TÉMA

Dominikánská republika

Haitský stát kolabuje, Dominikánská republika vzkvétá. Příčiny kontrastu i rasismus leží v koloniální minulosti

Spojené státy evakuují své občany z Haiti, kde dochází k rozpadu státu. Podle expertů k situaci přispěly i opakované zahraniční intervence. Místní lídři se často drželi u moci díky ozbrojeným gangům, které postupně prorostly se společností a nyní mají v zemi hlavní slovo. Stupňující se krize ještě zhoršila vztahy Haiti s jeho bohatším sousedem – Dominikánskou republikou, která uzavřela hranice a odmítla poskytnout útočiště haitskému vládci. Rasové napětí na ostrově panuje už od dob francouzské a španělské nadvlády nad oběma zeměmi. Právě rozdílné chování kolonistů, ale také jiná geografie přispěly k nebývalému kontrastu, kdy z Dominikánské republiky vyrostla prosperující ekonomika, zatímco její západní soused kolabuje.
25. 3. 2024|

Desetitisíce Haiťanů uprchly před násilím gangů do Nikaraguy. Vláda jim teď zakázala lety

Vleklá humanitární krize na Haiti se dál prohlubuje. Obyvatelé nejchudšího státu západní polokoule mají stále menší šanci bídě a všudypřítomnému násilí gangů uniknout. Schválené jednotky OSN zatím nedorazily a tamní vláda nově zakázala lety do Nikaraguy, kam od začátku srpna uprchlo přes 31 tisíc Haiťanů.
1. 11. 2023|

Místo azylu vyhoštění. Spojené státy a Kanada se zbavují skuliny umožňující nelegální migraci

Nápor migrantů na americko-kanadskou hranici přiměl obě země přepsat vzájemnou dohodu o přistěhovalcích. Její slabiny umožňující nelegální migraci využily za poslední roky desítky tisíc těch, kteří chtěli získat azyl v Kanadě. Teď je tamní úřady budou moct vracet do USA. Podle kritiků to zhorší bezpečnost putujících lidí.
30. 3. 2023|

Honduras ukončil diplomatické vztahy s Tchaj-wanem a obrátil se k Číně

Honduras po mnoha desítkách let ukončil diplomatické styky s Tchaj-wanem, a otevírá si tím cestu k navázání vztahů s Čínou, uvedla v neděli agentura AP. Tchaj-wan na krok reagoval oznámením o ukončení diplomatických vztahů s Hondurasem. Asijskému ostrovnímu státu, který Čína považuje za jednu ze svých provincií, nově zůstává pouze třináct zemí, které uznávají jeho samostatnost.
26. 3. 2023Aktualizováno26. 3. 2023, 10:26|

Sunak získal sto podpisů pro kandidaturu do čela toryů. Podporu poslanců dostal i Johnson, informují média

Britský exministr financí Rishi Sunak si jako první zajistil podporu sta zákonodárců, nutnou pro kandidaturu do čela Konzervativní strany. Sto konzervativních poslanců zřejmě podpořilo také bývalého premiéra Borise Johnsona, který se v sobotu vrátil z dovolené zpátky do Británie, informovala britská média. Toryové hledají nového lídra, jenž se posléze stane i britským premiérem poté, co ve čtvrtek oznámila svou rezignaci Liz Trussová.
22. 10. 2022Aktualizováno22. 10. 2022, 21:27|

V zatopeném dole v Mexiku čeká deset horníků na záchranu

Víc než týden se snaží záchranáři vytáhnout ze zatopeného dolu v Mexiku deset horníků. Voda zaplavila důl poté, co se propadla stěna šachty. Na povrch se hned v první den havárie podařilo dostat pět horníků, se zbytkem ale nemají záchranné týmy zatím kontakt.
11. 8. 2022|

Novým apoštolským nunciem v Česku je arcibiskup Okolo, jmenoval ho papež

Novým apoštolským nunciem v Česku se stal arcibiskup Jude Thaddeus Okolo, který se narodil v severonigerijském státě Kano. Po jmenování papežem Františkem jeho jméno oznámilo tiskové středisko Vatikánu, sdělila Česká biskupská konference (ČBK). Papežský nuncius zastupuje v Česku Vatikán. Pětašedesátiletý Okolo na této pozici vystřídá Charlese Daniela Balva, kterého papež počátkem roku jmenoval zástupcem Svatého stolce v Austrálii.
1. 5. 2022|

Ukrajinci poznají ruské diverzanty podle chleba. Trik jménem šibolet funguje už od biblických dob

Ukrajinské ozbrojené síly se snaží odhalovat ruské záškodníky, kteří operují hluboko za frontovými liniemi. Využívají k tomu způsob, který je známý už ze Starého zákona. Říká se mu šibolet a opírá se o výslovnostní rozdíly –⁠ v aktuálním případě jde o způsob, jakým Ukrajinci a Rusové vyslovují název chleba.
3. 3. 2022|

Hrad upravil termín, kdy Zeman omilostnil podnikatele Podroužka

Prezident podepsal udělení milosti pro Pavla Podroužka již 9. září. Pražský hrad dosud uváděl, že Miloš Zeman rozhodl o udělení milosti 14. září, tedy v den, kdy nastoupil do nemocnice. Informaci Hrad upravil v tiskové zprávě na svém webu.
4. 11. 2021|

Počet obětí zemětřesení na Haiti se blíží k dvěma tisícům

Počet mrtvých po sobotním zemětřesení na Haiti stoupl na 1941, oznámily podle agentury Reuters místní úřady. Bilance se od pondělí zvýšila o pět stovek obětí, záchranáři ale dál pokračují v prohledávání trosek budov. Poškozených nebo zničených domů jsou přitom až desítky tisíc. Na Haiti začal třídenní národní smutek za oběti přírodní katastrofy, zároveň ale ostrov zasáhla tropická bouře Grace, což může situaci výrazně zhoršit.
17. 8. 2021Aktualizováno17. 8. 2021, 22:28|

Počet obětí zemětřesení na Haiti vzrostl na 724, zraněných je zhruba dva tisíce lidí

Počet potvrzených obětí sobotního zemětřesení na Haiti o síle 7,2 stupně vzrostl na 724, zhruba dva tisíce lidí se zranilo, informovala agentura AFP s odvoláním na místní civilní obranu. Záchranáři dále prohledávají trosky zřícených domů. Zničeny jich byly podle odhadů stovky. Ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by mezi oběťmi zemětřesení byli čeští občané.
15. 8. 2021Aktualizováno15. 8. 2021, 22:31|

Kontrola střet zájmů neprokázala, Rabiňák ale z dozorčí rady České exportní banky odejde

Podle České exportní banky (ČEB) nebyl předseda její dozorčí rady Rudolf Rabiňák ve střetu zájmů, když se podílel na bankovním byznysu v Dominikánské republice. Interní kontrola ukázala, že Rabiňák nejednal v rozporu s pravidly. Přesto se rozhodl, že na funkci rezignuje s koncem června. Noví členové dozorčí rady by měli být zvoleni na valné hromadě 24. června. ČT to řekla mluvčí ministerstva financí Anna Vasko.
3. 6. 2021|

Češi mění lyže za plavky. Kvůli epidemickým opatřením častěji plánují jarní prázdniny u moře

Do startu jarních prázdnin zbývá necelý týden. Možnosti lyžování budou letos výrazně omezené, areály v Česku totiž zůstávají oficiálně zavřené a o podmínkách jejich fungování zatím vláda debatuje. Podobné to bude zřejmě s lyžováním za hranicemi. I proto roste zájem o dovolené u moře.
27. 1. 2021|

Sestry Mirabalovy zemřely v rákosí u silnice. Na jejich počest mezinárodní den bojuje proti násilí na ženách

Uplynulo 60 let od vraždy Patrie, Minervy a Antonie Maríi Mirabalových, které se vzepřely diktátorskému režimu Rafaela Trujilla v Dominikánské republice. Sestry se staly nejen symbolem boje za svobodu a hrdinkami národa, ale i ikonami feminismu. Na jejich počest proto vyhlásila Organizace spojených národů (OSN) 25. listopad Mezinárodním dnem za odstranění násilí na ženách. Organizace přitom v době pandemie upozorňuje na zvyšující se míru zejména domácího násilí.
25. 11. 2020|

Bouře Laura zesílila na hurikán, blíží se k pobřeží Texasu a Louisiany

Tropická bouře Laura dosáhla síly hurikánu a blíží se k pobřeží amerických států Texas a Louisiana. Zasáhnout by je měla v noci ze středy na čtvrtek místního času, uvádí web stanice CNN. Podle něj se dá očekávat, že smršť do té doby ještě zesílí. Od víkendu si Laura na Haiti a v Dominikánské republice vyžádala nejméně třináct obětí.
25. 8. 2020|

Bouře Isaias dorazila na Floridu. Přinesla lijáky a prudký vítr

K východnímu pobřeží Floridy dorazila tropická bouře Isaias a přinesla s sebou silný vichr a lijáky. Živel v noci na neděli mírně oslabil a není již klasifikován jako hurikán. Floridské úřady ale uzavřely pláže, přístaviště, parky i místa, kde se dělají testy na nový koronavirus.
2. 8. 2020|

K Floridě se blíží hurikán Isaias. Připravte si jídlo a vodu na týden, vyzvaly úřady obyvatele

Úřady amerického státu Florida kvůli blížícímu se hurikánu Isaias uzavřely pláže, přístaviště, parky a golfová hřiště. Floridský guvernér Ron DeSantis vyzval občany ohrožených oblastí, aby se minimálně na týden zásobili vodou, potravinami a nezbytnými léky. Varoval také před výpadky dodávek elektřiny.
1. 8. 2020|

Záplavy a výpadky proudu. Bouře v Karibiku zesílila na hurikán, žene se na Bahamy

Tropická bouře Isaias v Karibiku zesílila poblíž Baham na hurikán. Informovalo o tom ve čtvrtek americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Živel už způsobil výpadky elektřiny a záplavy v Portoriku a Dominikánské republice, informovala agentura AP.
31. 7. 2020|

Na pětině korálových útesů už funkčně vyhynuli žraloci

Rozsáhlý výzkum žraloků žijících na korálových útesech popsal, že jsou tito predátoři už funkčně vyhynulí na každém pátém zkoumaném útesu.
24. 7. 2020|

Smartwings a ČSA snižují mzdy, mají na zemi devadesát procent flotily

Letecká skupina Smartwings Group, do které patří značky Smartwings i ČSA, má v současné době odstaveno 90 procent své flotily. Společnost proto jedná se zaměstnanci o zkrácení platů, velké propouštění však nechystá. Provoz skupiny se nyní omezil pouze na lety za účelem přepravy zdravotnického materiálu a repatriaci Čechů ze zahraničí. Další tyto spoje poletí o víkendu, uvedla mluvčí Vladimíra Dufková. Provoz omezily téměř všechny světové aerolinky, některé i propouštějí.
3. 4. 2020Aktualizováno3. 4. 2020, 14:28|

Německo a Francie hlásí tisíc nakažených. Podle Kurze je otázkou času, než opatření podobná těm italským přijmou další země

Nákaza novým typem koronaviru se po celém světě od začátku jeho šíření potvrdila u více než 109 tisíc lidí. Vyplývá to z údajů na speciálním webu badatelů z americké Johns Hopkins University, kteří globální epidemii monitorují. Zatímco v Číně epidemie zpomaluje, Itálie dala do karantény 16 milionů lidí, v Německu i Francii je už více než tisíc nakažených. Podle rakouského kancléře Sebastiana Kurze je jen otázku času, než k podobně přísným opatřením, jako jsou ta italská, přistoupí i další země EU.
8. 3. 2020Aktualizováno8. 3. 2020, 22:02|

Deset let od devastace Haiti. Zbídačená země se s následky zemětřesení dodnes nevypořádala

Přesně před deseti lety, 12. ledna 2010 zasáhlo karibské Haiti mohutné zemětřesení. Zemřelo tehdy přes 200 tisíc lidí, dalších 300 tisíc bylo zraněno. O domovy přišly dva miliony lidí. Kvůli zoufalým hygienickým podmínkám navíc v zemi vypukla nejhorší epidemie cholery v novodobé historii. S následky zemětřesení Haiti bojuje dodnes. Miliony obyvatel jsou závislé na mezinárodní potravinové pomoci a tisíce lidí přežívají v provizorních podmínkách.
12. 1. 2020|

Více než sto žen zabitých svými partnery. Francie řeší problém s domácím násilím

Francouzská vláda oznámila plán na zpřísnění boje proti domácímu násilí, kvůli kterému jen letos přišla v zemi o život více než stovka žen. Ve snaze snížit počet žen zabitých partnery či bývalými partnery hodlá kabinet zpřísnit trestní zákoník, zlepšit výcvik policie a poskytnout „masivní“ peníze. Premiér Édouard Philippe podle francouzských médií slíbil, že k potlačení násilí vůči ženám bude příští rok k dispozici 360 milionů eur (přes devět miliard korun).
25. 11. 2019Aktualizováno25. 11. 2019, 19:37|

Hurikán Dorian v Karibiku způsobil záplavy. O víkendu zesílí a udeří na Floridu, Trump ruší cestu do Polska

Hurikán Dorian způsobil v severním Karibiku jen omezené škody a ve středu večer region opustil. Směřuje však na americkou pevninu, konkrétně na Floridu, a ještě z něj může být nebezpečná bouře čtvrté kategorie. Americký prezident Donald Trump nově vyhlásil stav nouze a nařídil federální pomoc Americkým Panenským ostrovům, od nichž se už hurikán vzdálil. Kvůli hurikánu také zrušil plánovanou návštěvu Polska. Zastupovat ho bude viceprezident Mike Pence.
28. 8. 2019Aktualizováno29. 8. 2019, 22:48|