TÉMA

Jiří Fajt

Zlu se nesmí ustupovat, řekl Vystrčil při pietě k výročí německé okupace. Pavel se v Sasku shodl s Kretschmerem

Zlu se nesmí ustupovat ani před ním kličkovat, se zlem se musí bojovat, řekl v pátek předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) při příležitosti 85 let od začátku okupace Československa. Výročí a oběti německé okupace si na Hradčanském náměstí v Praze připomněla také předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), další politici, vojáci i velvyslanci Německa a Slovenska. V den výročí okupace navštívil prezident Petr Pavel Dráždany, kde se setkal se saským premiérem Michaelem Kretschmerem. Ten označil návštěvu za důkaz důvěry v česko-německých vztazích. Oba se také shodli, že Západ musí nadále podporovat Ukrajinu v její obraně před ruskou invazí a že agresorovi nelze ustupovat.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 21:31|
ROK PETRA PAVLA NA HRADĚ

Pavlův první rok na Hradě: Jmenovaní soudci, povýšení generálové, výzva k euru a žádné veto ani milost

Petr Pavel je už rok ve funkci prezidenta České republiky. Úřadu se ujal složením prezidentského slibu 9. března 2023 na společné schůzi obou komor Parlamentu, a nahradil tak Miloše Zemana. Pavel za rok v nejvyšší ústavní funkci podepsal několik sporných zákonů, například konsolidační balíček nebo omezení valorizace důchodů. Žádný zákon naopak nevetoval. Prezident také jmenoval řadu soudců či profesorů, ale také povýšil či jmenoval řadu osobností, které jeho předchůdce několikrát odmítl.
9. 3. 2024|

Pavel jmenoval nové profesory, dekret převzali i Zemanem odmítnutí

Prezident Petr Pavel v pražském Karolinu předal jmenovací dekrety 93 profesorům. Jsou mezi nimi i historik umění Jiří Fajt a fyzik Ivan Ošťádal, kterým Pavlův předchůdce Miloš Zeman odmítal nejvyšší akademický titul udělit kvůli výhradám k jejich minulosti.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 11:26|

Pavel si vyžádá nominace na ústavní soudce. Zemanem odmítnuté profesory chce jmenovat

Prezident Petr Pavel tento týden obešle 23 institucí, aby mu předložily kandidáty na nové ústavní soudce. Návrhy bude probírat konzultační panel, který povede ústavní právník Jan Kysela. Prezident to uvedl na pondělní tiskové konferenci. Ústavní soudce jmenuje ve chvíli, kdy bude panovat shoda mezi Senátem a jeho konzultačním panelem. Zmínil také, že jmenuje Zemanem odmítnuté profesory. Doplnil, že prezidentská kancelář se kompletně přestěhuje na Pražský hrad do konce března.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 17:49|

Bývalý šéf komunistů Filip se omluvil někdejšímu řediteli Národní galerie Fajtovi za výrok o dluzích

Spor bývalého předsedy KSČM Vojtěcha Filipa a někdejšího ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta po téměř čtyřech letech končí. Filip se v únoru omluvil Fajtovi za výrok, že v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté dluhy za desítky milionů korun. Smír pravomocně schválil Městský soud v Praze. Muži se soudili i kvůli Filipově výroku, že Fajt jako šéf galerie uzavřel smlouvu sám se sebou. Soud dal ale bývalému poslanci za pravdu.
7. 3. 2023|

Národní galerie obcházela zákon a uzavírala smlouvy bez soutěže, zjistil kontrolní úřad

Národní galerie v Praze (NG) obcházela v letech 2018 až 2020 zákon o registru smluv a bez soutěže uzavírala smlouvy na některé služby, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Zásadní problémy podle něj provázely i hospodaření galerie. Podle mluvčí NG Evy Sochorové jsou zjištěné problémy spojené s předchozím vedením a galerie pracuje na jejich nápravě. Menší nedostatky kontroloři odhalili také u Uměleckoprůmyslového muzea v Praze (UPM).
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 12:13|

Českou sezonu v Drážďanech si nenechají ujít Černého mimina ani Švankmajerova imaginace

Drážďany hostí až do konce roku české tvůrce, kteří zde v rámci uměleckého festivalu Všechnu moc imaginaci! nabídnou nejen svá výtvarná díla, ale i divadelní a filmová představení, koncerty a autorská čtení, diskuse a performance. „Česká sezona v Drážďanech“ svým způsobem navazuje na tradici česko-drážďanské „družby“.
3. 7. 2022|

Prezident Zeman jmenoval Eichlera profesorem, v minulosti to odmítl učinit

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval profesorem Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické. Jeho jmenování původně v roce 2015 podepsat odmítl, stejně jako fyzika Ivana Ošťádala a historika umění Jiřího Fajta. U všech akademiků to tehdy zdůvodnil údajnými prohřešky z minulosti. Soud loni pravomocně rozhodl, že nejmenování Fajta a Ošťádala nebylo v souladu se zákonem. Eichler svou žalobu na prezidenta v roce 2016 stáhl.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 20:04|

Klaus se omluví Fajtovi za výrok o milionových dluzích. Uzavřeli smír

Bývalý prezident Václav Klaus se omluví někdejšímu řediteli Národní galerie Praha Jiřímu Fajtovi za výrok, že kvůli němu zdědil Pražský hrad milionové dluhy. Muži uzavřeli smír, který ve čtvrtek pravomocně schválil pražský městský soud. Spor se týkal výstavy o umění v době Karla IV.
26. 8. 2021|

Filipovo tvrzení o smlouvě Jiřího Fajta bylo pravdivé, rozhodl odvolací soud

Kvůli výroku, že když byl Jiří Fajt ředitelem Národní galerie, uzavřel smlouvu sám se sebou, se předseda KSČM Vojtěch Filip nemusí omluvit. Pravomocně tak rozhodl pražský městský soud, ke kterému se Filip odvolal po původním rozhodnutí obvodního soudu. Kunsthistorik žaloval předsedu komunistů i kvůli dalším jeho výrokům. Ty vrátil městský soud k novému projednání.
21. 1. 2021|

Soud zamítl stížnost prezidenta Zemana ve sporu o jmenování Ošťádala profesorem

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost Miloše Zemana v kauze nejmenování fyzika Ivana Ošťádala profesorem. Informaci ČT zjistila z úřední desky soudu. Podle pravomocného rozsudku Městského soudu v Praze prezident rozhodl v rozporu se zákonem, protože hodnotil uchazečovu odbornou způsobilost a vhodnost, což nepřísluší jemu, ale univerzitě. To nyní potvrdil i NSS. Zeman by se měl návrhem zabývat znovu. Pražský hrad se k rozsudku nechce vyjadřovat.
15. 1. 2021|

Česko bude mít 78 nových profesorů, Zeman podepsal jejich jmenování

Prezident Miloš Zeman v úterý podepsal jmenovací dekrety 78 profesorů. Dekrety novým profesorům předá ministr školství Robert Plaga (za ANO). Vláda návrh schválila v pondělí. Na seznamu je například biochemik a prorektor Univerzity Karlovy Jan Konvalinka nebo dramaturg a rektor Akademie múzických umění v Praze (AMU) Jan Hančil.
16. 12. 2020|

Nejvyšší správní soud zamítl stížnost prezidenta Zemana ve sporu o jmenování Fajta profesorem

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost Miloše Zemana ve sporu o jmenování Jiřího Fajta profesorem. Prezident kunsthistorika nejmenoval a podle Městského soudu v Praze tak rozhodl nezákonně, protože hodnotil uchazečovu odbornou způsobilost a vhodnost, což nepřísluší hlavě státu, nýbrž univerzitě. Rozhodnutí NSS je na úřední desce. Zeman by se měl návrhem zabývat znovu.
24. 11. 2020Aktualizováno24. 11. 2020, 15:24|

Technologie z CERNu užívaná pro výzkum záření určila pravost Raffaelova obrazu

Částicový detektor vyvinutý v organizaci CERN, používaný i ve vesmírném výzkumu a vyráběný českou firmou, pomohl určit pravost díla připisovaného slavnému renesančnímu malíři Raffaelovi. Technologie využívaná třeba pro měření radiace na Mezinárodní vesmírné stanici dokáže počítat jednotlivé fotony záření a rozlišit jejich vlnovou délku. Výstupem z rentgenu jsou barevné snímky, které podle zástupců firmy InsightArt pomohly určit autenticitu Raffaelova obrazu.
10. 9. 2020|
Reportéři ČT

Osud jednoho ze synů Emanuela Moravce byl dlouho neznámý. Vůči otci se ostře vymezoval

Letos na jaře odvysílala Česká televize dvoudílný film Anatomie zrady o nejznámějším českém kolaborantovi Emanuelu Moravcovi. Autoři série se zabývali i osudy tří Moravcových synů v době války. Jeden z nich, talentovaný malíř Jurij Moravec, se vůči svému otci ostře vymezoval, přesto byl v čase poválečné odplaty odsouzen. O jeho osudu po propuštění z vězení a po emigraci do Německa se dlouho nic nevědělo. Co Jurij Moravec na Západě dělal a jaká byla jeho umělecká kariéra, zjišťoval Reportér ČT David Vondráček.
25. 8. 2020|

Filip se nechce omlouvat exřediteli Národní galerie Fajtovi. Odvolal se

Místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) se nechce omluvit bývalému řediteli Národní galerie Praha (NGP) Jiřímu Fajtovi. Podal proto odvolání ve sporu, který v červnu prohrál u Obvodního soudu pro Prahu 1. Ten rozhodl tak, že se má Filip za své nepravdivé nařknutí Fajta z finančních machinací omluvit.
14. 8. 2020|

Soud zrušil rozhodnutí Zemana o nejmenování Fajta profesorem

Prezident Miloš Zeman bude muset znovu řešit jmenování historika umění Jiřího Fajta profesorem. Správní soud v pondělí dospěl k závěru, že Zemanovo předchozí rozhodnutí o Fajtově nejmenování bylo nezákonné. Hodnotilo totiž uchazečovu odbornou způsobilost, což prezidentovi nenáleží. Verdikt je pravomocný. Obdobně soud nedávno rozhodl i ohledně nejmenování fyzika Ivana Ošťádala, proti čemuž si prezident podal kasační stížnost.
20. 7. 2020Aktualizováno20. 7. 2020, 19:17|

Prezident musí o jmenování fyzika Ošťádala profesorem rozhodnout znovu. Bez zbytečného odkladu

Bez zbytečného odkladu musí prezident Miloš Zeman rozhodnout o tom, zda jmenuje fyzika Ivana Ošťádala profesorem. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud (NSS), který nepřiznal odkladný účinek kasační stížnosti, kterou prezident ve sporu podal. Vyplývá to z justiční databáze. Hlava státu se stížností bránila červnovému rozsudku Městského soudu v Praze, který označil rozhodnutí nejmenovat Ošťádala profesorem za nezákonné a zrušil ho.
20. 7. 2020Aktualizováno20. 7. 2020, 12:22|

Odvolaný Fajt chce vstoupit podruhé do Národní galerie. Abych změnil vodu, ve které plave, říká

Na jaře roku 2019 tehdejší ministr kultury Antonín Staněk sesadil nečekaně Jiřího Fajta z šéfovského křesla Národní galerie. Svůj krok odůvodnil chybami v hospodaření. O rok později se odvolaný ředitel do výběrového řízení – vypsaného už novým ministrem Lubomírem Zaorálkem – na tuto pozici hlásí znovu. Co si od případného návratu do vedení slibuje a jak ho může ovlivnit neúspěch, rozebíral v Událostech, komentářích.
1. 7. 2020|

Filip se má omluvit bývalému řediteli Národní galerie, usnesl se soud

Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že se šéf komunistů a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip musí omluvit bývalému řediteli Národní galerie Praha (NGP) Jiřímu Fajtovi za výroky, které o něm uveřejnil v souvislosti s Fajtovým koncem v čele galerie. Rozsudek není pravomocný.
26. 6. 2020|

V Česku je osmdesát nových profesorů. Zeman jmenoval architekta Šépku nebo scenáristu Jarchovského

Prezident Miloš Zeman podepsal jmenování osmdesáti profesorů, jmenovací dekrety jim předá ministr školství Robert Plaga (za ANO). Rozhodnutí Zemana musí spolupodepsat premiér Andrej Babiš (ANO). Mezi jmenovanými profesory je například architekt Jan Šépka nebo scenárista a dramaturg Petr Jarchovský. Zhruba třetinu seznamu tvoří lékaři, o něco méně je techniků. Mezi novými profesory jsou také chemici, přírodovědci, fyzici a zástupci humanitních věd či umění.
17. 6. 2020|

Zeman porušil zákon, když nejmenoval Ošťádala profesorem, rozhodl soud

Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana o nejmenování fyzika Ivana Ošťádala profesorem bylo nezákonné. Stanovil to soud, který rozhodnutí zrušil a věc vrátil prezidentovi k dalšímu řízení. Vyhověl tak žalobě, kterou společně podali Ošťádal a Univerzita Karlova. Verdikt je pravomocný, Hrad proti němu může podat kasační stížnost. Prezidentův právník Marek Nespala novinářům řekl, že to pravděpodobně učiní a že si neumí představit, že by Zeman Ošťádala jmenoval.
5. 6. 2020Aktualizováno5. 6. 2020, 20:10|

Fajtova výpověď z Národní galerie platí. Bývalý ředitel se neodvolal

Výpověď Jiřího Fajta z čela Národní Galerie Praha byla platná. Závěr Obvodního soudu pro Prahu 1 je pravomocný, Fajt se proti němu neodvolal. Odvolací soud v květnu rozhodoval už jen o nákladech řízení, a to neveřejně. Bývalý ředitel v žalobě tvrdil, že výpověď nedostal od oprávněné osoby, tedy od ministrem jmenovaného generálního ředitele. Za galerii dokument podepsal tehdejší pověřený šéf instituce Ivan Morávek.
4. 6. 2020Aktualizováno4. 6. 2020, 16:04|

Ministerstvo kultury se omluvilo Fajtovi za odvolání z čela Národní galerie

Ministerstvo kultury se omluvilo bývalému řediteli Národní galerie Jiřímu Fajtovi za loňské odvolání z funkce. V textu, který úřad zveřejnil, stojí, že tehdejší ministr Antonín Staněk (ČSSD) uvedl jako důvody Fajtova odvolání informace, které neměly oporu ve skutkovém stavu věci.
5. 5. 2020Aktualizováno5. 5. 2020, 23:00|