TÉMA

Počítače

Podvodníci vzali klientům bank přes miliardu. Počet útoků byl loni trojnásobný

Banky v Česku loni zaznamenaly 69 685 klientů, které napadli kyberpodvodníci. Je to trojnásobek proti předchozímu roku. Jde jak o případy, kdy klienti přišli o peníze, tak o neúspěšné pokusy. Škoda činila 1,35 miliardy korun, informovala Česká bankovní asociace. Podle statistik Policie ČR činil loni celkový nárůst kyberpodvodů v Česku 5,5 procenta, byl tak nejnižší od roku 2017.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 20:37|

Digitální technologie mění dětské mozky. Rozsáhlá studie popsala řadu složitých dopadů

Moderní děti se stále častěji vyskytují v digitálních světech. Žádné generace v minulosti něco takového nezažily, proto vědce zajímá, jak se taková zkušenost na dětech projevuje.
27. 12. 2023|

Riziko pro zahraniční pracovníky v Číně. Peking zpřísňuje zákon proti špionáži

Peking dá tajným službám větší pravomoci včetně možnosti prověřovat data a dokumenty. Díky rozšíření protišpionážního zákona země získá nové nástroje, které ji mají připravit na možnou konfrontaci se Západem. Legislativa vystavuje riziku všechny zahraniční podniky a jejich zaměstnance, kteří v Číně působí. První úprava zákona od roku 2014 začne platit 1. července.
29. 4. 2023|

BBC: Únik dokumentů odhalil, jak vrcholní politici včetně Macrona tajně pomáhali firmě Uber

Alternativní poskytovatel taxislužby Uber se za bývalého vedení neoficiálně domlouval s předními evropskými politiky, pomoc se mu podařilo získat od současného francouzského prezidenta, tehdy ministra hospodářství Emmanuela Macrona či bývalé eurokomisařky Neelii Kroesové. Bývalý séf Uberu také osobně nařídil použít systém označovaný jako „kill switch“, aby zabránil policistům při razii v přístupu do počítačů. Informace z uniklých souborů zveřejnila na svém webu zpravodajská televize BBC. Uber uvádí, že jeho minulé chování nebylo v souladu se současnými hodnotami a že dnes je už jinou společností.
10. 7. 2022Aktualizováno10. 7. 2022, 20:55|

Rusové kradli talíře, ale i nejdůležitější dokumenty. Pracovníci černobylské elektrárny ohledávají škody

Do uzavřené zóny kolem Černobylské atomové elektrárny se vracejí ukrajinští specialisté a pracovníci. Pomalu ohledávají rozsah škod způsobených ruskou okupací. Finanční ztráty ve výlučné zóně podle ukrajinského ministra životního prostředí Ruslana Strilece dosahují 2,5 miliardy hřiven (dvě miliardy korun).
23. 5. 2022|

Hygienikům na začátku pandemie chyběly počítače i pravidla komunikace, řešení bylo improvizované, uvedl NKÚ

Pandemie covidu-19 zastihla stát nepřipravený i z hlediska informačních technologií a koordinace, vyplývá ze zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu. Jeho pracovníci se zabývali fungováním hygienické služby a Chytré karantény a konstatovali, že řešení situace bylo improvizované a chaotické. V letech 2017 až 2021 šlo na IT podporu ministerstva zdravotnictví a Ústavu zdravotnických informací a statistiky půl miliardy korun. Ministerstvo zdravotnictví, jehož vedení se od té doby vyměnilo, pochybení uznalo a ujistilo, že provádí nápravná opatření.
25. 4. 2022|

30 let zpět: „Zítra si nezapínejte počítač“ znělo varování před virem Michelangelo

Virus se poprvé objevil v Austrálii v únoru 1991, mezinárodní rozruch vyvolal o rok později. Byl naprogramován tak, že se aktivoval vždy 6. března, tedy v den narození renesančního umělce a myslitele Michelangela Buonarrotiho, a smazal veškerá data z pevného disku.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
5. 3. 2022|

Vaše výrobky mohou ještě sloužit, vzkazují spotřebitelské organizace firmám a chtějí právo na opravu

Organizace na ochranu spotřebitelů chtějí donutit výrobce, aby umožňovali opravit své produkty. Požadují proto po unijních zákonodárcích, aby evropskou legislativu rozšířili o právo na opravu. Tvrdí, že se tím nejen něco ušetří, ale také to zbrzdí přibývání elektroodpadu. Chtějí tak změnit současný stav, kdy v posledních dvou desetiletích řada výrobců svým zákazníkům opravy přinejmenším ztěžuje.
25. 11. 2021|

Vědci vytvořili největší simulaci vesmíru. Je dostupná každému

Lidé v on-line hrách milují prozkoumávání cizích světů nebo dokonce celých vesmírů. Teď vědci nabízejí něco podobného v reálném kosmu. Mezinárodní tým výzkumníků vytvořil celý virtuální vesmír a dal ho volně k dispozici na internet. Po stažení speciálního programu ho může procházet každý.
13. 9. 2021|

Umělá inteligence z Prahy vyhrála světovou soutěž v nejpřirozenější konverzaci

V pondělí 16. srpna vyhlásila společnost Amazon vítěze čtvrtého ročníku soutěže o nejlepší program schopný konverzace s člověkem – Alexa Prize Social Bot Grand Challenge. Po třech letech na stříbrné a bronzové pozici získal letos tým z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT (CIIRC) vyvíjející bota Alquista kov nejcennější – zlato.
17. 8. 2021|

Hniličkova sportovní agentura podle kontroly utrácela miliony za auta, notebooky i prezentace, píše Radiožurnál

Národní sportovní agentura ještě v čele s Milanem Hniličkou jednala nehospodárně, tvrdí kontroloři ministerstva financí. Na jejich zjištění upozornil Radiožurnál, který má protokol k dispozici. Kontroloři například vytýkají, že agentura kupovala drahá služební auta bez soutěže. Hnilička před deseti dny na post předsedy agentury rezignoval. Tvrdil, že s výsledky kontroly ministerstva financí nemá jeho odstoupení nic společného. Rozhodl se tak prý z osobních důvodů. Pochybení NSA odmítl.
27. 5. 2021Aktualizováno27. 5. 2021, 14:51|

30 let zpět: Počítačem na účesy

Počítače byly v roce 1990 ještě pořád novinka. A ještě větší novinkou bylo, když se začaly používat i pro navrhování dámských účesů. I to bylo Československo roku 1990.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
10. 11. 2020|

Když schází počítač či internet. Při uzavírání škol se může mnoha dětem opět ztížit přístup ke vzdělání, varují organizace

Pokud se budou na podzim opětovně zavírat školy, až desítky tisíc dětí mohou zůstat bez přístupu ke vzdělání, tvrdí neziskové organizace. Peníze, které za účelem dálkové výuky slíbilo ministerstvo školství, problém dětí bez počítačů a internetu nevyřeší, myslí si prezident Asociace základních škol Michal Černý. Finance jsou totiž určeny primárně na počítače pro učitele a ne pro žáky. Navíc se do škol dostanou až několik měsíců po zahájení školního roku. Chybět budou v případě omezení výuky také služby psychologů či asistentů pedagogů.
2. 9. 2020|

Děti dostávají úkoly na dálku. Některým učitelé pomáhají i doma, jiné jsou odkázány na rodiče

Škola není, výuka ale pokračuje. I když děti dostávají úkoly na dálku, na to, aby je opravdu udělaly a látce porozuměly, musí dohlížet někdo jiný než učitelé. Roli kantorů (a také školníků, kuchařů z jídelny a družinářek) přebírají rodiče. Někteří si stěžují, že učitelé zadávanými úkoly děti přetěžují.
25. 3. 2020|

Časná zkušenost s počítači nemusí dětem jen škodit, zjistil výzkum

Čím dřív děti začnou pracovat s počítači, tím víc si později věří při jejich užívání. Časná zkušenost ovlivňuje také pozdější zapojování informačních technologií do života a nemusí dětem jen škodit, což je rozšířené přesvědčení. Vlivem počítačů na děti z dvacítky evropských zemí se zabývali odborníci z Ústavu pedagogických věd Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.
10. 9. 2019|
Doporučujeme

Konec chyb v češtině. Brněnští jazykovědci vyvíjí dokonalý automatický korektor

Novinku, která by měla pomoct vyřešit většinu nejistot při tvorbě česky psaných textů, chystají odborníci z Ústavu českého jazyka Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Spolu s kolegy z dalších škol a partnery z komerční sféry začali vyvíjet nový pravopisný, gramatický a typografický korektor pro český jazyk, který bude časem volně dostupný veřejnosti on-line.
2. 7. 2019Aktualizováno5. 7. 2019, 20:24|

Hackeři se probourali do NASA. Pronikli k radioteleskopům i kritickým informacím

Americká agentura NASA tento týden potvrdila, že byla v dubnu 2018 cílem rozsáhlého hackerského útoku. Ten směřoval na zařízení Jet Propulsion Laboratory (JPL) neboli Laboratoř proudového pohonu, která se zabývá vývojem pohonných jednotek pro sondy i letouny.
21. 6. 2019|
Doporučujeme

Ukrást heslo na mobilu? Stačí ho odečíst ze zvuků odemykání obrazovky, ukázal experiment

Člověk zadává heslo do svého mobilu, ale hackeři ho přečtou na dálku, a to podle zvuků, které způsobuje zadávání hesla. Tento scénář už není jen noční můrou běžného uživatele, podařil se skupině počítačových expertů.
10. 6. 2019Aktualizováno15. 6. 2019, 16:13|

Brněnský student našel chyby v programech pro virtuální realitu. Pomohl tak předejít útokům

Student brněnské techniky Martin Vondráček se při pobytu ve Spojených státech podílel na odhalení bezpečnostních chyb v aplikacích pro virtuální realitu. Výzkumníci na zjištěné slabiny upozornili vývojáře, chyby se tak podařilo napravit, a tím předejít potenciálním útokům. Hackeři se teoreticky mohli nepozorovaně dostat do soukromých místností ve virtuální realitě.
17. 4. 2019|

Současné kardiostimulátory jsou odolné vůči hackerům. Rizikem však mohou být elektromobily

Veškeré implantáty v kardiologii, které umožňují kontrolu zdravotního stavu pacienta na dálku, jsou bezpečné a odolné vůči externímu hackerskému zásahu. Na čtvrteční tiskové konferenci to uvedl předseda České kardiologické společnosti a přednosta 1. interní kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Miloš Táborský. Přitom ještě před několika lety dokázali hackeři kardiostimulátory na dálku ovlivnit a ovládnout. Teď je podle expertů riziko spíše v elektromobilech, které mohou přístroje ovlivňovat prostřednictvím interferencí.
21. 2. 2019|

Z videoher děti agresivní nejsou, popsala rozsáhlá studie. Občasný vztek je normální

Dvojice vědců z Oxfordské univerzity zkoumala, jestli mají násilné videohry dopad na vyšší agresivitu mladých lidí. Oba psychologové tvrdí, že se jim nic takového prokázat nepodařilo.
15. 2. 2019|

Miliardy korun v kryptoměnách jsou nedostupné. Jediný muž, který k nim znal heslo, zemřel

Kanadská společnost QuadrigaCX, která se věnuje spravování uložených kryptoměn, uvedla, že není schopná zaplatit většinu ze 190 milionů dolarů (4,3 miliardy korun), které jí svěřili klienti. Třicetiletý zakladatel společnosti Gerald Cotten totiž neočekávaně zemřel na konci loňského roku v Indii a nyní se ukázalo, že byl jediným, kdo měl přístupové kódy. Informoval o tem server CoinDesk.
4. 2. 2019|

Zemřel skromný miliardář Paul Allen. Zakladatel Microsoftu, podporovatel kosmických letů a hledač vraků

Tak trochu ve stínu celebrity Billa Gatese zůstal jeho parťák z mládí a spoluzakladatel společnosti Microsoft Paul Allen, jehož život se uzavřel v pondělí 15. října ve věku 65 let. A to přesto, že tento americký programátor a podnikatel mimo jiné vymyslel počítačovému gigantu i jméno – a jeho štědrá donátorská činnost podpořila mnoho užitečných projektů v oblasti vědeckých výzkumů, ochrany přírody, vzdělávacích projektů či umění.
16. 10. 2018|

20 čísel, která popisují Google. Obří vládce světa dat slaví dvě dekády existence

Kdo se moc ptá, málo googlí. Obměna známého pořekadla by nevznikla bez dvou studentů, kteří před dvaceti lety chtěli lidem ulehčit hledání na internetu a dát všechny informace hezky přehledně na jedno místo. Vynález, teď už pod jménem Google, je nyní technologickým gigantem a bez jeho služeb si vyhledávání informací dokáže představit jen málokdo.
4. 9. 2018|