohonné hmoty. Nejvyšší soud (NS) vyhověl dovolání společnosti Lancelin, která žalobu podávala a v řízení původně neuspěla. Spor souvisí s kauzou podvodu, ve které figuroval i uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř.
14. 3. 2024|

Reportéři ČT: Pořízení benzinek Robin Oil vyvolalo kritiku i otázky. Čepro si s nimi koupilo i miliardy na účtu

Společnost Čepro, která je ve stoprocentním vlastnictví státu, koupila síť čerpacích stanic Robin Oil. Ve spojení se stávajícími benzinkami Eurooil tak ovládá třetí největší síť čerpacích stanic v Česku po polském Orlenu (dřívější Benzině) a maďarském MOLu. Transakce ovšem vyvolala kritiku, podle odpůrců stát tolik benzinek nepotřebuje. Čepro i ministerstvo financí však obchod hájí strategickými zájmy ve složité době. Na nákup, který provázelo utajování informací, se zaměřili Reportéři ČT.
20. 2. 2024|

Návratnost koupě sítě Robin Oil by mohla být osm a půl roku, tvrdí šéf Čepra

Fixní část ceny, kterou zaplatil státní podnik Čepro za koupi sítě Robin Oil, činila 2,4 miliardy korun. Další tvořily peníze a provozní kapitál firmy. Kupní cenu společnosti Robin Oil potvrdily dva nezávislé posudky, uvedl předseda představenstva Čepra Jan Duspěva. Výslednou cenu však s odkazem na závazek o mlčenlivosti neuvedl. Její návratnost očekává zhruba za osm a půl roku. Stát kvůli akvizici odpustil Čepru vyplacení dividendy ze zisku za rok 2022, který činil 1,6 miliardy korun. Deník e15 s odkazem na dva na sobě nezávislé zdroje v minulých dnech napsal, že cena transakce činila 4,5 miliardy korun.
2. 2. 2024|

Ústavní soud odmítl stížnost Krejčíře kvůli žádosti o nový proces v případu Čepra

Soudy se nebudou znovu zabývat pokusem o vytunelování společnosti Čepro, za který byl odsouzen Radovan Krejčíř. Krejčíř chtěl kauzu znovu otevřít, obrátil se i na Ústavní soud (ÚS), ten však potvrdil verdikt pražského městského soudu, který vloni v létě nové řízení nepovolil. Vyplývá to z rozhodnutí soudu dostupného v justiční databázi. Krejčíř usiloval o nový proces ve své přítomnosti, podle soudů se na něj ale stále pohlíží jako na uprchlého. Kdyby byl uspěl, rozsudek by se zrušil a bylo by nutné otevřít nové hlavní líčení. Podnikatel si odpykává dlouholetý trest v Jihoafrické republice za obchodování s drogami a pokus o vraždu. V Česku dostal souhrnný trest patnácti let vězení, mimo jiné právě za pokus o vytunelování státního podniku Čepro.
25. 1. 2024|

EuroOil a Robin Oil by se mohly spojit, státní Čepro chce konkurenta koupit

Státem vlastněná společnost Čepro chce koupit šíť čerpacích stanic Robin Oil. Obchod ale čeká na posouzení Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Čepro již má své benzinky, které provozuje pod značkou EuroOil. Po sloučení by státní společnosti mohlo patřit zhruba 270 benzinek.
21. 11. 2023|

Čepro postaví nádrže na skladování desítek milionů litrů benzinu a nafty

Společnost Čepro, která je státním distributorem paliv, v úterý zahájila v areálu v Hněvicích na Litoměřicku výstavbu šesti velkokapacitních nádrží na skladování automobilového benzinu a motorové nafty. Každá bude mít objem deset milionů litrů, společně vytvoří nový skladovací blok. Šest nových nádrží se postaví do čtyř let. Uvedl to generální ředitel Čepra Jan Duspěva. Jde podle něj o investici za zhruba 900 milionů korun.
19. 9. 2023|

Krejčíř nemá nárok na nový proces v Česku, rozhodl soud

Pražský městský soud zamítl žádost odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře, který usiloval o nové soudní řízení provedené v jeho přítomnosti. Krejčíř je za mřížemi v Jihoafrické republice, kde si odpykává dlouholetý trest za obchodování s drogami a pokus o vraždu. V Česku dostal v roce 2018 souhrnný trest 15 let vězení, mimo jiné za pokus o vytunelování státního podniku Čepro.
23. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 11:46|

Čerpací stanice začaly zdražovat naftu, někde až o dvě koruny. Některé menší pumpy cenu drží

Čerpací stanice v Česku začaly výrazně zvedat cenu nafty. Jde o reakci na zvýšení spotřební daně od úterý o 1,50 koruny za litr, vrátila se na úroveň platnou do loňského června. Například mnohé pražské čerpací stanice v souvislosti s tím zvedly cenu o více než dvě koruny za litr, jinde se zase zvýšila o méně než 1,50 koruny za litr, vyplývá to z informací na webu mBenzin.cz. Vyšší ceny jsou i na jižní Moravě. Zatímco ještě v pondělí obvyklá cena nepřesahovala 33 korun za litr, v úterý už mnohdy převyšuje částku 34 korun. Menší prodejci v regionu zatím cenu drží.
1. 8. 2023|

Expremiér Nečas a jeho manželka dostali v kauze poslaneckých trafik podmíněné tresty

Podmíněné a peněžité tresty udělil soud bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS), jeho manželce Janě Nečasové a někdejšímu náměstkovi ministra zemědělství Romanu Bočkovi. Všechny uznal vinnými v kauze takzvaných poslaneckých trafik. Nečas i advokáti dalších obžalovaných v závěrečných řečech apelovali na soud, aby je zprostil obžaloby, tvrdili, že jsou nevinní. Verdikt – zatím nepravomocný – ale odpovídá spíše tomu, co navrhl státní zástupce Rostislav Bajger.
13. 6. 2023Aktualizováno13. 6. 2023, 18:57|

Válka na Ukrajině může zapříčinit české ekonomice šok. Stagflaci se ale vláda může vyhnout, shodují se ekonomové

Inflace v Česku možná dosáhne třinácti procent. Trend rostoucí cenové hladiny, který začal během pandemie covidu-19, dále podporují šoky v ekonomice způsobené ruskou invazí na Ukrajině. Válka na trh přináší další nejistotu, což se odráží také v růstu marží. V pořadu Otázky Václava Moravce o tom diskutovala předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.
10. 4. 2022|

Ukrajinská krize bude mít na českou ekonomiku větší dopad než covid, obává se Dlouhý

Politici i ekonomové v pořadu Události, komentáře diskutovali o dopadech extrémního růstu cen pohonných hmot. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) obhajoval kontrolu marže prodejců, podle exministryně Aleny Schillerové (ANO) ale nová vládní opatření obyčejným lidem nepomůžou. Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý se obává, že současná krize bude mít na ekonomiku větší dopad než covid.
10. 3. 2022|

Mrázek byl klíčová postava podsvětí. Měl úzké kontakty s policisty i politiky, vzpomíná bývalý detektiv Tichý

Bývalý detektiv protikorupční policie Karel Tichý bojoval s organizovaným zločinem, pracoval na případech Františka Mrázka i Radovana Krejčíře. Seriál České televize Devadesátky sledoval jenom zprostředkovaně. Na dobu u policie vzpomíná jako na čas, kdy podsvětí spolupracovalo s politiky, státními zástupci, ale i některými policisty. O svůj život se nikdy nebál, o rodinu ano. Karel Tichý byl hostem pořadu Interview ČT24.
21. 2. 2022|

Krejčířovu vilu pošlou exekutoři do dražby. Vyvolávací cena je jednadvacet milionů

Vila v Černošicích u Prahy patřící uprchlému Radovanu Krejčířovi míří znovu do dražby. Exekutoři určili vyvolávací cenu na jednadvacet milionů korun. Pořizovací cena luxusního objektu se přitom původně pohybovala kolem půl miliardy. Dům v roce 2019 poničil požár, poškodili jej také zloději.
19. 11. 2021|

Čepro nemusí firmě Lancelin zaplatit 2,6 miliardy korun, potvrdil vrchní soud

Státní distributor paliv Čepro nemusí platit 2,6 miliardy korun ve sporu o údajně uskladněné pohonné hmoty. Ve středu to pravomocně potvrdil pražský vrchní soud, který zamítl odvolání firmy Lancelin. Navázal na předchozí závěr trestního soudu o tom, že pohledávka původně uplatňovaná firmou Venturon Investment je fiktivní a že za jejím vytvořením stáli podnikatel Radovan Krejčíř a někdejší obchodní ředitel Čepra Martin Pechan.
29. 9. 2021Aktualizováno29. 9. 2021, 13:02|

Nejvyšší soud odmítl dovolání exmanažerů Čepra Kadlece a Houšky, kteří nevýhodně obchodovali s palivy

Bývalí manažeři Čepra Tomáš Kadlec a Alexandr Houška neuspěli u Nejvyššího soudu, který odmítl jejich dovolání. Oba dostali čtyřletý trest vězení za porušení povinnosti při správě majetku státního distributora paliv. Způsobená škoda činila více než 261 milionů korun. Nejvyšší soud potvrdil správnost odsuzujícího rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1, oznámil za společnost Čepro Marek Roll. Plné odůvodnění zatím soud nezpřístupnil.
4. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 11:36|

Kriminalisté zadali kvůli Babišovu možnému střetu zájmů znalecký posudek. Prověřování dotací a zakázek pro Agrofert se rozšiřuje

Policie si kvůli možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) při čerpání dotací a získávání zakázek společnostmi z holdingu Agrofert nechává zpracovat znalecký posudek. Policejní prověřování se postupně rozšiřuje. Na dotaz ČT to uvedl dozorující státní zástupce Boris Havel z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Šetření souvisí s širším trestním oznámením kvůli porušení zákona o střetu zájmů.
25. 5. 2021|

Rekordních 22 milionů obdržely loni oběti kriminality z peněz zabavených pachatelům

Ministerstvo spravedlnosti loni vyplatilo obětem trestných činů rekordní částky z peněz zabavených pachatelům. Sedmdesát dva poškozených dostalo celkem skoro 22 milionů, a to přímo, bez nutnosti exekuce nebo dalšího soudu. Hlavní podíl měla sedmnáctimilionová náhrada škody pro státní podnik Čepro.
16. 5. 2021|

Česko s výsledkem auditu Evropské komise ohledně Babiše a Agrofertu nesouhlasí, uvedlo ministerstvo

Český premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů, neboť ovládá svěřenské fondy, do nichž vložil svůj majetek, konstatuje závěrečná zpráva z auditu, který souvisí s dotacemi pro firmy z holdingu Agrofert. Tu nyní zveřejnila Evropská komise. Zpráva tak i po vyjádření českých úřadů potvrzuje dříve publikovaná zjištění. Dotace, které dostaly firmy z holdingu od 9. února 2017, jsou proto podle závěru auditorů neoprávněné. Babiš střet zájmů znovu odmítl. A s výsledkem tohoto auditu nesouhlasí také ministerstvo pro místní rozvoj.
23. 4. 2021Aktualizováno24. 4. 2021, 15:41|

Akumulátorová lokomotiva nejspíše odjede z Jaroměře, železniční muzeum chce její ztrátě zabránit

Železniční muzeum v Jaroměři se snaží zabránit ztrátě dalšího vzácného exponátu – akumulátorové lokomotivy z roku 1916. Jaroměřskému spolku stroj nepatří, i když jej renovoval. Nově se jejím vlastníkem stalo Národní technické muzeum, které již v minulosti stáhlo z Jaroměře zapůjčené exponáty. Netají se záměrem přestěhovat i akumulátorovou lokomotivu, čemuž se snaží zabránit i politici z regionu.
16. 4. 2021|

Policie odhalila od začátku února stovky řidičů bez elektronické dálniční známky

Přes šest stovek pokut rozdali policisté první týden kontrol nových elektronických dálničních známek. K odhalení neplatičů jim pomohly před týdnem spuštěné kamery na mýtných branách. Od začátku února tak policisté rozdali pokuty za více než 540 tisíc korun. České televizi to potvrdil mluvčí policejního prezidia David Schön. Za jízdu po dálnici bez platné známky mohou řidiči dostat pokutu až 100 tisíc korun, přímo na místě až pět tisíc.
8. 2. 2021|

Státní podnik Čepro hlásí rekordní zisk, pandemii navzdory

Státní distributor paliv Čepro loni i přes koronavirou pandemii zvýšil meziročně zisk před zdaněním o třicet procent na rekordních 2,04 miliardy korun. Důvodem je podle firmy zvolená obchodní strategie. Údaje o tržbách ani čistém zisku společnost nesdělila.
1. 2. 2021|

Ústavní soud odmítl stížnost v kauze krádeže pohonných hmot ze skladu Čepra

Ústavní soud odmítl stížnost Marcela Formana, který se podílel na krádeži stovek tisíc litrů pohonných hmot ze skladu společnosti Čepro v Loukově na Kroměřížsku. Informaci  zjistila Česká televize z justiční databáze. Forman je za krádeže paliva pravomocně odsouzen do vězení na sedm let a dva měsíce. U soudu si stěžoval na porušení svých ústavních práv a na rozpor mezi závěry soudů a obsahem provedených důkazů. Ústavní soud ale žádné rozpory v rozhodování soudů neodhalil.
8. 12. 2020|

Elektronické dálniční známky by mohlo prodávat více firem. Úřady už jednají s dalšími zájemci

Státní Fond dopravní infrastruktury uvažuje o otevření trhu s prodejem elektronických dálničních zámek i dalším komerčním firmám. Výsadní právo teď mají vítězové tendru Česká Pošta a benzinové stanice Čepra. S novými zájemci začal úřad jednat ve středu, prodej elektronických vinět začne v prosinci.
27. 8. 2020|

Smlouva podepsána. Distribuci elektronických dálničních známek provede pošta a Čepro

Stát podepsal smlouvu na distribuci elektronických dálničních známek s Českou poštou a Čeprem. Společné konsorcium státních podniků uspělo s cenově nejnižší nabídkou, proti tendru nebyly námitky, informoval podnik Cendis, který má přípravu systému elektronických známek na starosti. Elektronické dálniční známky by měly nahradit současné papírové kupony od příštího roku.
20. 8. 2020Aktualizováno20. 8. 2020, 15:34|