TÉMA

Světové ekonomické fórum

Pákistán zaútočil na balúčské povstalecké skupiny v Íránu

Pákistán v noci na čtvrtek zaútočil na cíle v Íránu, exploze bylo slyšet na jihovýchodě této blízkovýchodní země. Informují o tom agentury AFP a Reuters, podle nichž při úderech zahynulo nejméně devět lidí, včetně čtyř dětí a tří žen. Íránská státní média v úterý večer informovala o tom, že Teherán podnikl vzdušné údery na území Pákistánu. Islámábád to tvrdě kritizoval a varoval před vážnými následky.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 22:13|

Putin je predátor, který se nezmění, změnit se musíme my, apeloval v Davosu ukrajinský prezident Zelenskyj

Ruský vůdce Vladimir Putin je predátor, který se nespokojí se zamrzlým konfliktem, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém projevu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu (WEF). Protože se Putin nezmění, změnit se musíme my, dodal ukrajinský prezident. Západ vyzval, aby zvýšil pomoc Ukrajině a pomohl jí získat vzdušnou převahu nad Ruskem. Podotkl, že jeho země žádá o útočné zbraně kvůli obraně, nikoliv proto, aby eskalovala válku. K podpoře Kyjeva vyzvala v Davosu i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
16. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 18:32|

Umělá inteligence ovlivní čtyřicet procent pracovních míst. V bohatých zemích dokonce šedesát, předpovídá MMF

Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) by vzestup umělé inteligence (AI) mohl ovlivnit téměř 40 procent pracovních míst na celém světě. Tento trend podle expertů může silně zesílit nerovnost v mnoha zemích i na globální úrovni.
16. 1. 2024|

Islanďanky stávkují za rovné platy, nepracuje ani premiérka

Desetitisíce žen na Islandu včetně premiérky Katrín Jakobsdóttirové v úterý odmítly pracovat. Svým protestem chtějí upozornit na rozdíly v platech mužů a žen i na genderově motivované násilí, píše web britské BBC. Dopady stávky pociťují zejména obory, ve kterých jsou ženy silně zastoupeny, tedy zdravotnictví nebo školství.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 18:30|

Čtvrtina pracovních míst se promění do pěti let, očekávají firmy

Až čtvrtina pracovních míst po celém světě se podle průzkumu Světového ekonomického fóra (WEF) v příštích pěti letech změní. Za rušením postů i vytvářením nových by měly stát technologie, digitalizace či snahy o bezemisní průmysl. Podle očekávání fóra vznikne 69 milionů nových pracovních míst, zatímco zhruba 83 milionů pozic zanikne. Nové možnosti přinesou elektrická auta i umělá inteligence.
1. 5. 2023|

NKÚ: Peníze určené na snížení rozdílů mezi ženami a muži na trhu práce moc neposloužily účelu

Dotace ze státního rozpočtu a Evropské unie, které v letech 2014 až 2021 směřovaly na snížení rozdílů mezi ženami a muži na trhu práce, svému účelu příliš neposloužily. Oznámil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který prověřoval peníze vynaložené na takzvané genderové audity. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) podle něj nesledovalo skutečný přínos dotací. Podmínky nastavilo tak, že příjemci mohli peníze čerpat, aniž bylo zřejmé, jakých cílů chtějí dosáhnout, uvedli kontroloři. Ministerstvo s některými závěry NKÚ nesouhlasí, ale řadu výtek už údajně zohlednilo v kritériích nových projektů.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 10:21|

Z poloviny na jednotky procent dovozu. Ruským palivům se evropský trh zavře

Německo už není odkázáno na dovoz ruských energií, prohlásil letos v lednu spolkový ministr financí Christian Lindner. Zatímco nyní jeho vyjádření nevyvolalo větší pozornost, ještě před rokem by něco takového bylo nemyslitelné. Pouhý měsíc předtím, než Moskva zahájila plnohodnotnou pozemní invazi na Ukrajinu, Berlín stále řešil povolení pro spuštění ruského plynovodu Nord Stream 2 a zdráhal se připustit, že by třeba projekt kvůli chování Moskvy zcela obětoval. O rok později je ale všechno jinak.
19. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 15:06|

Monastyrskyj patřil k tvářím odporu vůči ruské invazi. Jeho úmrtí je citelnou ztrátou, Ukrajinu ale neohrozí

Smrt ukrajinského ministra vnitra a jeho spolupracovníků při středečním pádu vrtulníku je zásahem do fungování resortu, Denys Monastyrskyj byl také klíčovým spolupracovníkem ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Podle odborníků by však jeho úmrtí mělo mít jen krátkodobý dopad na ministerstvo, a to i díky způsobu, kterým jej Monastyrskyj vedl. Pokračuje také vyšetřování příčiny pádu stroje, který ve městě Brovary na předměstí Kyjeva dopadl nedaleko mateřské školy.
19. 1. 2023|

Zelenskyj žádal v Davosu o rychlejší dodávky tanků. Duda ho podpořil, Scholz se nevyjádřil

„Tyranie postupuje rychleji než demokracie,“ varoval ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, když prostřednictvím VideoMostu oslovil účastníky Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. Dodávky tanků a systémů protivzdušné obrany na Ukrajinu by podle něj měly být rychlejší. V Davosu promluvili ve středu například také německý kancléř Olaf Scholz či polský prezident Andrzej Duda.
18. 1. 2023|

Světová nerovnost se zvýšila. Vzrostl počet velmi chudých i bohatých

Ve světě sílí nerovnost, poprvé za 25 let se extrémní bohatství i extrémní chudoba zvýšily současně. Ve zprávě zveřejněné před začátkem výročního zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu to v pondělí uvedla organizace Oxfam, která se snaží pomáhat dostat lidi z chudoby. Výrazné loňské zvýšení cen potravin a energií způsobilo, že miliardáři zbohatli ještě citelněji.
16. 1. 2023|

Uvalte na Rusko maximální sankce, vyzval Zelenskyj účastníky fóra v Davosu. Putin přiznal potíže

Sankce mezinárodního společenství vůči Moskvě by měly být „maximální“, včetně embarga na ropu či úplného zákazu obchodování s Ruskem. V projevu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu (WEF) to v pondělí řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vyzval také k urychlení dodávek zbraní Ukrajině. Ruský lídr Vladimir Putin posléze v Soči řekl, že země dopady sankcí zvládá, zároveň ale přiznal, že ruská ekonomika je v komplikované situaci, k jejímuž zvládnutí je potřeba zvláštní úsilí vlády.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 15:53|

30 let zpět: „Je třeba cosi udělat pro vědomí evropské duchovní identity,“ měl jasno prezident Havel

Prezident Václav Havel divákům Deníku ČST přibližuje obsah projevu, který přednesl na závěrečném zasedání Světového ekonomického fóra v Davosu. Hovoří mimo jiné o „paradoxu pyšného novověkého člověka, který dobývá vše, ale zároveň nenahlíží slepou uličku, do níž se svým dobyvačným vztahem ke světu dostává“.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
5. 2. 2022|

Německo žádá zásadní změnu v klimatické politice. Kancléř už nechce čekat na pomalé země

K zásadní změně přístupu ke klimatické politice ve středu v on-line projevu ke Světovému ekonomickému fóru (WEF) vyzval nový německý kancléř Olaf Scholz. Prohlásil, že jeho země využije svého letošního předsednictví ve skupině kdysi největších ekonomik G7 k prosazení norem pro udržení globálního oteplování na co nejnižší úrovni. Informovala o tom agentura AP. Letošní fórum v Davosu stejně jako loni kvůli pandemii nahradila alternativní akce nazvaná Davos Agenda, která se koná pouze virtuálně.
19. 1. 2022|

Pandemie ve světě: Fórum v Davosu se ruší, Izraelci nesmí do USA a Thajsko zvažuje karanténu pro turisty

Šíření nakažlivější varianty koronaviru vyvolalo ve světě další přivírání hranic. Izrael se rozhodl zakázat cesty do dalších zemí včetně USA, Německa a Maďarska. Opatření začne platit v noci na středu. Na rakouských hranicích začaly v pondělí platit přísnější podmínky – bez omezení smí do země pouze lidé po třetí dávce očkování. Evropská léková agentura doporučila ke schválení vakcínu proti covidu-19 od firmy Novavax. Kvůli zhoršení epidemické situace zrušili pořadatelé Světové ekonomické fórum, které se mělo v lednu konat v Davosu.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 18:05|

Lídři kandidátek v Karlovarském kraji debatovali o státní správě. Na nutnosti digitalizace se shodli všichni

Lídři stran, hnutí a koaličních uskupení, které kandidují do Poslanecké sněmovny v Karlovarském kraji, hovořili v předvolební debatě ČT24 o fungování státní správy. Všichni se shodli na tom, že by měla být efektivnější. To by měla zajistit například její digitalizace, podle některých by dokonce pomohlo i snížení počtu státních zaměstnanců na úřadech.
14. 9. 2021|

Epidemie dopadá víc na ženy než na muže, uvedla zmocněnkyně pro lidská práva

Koronavirová epidemie dopadá víc na ženy než na muže, přibylo například víc nezaměstnaných žen než mužů. Ženy obvykle zůstaly doma s dětmi po uzavření škol. Víc je případů domácího násilí, kde valnou většinu obětí tvoří ženy, uvedla při příležitosti Mezinárodního dne žen (MDŽ) vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO). Vláda by měla v pondělí projednávat novou strategii rovnosti žen a mužů do roku 2030. Dokument obsahuje čtyři stovky opatření ke srovnání podmínek pro obě pohlaví.
8. 3. 2021|

Škodě Auto už domácí kapacity nestačí. Velký skok může udělat jen v zahraničí, říká její šéf Maier

Během let 2019 až 2022 chce Škoda Auto uvést na trh 30 nových modelů, z toho deset elektrifikovaných, uvedl v pořadu Byznys ČT24 předseda představenstva Bernhard Maier. Zároveň však zmínil, že v Česku je automobilka na hranici svých kapacitních možností, a pokud chce růst, musí tedy růst mimo ČR.
31. 1. 2020|

Soros dá miliardu dolarů na globální univerzitu. Má čelit autoritářům a zrychlit reakci na změnu klimatu

Americký miliardář maďarského původu George Soros poskytne jednu miliardu dolarů (22,7 miliardy korun) pro spuštění projektu globální univerzity, aby tak čelil autoritářským režimům a podpořil úsilí o rychlejší reakci na klimatické změny. Prohlásil to podle agentury Bloomberg ve čtvrtek na Světovém ekonomickém fóru v Davosu s tím, že autoritáře a současný přístup ke klimatické změně považuje za hrozby pro přežití civilizace. Jmenovitě kritizoval Donalda Trumpa a Si Ťin-pchinga.
24. 1. 2020Aktualizováno24. 1. 2020, 11:28|
Události komentáře

Žádný svatý boj nevedeme. Personifikující je tu premiér, říká ředitel TI Ondráčka

Babišovy kauzy nejsou zdaleka to jediné, co děláme, je to právě premiér, kdo naši práci neustále personifikuje. V Událostech, komentářích takto reagoval ředitel české pobočky Transparency International (TI) David Ondráčka na výroky premiéra Andreje Babiše (ANO), který v souvislosti se zveřejněním indexu vnímání korupce prohlásil, že žebříček je nesmyslný a že jde o „svatý boj pana Ondráčky proti Babišovi“.
24. 1. 2020|

Trump chystá zásadní změny ve WTO, mají být dramatické

Americký prezident Donald Trump avizoval změny ve fungování Světové obchodní organizace (WTO), které označil za dramatické. Řekl to před odletem ze zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu. Do Washingtonu přijede generální ředitel WTO Roberto Azevedo podle Trumpa zřejmě už příští týden. Prezident si na fungování organizace dlouhodobě stěžuje a dává je do souvislosti s vysokými deficity, jichž Spojené státy dosahují v zahraničním obchodě.
22. 1. 2020Aktualizováno22. 1. 2020, 22:06|

V Davosu začalo jubilejní ekonomické fórum. Leitmotivem je ekologie, promluvila i Thunbergová

Spolupráce mezi politickými špičkami a lídry byznysu je nyní potřebnější vice než kdy dříve, aby se zastavily vážné klimatické hrozby. S touto výzvou přišli ještě před úterním zahájením 50. ročníku Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu pořadatelé této akce. Hned první den přednesl projev americký prezident Donald Trump, který je znám svým odtažitým vztahem k ekologii. Dvakrát vystoupila také ekologická aktivistka Greta Thunbergová. Akce se zároveň koná v době rostoucího ekonomického soupeření USA a  Číny.
21. 1. 2020Aktualizováno21. 1. 2020, 23:08|
Doporučujeme

Kvalita tuzemských silnic je podle studie na úrovni Pákistánu. Česko tratí na nedostatku investic

Kvalita českých silnic řadí Česko na stejnou úroveň jako Pákistán, ukázala studie Světového ekonomického fóra. Jenom v rámci EU je šestá nejhorší. Špatný stav silnic v Česku přitom přináší ztráty v řádech několika miliard korun ročně – jen sezením v autě v kolonách na D1 česká pracovní síla za rok propálí asi 1,1 miliardy korun svého potenciálu, ukazuje nová analýza Raiffeisenbank.
7. 8. 2019Aktualizováno10. 8. 2019, 16:50|
Brexit

Propočty, stěhování, kancelářské rošády. Velký byznys se připravuje na tvrdý brexit

Velký byznys stupňuje své přípravy pro případ chaotického odchodu – tedy tvrdého brexitu bez dohody – Velké Británie z EU. Některé společnosti propočítávají nejrůznější logistické varianty, jiné uvažují o zřízení evropských centrál, další pak zvažují přesun celých továren.
26. 1. 2019|
Huawei

Babiš jednal v Davosu se šéfem Huawei. Firma otevře v Bruselu centrum pro kybernetickou bezpečnost

Premiér Andrej Babiš se v pátek na Světovém ekonomickém fóru v Davosu sešel s předsedou představenstva čínské firmy Huawei, před jejímiž výrobky nedávno varoval český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Po schůzce s Kenem Hu Babiš řekl, že Česko zahájilo analýzu rizik kritické infrastruktury. Uvedl rovněž, že by se kybernetická bezpečnost měla koordinovat na úrovni Evropské unie. Hu podle Babiše na jejich schůzce mluvil o tom, že Huawei klade důraz na bezpečnost a transparentnost svých výrobků.
25. 1. 2019|