TÉMA

Febiofest

Odložil kameru a nastoupil do války. Režisér Sencov po letech ve vězení bojuje za Ukrajinu

Skutečný syrový boj není jako film. Dokazují to nahrávky filmaře Oleha Sencova. Známý režisér je dnes hlavně příslušníkem ukrajinských sil. Rozhovor s ním vedl na Ukrajině zpravodaj Jan Šilhan.
5. 7. 2022|

Pražský výběr si zopakuje opulentní Symphony Bizarre, Kocáb sestříhal záznam pro kina

Když Pražský výběr slavil v roce 2016 své čtyřicátiny velkolepým koncertem v pražské O2 areně, snímaly show také desítky kamer. Z materiálu vznikl záznam, který zážitek z raritního spojení „výběrových“ rockerů a Českého národního symfonického orchestru (ČNSO)převádí na velké plátno. Režii si vzal na starost osobně frontman kapely Michael Kocáb. Záznam Pražský výběr – Symphony Bizarre představuje v předpremiéře na aktuálním ročníku filmového festivalu Febiofest.
2. 5. 2022|

Febiofest ocenil ukrajinského režiséra Sencova. Za cenu poděkoval z bojů o Donbas

Filmový festival Febiofest, který ve čtvrtek začal v Praze, promítl v české premiéře poslední film Oleha Sencova Nosoroh. Ukrajinskému filmaři a aktivistovi ruské národnosti zároveň udělil cenu Kristian. Sencov si ji převzít nemohl, svou zemi momentálně brání na donbaské frontě. Z ní pozdravil diváky na Febiofestu a poskytl rozhovor České televizi.
29. 4. 2022|

O mateřství za zdmi věznice v Oděse vypráví 107 matek

Slovenský režisér Peter Kerekes natočil komorní příběh těhotné ženy odsouzené za vraždu. Film 107 matek vypráví o mateřství za zdmi věznice. Vznikl podle skutečných příběhů a natáčel se za mřížemi v ukrajinské Oděse. Odsouzené ženy i vězenkyně v něm také hrají.
19. 4. 2022|

Drama Kryštof připomene pronásledování církve. Příběh budoucího mnicha naznačuje trailer

Do československého pohraničí padesátých let se vrací drama Kryštof. Novinku Zdeňka Jiráského uvádí v předpremiéře Febiofest, do kin se dostane přesně za měsíc. Příběhem mladého muže, který se chce stát mnichem, připomíná komunistickou Akci K namířenou proti církvi. Snímek podpořila Česká televize. Kromě festivalového promítání představuje Kryštofa s předstihem také trailer.
21. 9. 2021|

Tuzemské filmové festivaly zajímá Stephen Daldry, plasty ve vodě a hrnec smíchu

Nejnovější film Woodyho Allena Festival pana Rifkina zahájí v pátek letošní ročník Febiofestu. Tradičně se koná v Praze a následně v ozvěnách dolehne i do regionů. V Novém Městě nad Metují vrcholí Festival české filmové komedie a v Hluboké nad Vltavou i o víkendu pokračuje přehlídka dokumentů Voda, moře, oceány.
17. 9. 2021|

Festival Jeden svět se letos ptá, kdo „vypadává“ z videokonferencí i z běžného života

Filmový festival lidskoprávních filmů Jeden svět se letos bude konat virtuálně, což odráží i téma ročníku „Vypadáváš“. Úskalí přesunu společnosti do virtuálního prostoru, závislost na něm či manipulace skrze algoritmy prozkoumají desítky filmů. Přehlídka proběhne od 10. května do 6. června, první projekce začne ale již v úterý v 19 hodin.
13. 4. 2021|

Část církve kolaborovala s režimem, ale někteří se strachem zápasili, ukazuje film Služebníci

Kolaborace církve s komunistickým režimem je tématem filmu Služebníci. Snímek v mezinárodní koprodukci představuje příběh dvou studentů v kněžském semináři totalitního Československa. V Česku tvůrci kvůli koronaviru už dvakrát odkládali jeho premiéru. Nyní ji má na Slovensku, kde jsou kina tři týdny znovu otevřená. Film měl světovou premiéru na festivalu Berlinale a je také vítězem letošního Febiofestu.
11. 12. 2020|

Začíná Febiofest, promítne komedii o Mosadu i dokument o Gottovi

V Praze začíná odložený sedmadvacátý ročník Febiofestu. Zahájení je spojeno s premiérou dokumentu o Karlu Gottovi, přehlídka ale divákům slibuje i pozoruhodné filmy prověřené velkými festivaly v Berlíně, Cannes či Benátkách. Právě nedávný benátský festival berou pořadatelé Febiofestu jako inspiraci. Podle nich ukázal, že i v současné situaci lze uspořádat bezpečnou a podnětnou kulturní akci.
18. 9. 2020|

Praha Září, pražské festivaly se totiž spojily v jeden

Dvacet pět pořadatelů a produkcí se spojilo do třítýdenní akce Praha Září. Na holešovickém výstavišti se do 28. září představuje na několika scénách program pražských kulturních festivalů. Vybírat lze z hudby, tance, filmu nebo nového cirkusu.
8. 9. 2020|

Febiofest zahájí Šarlatán. Na festival přijede i hvězdný Woody Harrelson

Mezinárodní filmový festivalu Febiofest zahájí snímek Šarlatán polské režisérky Agnieszky Hollandové. Čestnou cenu Kristián převezmou herci Milan Lasica a Iva Janžurová nebo režiséři Hirokazu Kore-eda a Oren Moverman, s nímž dorazí také hollywoodský herec Woody Harrelson.
4. 3. 2020|

Febiofest ocení Ivu Janžurovou a v nové soutěži také artové komedie

Filmový festival Febiofest letos ocení Ivu Janžurovou. U této příležitosti uvede přehlídka také výběr z filmů, v nichž hrála. Hlavní část 27. ročníku se koná od 19. do 27. března v Praze a následně pokračuje regionálními ozvěnami ve třinácti dalších městech. Dramaturgickou novinkou jsou dvě soutěžní sekce, jedna z nich zaměřená na komedie.
5. 2. 2020|

Šťastný to muž. Dánský filmař Bille August na závěr Febiofestu dostal cenu

Dánský režisér a scenárista Bille August natočil i dva příběhy mladého Indiana Jonese, především je ale oceňovaným filmařem historických dramat. Ty natáčel s hollywoodskými hvězdami i podle autobiografického scénáře dalšího významného severského tvůrce Ingmara Bergmana. Jako host pražského Febiofestu připomněl českému publiku snímek Pelle Dobyvatel a uvedl i svou novinku s názvem Šťastný to muž.
29. 3. 2019|

Romantice věrný Louis Garrel přijel na Febiofest. Vzpomínal na Miloše Formana

Filmový festival Febiofest uvedl v české premiéře francouzský snímek Věrní nevěrní. Tuzemskému publiku ho v Praze osobně představil jeho režisér a zároveň představitel hlavní role Louis Garrel. Do českých kin vstoupí romantická komedie 4. dubna.
26. 3. 2019|

Bezstarostná jízda s Peterem Fondou. Na Febiofest si přijede pro cenu Kristián

Jedním z oceněných 26. ročníku Febiofestu bude herec Peter Fonda. Cenu Kristián za celoživotní přínos světové kinematografii převezme osobně při zahájení filmového festivalu 21. března. Febiofest pak Fondovo herecké umění připomene i promítáním slavné road movie Bezstarostná jízda.
7. 3. 2019|

Paměti psát nehodlám, ujistila herecká legenda Deneuveová. Na Febiofestu dostala cenu

Co nevyšlo na začátku, podařilo se na konci. Francouzská filmová legenda Catherine Deneuveová se nakonec přece jen objevila na festivalu Febiofest. Na slavnostním zakončení pětadvacátého ročníku převzala Kristiána, cenu za přínos světové kinematografii. Cenu pro nejlepší film si odnesla francouzská Střídavá péče.
22. 3. 2018|

Byla Kráskou dne, bude kráskou Febiofestu. „Čtvrtstoletý“ ročník uvítá Catherine Deneuveovou

Pozvání na filmový festival Febiofest přijala francouzská herečka Catherine Deneuveová. Na úvod pětadvacátého ročníku přehlídky převezme cenu Kristián za celoživotní dílo.
6. 3. 2018|