TÉMA

D8

Ledovka zkomplikovala dopravu, záchranáři ošetřovali řidiče i chodce. Nehody mají jednu oběť

Česko začala od odpoledne pokrývat ledovka. V noci se pak začalo postupně oteplovat nad nulu, zejména na severu republiky ale stále mrzne a zároveň prší, takže ledovka ještě může vznikat. V příhraničních horách od Jizerských po Jeseníky je podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu extrémní riziko její tvorby. Na kluzkých silnicích se stala řada nehod. Smrtí spolujezdce skončila odpolední havárie dodávky na zledovatělé silnici na Rakovnicku, na Domažlicku utrpěli vážná zranění řidiči dvou kamionů. Zdravotníci ošetřovali také chodce, kteří se na ledovce zranili. Kvůli nehodě kamionu byla na tři hodiny uzavřena dálnice D8 u Lovosic, brzy večer byly ale problémy hlavně na D5 na Tachovsku.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 23:11|

Překládání krav z havarovaného kamionu zabralo téměř celý den. Dopravu na D8 komplikovalo do půl šesté

Až v podvečer se podařilo zprůjezdnit dálnici D8 poblíž Veltrus na Mělnicku, kde v noci havaroval kamion. Vezl krávy, které bylo potřeba přeložit do jiného vozidla. Tři zvířata nehodu nepřežila, uvedla krajská policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. Dálnice byla ve směru na Prahu celou dobu uzavřena, řidiči ji museli objíždět po staré silnici II/608.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 18:17|

Nehoda autobusu s kamionem na několik hodin zablokovala D8. Zranilo se několik cestujících, jeden vážně

Na dálnici D8 u Petrovic na Ústecku ve čtvrtek dopoledne narazil autobus do kamionu. Zranění utrpělo devět lidí – jeden člověk je zraněný vážně, čtyři středně závažně a čtyři lidé lehce. Po zhruba čtyřech hodinách se na dálnici obnovil provoz. Průjezdná je s opatrností, kolony se pomalu rozjíždějí.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 15:08|

ŘSD obviňuje ústecký spolek, že brzdí kolaudaci dálnice D8. Ten to však odmítá

Ústecká dálnice D8 stále nemá kolaudaci, a to i přes to, že její poslední úsek vedoucí přes České středohoří otevřeli silničáři už před sedmi lety. Podle nich za zdržení mohou soudy s aktivistickými spolky. Mezi nimi má být i ten z Ústí nad Labem, jeho zástupci to ale popírají.
3. 11. 2023|

Po Německu zavede kontroly na českých hranicích i Rakousko. Nebudou plošné, řekl Rakušan

Rakouská policie začne kontrolovat auta na českých hranicích. Od středy – dva dny poté, co zavedli totéž Němci – zahájí namátkové kontroly, oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Rakouské ministerstvo vnitra krok potvrdilo a uvedlo, že opatření bude platit prozatím na deset dní od středy. Bez jakéhokoli omezení tak zůstanou průjezdné pouze hranice s Polskem. Naopak na těch německých hrozí na některých přechodech zdržení, po zavedení kontrol se začaly například na dálnici D8 tvořit kolony kamionů.
17. 10. 2023Aktualizováno17. 10. 2023, 19:29|

Z dálničních tunelů vycházel kouř, bylo to kvůli bezpečnostním zkouškám

V noci se valil dým z portálů tunelů Libouchec a Panenská na dálnici D8. Bylo to kvůli testům, které provedlo Ředitelství silnic a dálnic, aby zjistilo, zda fungují bezpečnostní systémy. Na dálnici, která společně s navazující německou A17 spojuje Prahu a Drážďany, byl kvůli zkouškám v noci omezen provoz, a protože na ně silničáři navázali údržbou, omezen stále je. Až do čtvrtka se bude jezdit v každém tunelu jen jednou troubou.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 18:44|

Doprava na dálnici D8 je bezpečnější. Řidičům se otevřela sjezdová větev na silnici I/9

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pátek zprovoznilo přímou sjezdovou větev z dálnice D8 u Zdib na tah I/9 směr Mělník. Doprava v místě současné křižovatky má být díky tomu bezpečnější a plynulejší. Stavbu ŘSD zahájilo letos v březnu. Náklady přesáhly čtyřicet milionů korun, uvedl na sociální síti X generální ředitel ŘSD Radek Mátl.
8. 9. 2023|

Část senátorů se obrátila na Ústavní soud. Vadí jim změna hlukových limitů

Skupina senátorů napadla u Ústavního soudu vládní nařízení o úpravě hlukových limitů zejména v dopravě. Informoval o tom v pondělí v tiskové zprávě spolek Koridor D8 a přijetí návrhu potvrdila mluvčí soudu. Jeho podání ohlásila před měsícem místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL) v reakci na protesty obcí, které už nyní trápí nadměrná hluková zátěž z kamionové a železniční dopravy. Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) již dříve uvedl, že úprava limitů hluku z dopravy se má týkat jen starších staveb, kde jsou vyčerpané jiné technické možnosti ochrany obyvatel.
17. 7. 2023|

Přivaděč v Teplicích bude z tichého asfaltu, obnova má zvýšit bezpečnost

Na dálničním přivaděči v Teplicích začaly tento týden práce na výměně povrchu vozovky. Po jejich dokončení se sníží hlučnost a zvýší bezpečnost na úseku dlouhém tři a půl kilometru. Od srpna budou provoz na dané trase řídit semafory.
11. 7. 2023|

Zbytečná hloupost, míní o 150 km/h na vybraných dálnicích Kolovratník. Časový zisk není tak velký, říká Budina

Na vybraných úsecích dálnic zřejmě bude možné zvýšit povolenou rychlost až na 150 kilometrů v hodině. Podle místopředsedy hospodářského výboru sněmovny Martina Kolovratníka (ANO) jde o zbytečnou hloupost, celoevropský trend je podle něj spíše snižování rychlosti. „Ale ze židle mě to nenadzvedává, je to marginálie,“ řekl v Událostech, komentářích. S ním souhlasí dopravní expert Vize 0 Libor Budina, vysoká rychlost s sebou podle něj nese mnohá rizika. Na konstatování, že v Německu je rychlost na dálnicích neomezená, namítl, že němečtí řidiči jsou disciplinovanější než ti čeští. Podle něj je škoda, že se neprosadil návrh Kolovratníka ohledně dodržování bezpečné vzdálenosti.
1. 7. 2023|

Obce z blízkosti D8 chtějí odklad změn hlukových limitů. Pohrozily blokádou přípravy rychlé železnice

Pokusem o zablokování přípravy vysokorychlostní trati z Prahy do Drážďan pohrozily obce z Mělnicka kvůli nařízení vlády, které nově vymezuje hlukové limity. Obce leží u koridoru, kterým má rychlodráha vést, a zároveň nedaleko dálnice D8. Obávají se, že změna v obcích ještě zvětší už tak vysokou hlukovou zátěž, a žádají, aby kabinet posunul účinnost nařízení a řádně vyhodnotil možné dopady.
20. 5. 2023|

D8 byla ve směru na Německo po střetu kamionu s autem přes čtyři hodiny zavřená

Dálnice D8 byla po nehodě nákladního vozu s osobním autem na 61. kilometru nedaleko Řehlovic na Ústecku směrem na Německo více než čtyři hodiny uzavřená. Tvořily se kolony. Jedním pruhem policisté provoz obnovili v 15:40.
4. 4. 2023Aktualizováno4. 4. 2023, 17:05|

Ochladilo se, sněží nejen na horách. Návrat zimy doprovodil silný vítr, vát bude i v úterý

V Česku se ochladilo. Nakrátko se ještě vrátila zima a zejména v Čechách mělo podle předpovědi v pondělí sněžit – a to nejen na horách. Hlavně ve východní části republiky, ale i na horách na severu Čech se objevil silný vítr, meteorologové kvůli tomu vydali výstrahu. Vítr se sice má na noc uklidnit, v úterý ale opět zesílí.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 20:24|

Hory na severu Česka zasypal sníh

Velká část Česka se v neděli probudila do zasněženého rána, i když přes den ho začalo někde zase ubývat. Nejvíce sněhu je na horách na severu Čech a také v Jeseníkách. Od soboty napadlo na horách kolem patnácti centimetrů, v Krkonoších i některých partiích Jeseníků ovšem třicet. V Krkonoších se zvýšilo riziko lavin. Odpoledne již sněžení sláblo.
26. 2. 2023Aktualizováno26. 2. 2023, 21:38|

Ledovka opět komplikovala dopravu. Výstraha meteorologů platí do čtvrtka

Ledovka může skoro na celém území republiky vydržet až do čtvrtečního rána, na Moravě až do večera. Třítisícový Rychnov u Jablonce a sousední Rádlo vyhlásily kvůli tvorbě ledovky kalamitní stav. V jihozápadních Čechách se během středy oteplilo, riziko ledovky se proto odpoledne snížilo. Na východě Českomoravské vrchoviny a v Jeseníkách hrozila kromě ledovky i silná námraza, která může lámat větve a stromy a způsobit poruchy na elektrickém vedení, vyplývá z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
21. 12. 2022Aktualizováno21. 12. 2022, 20:34|

D8 je po smrtelné nehodě opět otevřená v obou směrech

Na 45. kilometru dálnice D8 na Litoměřicku ve směru na Prahu se ve čtvrtek v poledne střetla dodávka s kamionem. Dva lidé nehodu nepřežili a jeden člověk utrpěl zranění. Chvíli předtím se stala nehoda na kilometru 44,5 opačným směrem, dva lidé se zranili. Dálnice byla zhruba do 16:45 v obou směrech uzavřená, uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.
19. 5. 2022Aktualizováno19. 5. 2022, 17:21|

Sníh komplikoval dopravu. Meteorologové prodloužili výstrahu

V Jizerských horách a Krkonoších od nedělního rána připadlo na některých místech i přes 30 centimetrů sněhu, sněžilo až do pondělního večera. Pro nákladní dopravu byla uzavřená silnice 10 z Tanvaldu přes Harrachov a dál do Polska, v Libereckém kraji narazil vlak do spadlého stromu, na Karlovarsku se srazila tři osobní vozidla s nákladním autem. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před sněžením platila nejprve do pondělního odpoledne, týkala se Jizerských hor, Krkonoš, Šumavy nebo Jeseníků. Později ale ČHMÚ výstrahu prodloužil, nově platí do úterních 9:00.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 21:02|

Česko trápí hustý provoz na silnicích

Na českých silnicích je těsno tak jako nikdy předtím. Data ze sčítačů Ředitelství silnic a dálnic potvrzují, že doprava je ještě silnější než před koronavirem – asi o pět procent. Ministerstvo dopravy silný provoz potvrzuje. Bezprostřední reakci, třeba zvýšení mýtného pro kamiony, ale odmítá. Rostoucí počet aut podle resortu vyřeší stovky miliard korun, které plánuje investovat do stavby nových dálnic. To ale potrvá roky. Poslední měsíce navíc přinesly velké množství oprav a uzavírek, které dosavadní hustý provoz ještě zpomalují.
17. 10. 2021|

Silničáři preventivně rozebírají svah na D8

Ze svahu u dálnice D8 odvezou silničáři desítky tisíc tun zeminy. Pracují v místě, kde komunikaci hlídají hlubinná čidla kvůli možnému sesuvu. Odlehčování svahu je preventivní, při silných deštích by se totiž podle vědců mohl pohnout.
11. 9. 2021|

Na dálnici D8 před Prahou začíná rekonstrukce, potrvá čtyři měsíce

Na dálnici D8 před Prahou začíná rekonstrukce. Jde o letošní největší opravu dálnice nejen ve Středočeském kraji. Nejpozději do sobotního rána dokončí silničáři stavbu dopravního omezení, pracovat se zde začne v pondělí. Informoval o tom Martin Buček z týmu komunikace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Rekonstrukce má trvat čtyři měsíce.
9. 7. 2021|

Provoz na části D1 zastavila na dva dny plánovaná uzavírka

Začal prodloužený víkend a zároveň první víkend prázdnin. Zdržení hrozí řidičům hlavně na příjezdu do Prahy od severu, protože je dálnice D8 zúžená do jednoho pruhu, kolona se tvořila také na dálnici D1 směrem z Prahy, v podvečer již byl provoz plynulý. Po osmé večerní ale mezi 21. a 34. kilometrem D1 zastavila provoz plánovaná uzavírka, situace bude pokračovat celou neděli a téměř celé pondělí – až do večera.
3. 7. 2021Aktualizováno3. 7. 2021, 20:43|

ŘSD chce prověřit stav vozovek. Letošní léto na dálnicích nebude tak velké „peklo“, tvrdí Mátl

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se chce více zaměřit na stav vozovek. V souvislosti se sobotní nehodou na dálnici D35 u Olomouce to v Interview ČT24 řekl ředitel ŘSD Radek Mátl. Při popraskání vozovky u obce Přáslavice v sobotu havarovalo pět aut, deset lidí utrpělo zranění. Mátl uvedl, že se správce silnic zaměří na samotnou dálnici D35, kde je vozovka stará asi 24 let. Uvedl, že příliš mnoho povrchů dálnic v Česku takto starých není, nemělo by tak docházet k dalším problémům na jiných místech.
24. 6. 2021|

Co svede deset záchytných parkovišť? Středočeští lídři debatovali o dopravě v kraji

Dopravní komplikace ve středních Čechách – především ve spojení na Prahu, kam mnozí zajíždějí do práce – by středočeští volební lídři řešili výstavbou nových záchytných parkovišť, větším využíváním železnice i podporou cyklistiky. Za důležité pak považují dobudování dálniční sítě včetně vnějšího pražského okruhu a úpravu rozpočtového určení daní, která by kraji vynesla víc peněz na silnice II. a III. tříd.
25. 9. 2020|

Se začátkem prázdnin se Česko opět stalo zemí rozkopaných silnic a kolon

Na Česko naplno dolehly stavební práce na hlavních silnicích. Na dálnici D1 se dokonce opravuje naráz celkem 71 kilometrů. Znamená to, že téměř 40 procent cesty z Prahy do Brna řidiči stráví buď v koloně, nebo jízdou maximálně osmdesátkou. Ministr dopravy žádá řidiče o vstřícnost.
3. 7. 2020|