TÉMA

Jihočeské divadlo

Otáčivé hlediště v českokrumlovské zámecké zahradě si diváci užijí i nadále. Památkáři prodlouží smlouvu

Na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově budou divadelníci hrát i v dalších letech. Národní památkový ústav prodlouží Jihočeskému divadlu pronájem zámecké zahrady. Smlouva totiž končí už letos. Zřizovatel, tedy město České Budějovice, nyní s památkáři jedná o její konkrétní podobě. K dohodě by mělo dojít v nejbližších týdnech na ministerstvu kultury.
20. 9. 2023|

Taneční inscenace v Českém Krumlově připomíná osobnost malíře Egona Schieleho

Osobnost malíře Egona Schieleho připomíná jediná letošní premiéra na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově. Rakouský expresionista měl k městu blízký vztah. Taneční divadlo s podtitulem Autoportrét vzniklo pod vedením režisérského dua Skutr a choreografa Jana Kodeta.
10. 8. 2023|

Nové otáčivé hlediště by mohlo být v bývalém zahradnictví. Řešení vítá divadlo i Český Krumlov

Nové otáčivé hlediště v Českém Krumlově by mohlo stát v bývalém zahradnictví za zámeckou zahradou. Vznikla by nová točna i její zázemí. Je to nejreálnější varianta, shodují se ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek a krumlovský místostarosta Zbyněk Toman (ODS). Než bude nové hlediště hotové, mělo by se hrát na nynějším v zámecké zahradě, kde umístění točny památkáři dlouhodobě kritizují. Odhad nákladů na stavbu nové točny byl podle Národního investičního plánu pro léta 2020 až 2050 bývalé vlády asi jeden a půl miliardy korun.
16. 2. 2023|

Před otáčivé hlediště přišel Mesiáš jako z historického velkofilmu

Novinkou otáčivého hlediště v Českém Krumlově je jedna z největších inscenací, které kdy opera Jihočeského divadla pro tento prostor připravila. Ve scénickém zpracování Händelova oratoria Mesiáš se na scéně vystřídá sto padesát účinkujících. Operní soubor doplnili hráči na dobové nástroje a vyškolení sólisté barokního zpěvu, aby atmosféra divácky co nejvíce přenesla do barokní doby.
10. 8. 2022|

Boudo, kdo v tobě přebývá? Jihočeské divadlo upozorňuje na provizorium provizoriem

Jihočeské divadlo se téměř na dva měsíce stěhuje do prozatímní dřevěné Boudy. Oslaví tímto způsobem sto let od svého založení a zároveň upozorní na fakt, že celou dobu působí v provizorních podmínkách. Bouda totiž vyrostla na Mariánském náměstí, kde měla nová divadelní budova stát už od 60. let.
12. 11. 2019|

Provoz otáčivého hlediště v Českém Krumlově se od příštího roku omezí. Kvůli rekonstrukci Bellarie

Památkáři zahájí v roce 2020 tříletou opravu letohrádku Bellarie u otáčivého hlediště v Českém Krumlově zhruba za 50 milionů korun. Práce v letech 2021 a 2022 zčásti omezí produkci Jihočeského divadla, hlavně odpolední představení. Oznámili to krumlovský kastelán Pavel Slavko a ředitel jihočeských památkářů Petr Pavelec. Ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek řekl, že kdyby divadelníci nemohli využívat letohrádek jako zázemí, omezení by se dotklo všech představení na točně a nevyplatilo by se tam hrát.
24. 10. 2019Aktualizováno24. 10. 2019, 12:46|

Jihočeské divadlo ustupuje Temelínu. Zaplavila ho Rybí krev

„Requiem za zbourané vesnice“ zní podtitul nové inscenace v Jihočeském divadle, která je adaptací románu Rybí krev. Jihočeský autor Jiří Hájíček za příběh o stavbě jaderné elektrárny Temelín, jež zasáhla do krajiny i lidských osudů, získal cenu Magnesia Litera pro Knihu roku 2012.
26. 4. 2019|

Prodaná, nebo prodejná nevěsta? V Jihočeském divadle varují před láskou jako byznysem

Jak to vlastně bylo s prodejem nevěsty? ptá se Jihočeské divadlo v novém nastudování operní klasiky. Inscenace komického kusu Bedřicha Smetany má být podle tvůrců zamyšlením nad konzumním světem, v němž lidé berou lásku jako byznys.
20. 10. 2018|

Na Jihočeské divadlo neodbytně útočí letní vosy

Letní vosy nás štípou už i v listopadu, stěžují si prostřednictvím názvu hrdinové hry, kterou v české premiéře uvedlo Jihočeské divadlo. Zneklidňující absurdní komedii o vztazích napsal jeden z nejvýraznějších představitelů současné ruské dramatiky Ivan Vyrypajev.
27. 2. 2018|