TÉMA

Jaroslav Kubera

Horní komora neschválila Istanbulskou úmluvu. Senátoři debatovali až do nočních hodin
Senátoři do nočních hodin debatovali o Istanbulské úmluvě proti násilí na ženách a domácímu násilí, k jejímuž schválení nakonec nedošlo. Pro souhlas s ratifikací bylo 34 ze 71 přítomných senátorů, k přijetí chyběly dva hlasy. Do debaty se přihlásily dvě desítky zastánců i odpůrců. Horní komora nicméně schválila nominaci advokáta Milana Hulmáka na ústavního soudce. Senát již mimo jiné schválil zvýšení důchodů disidentů z dob komunismu na průměrnou výši. Na tu disidenti nedosáhli například kvůli věznění.
24. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 00:24|ČTK
Českem se v poledne rozezněly zvony, lidé drželi za oběti střelby minutu ticha
Česká republika uctívá památku obětí čtvrteční tragické střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Vláda vyhlásila na 23. prosinec státní smutek – vlajky na úřadech a institucích byly staženy na půl žerdi a doplnily je černé prapory, v poledne se rozezněly kostelní zvony. Lidé se setkávali na pietních akcích i bohoslužbách, minutou ticha vzdali úctu zemřelým a soustrast pozůstalým. Některá města zrušila nebo upravila adventní akce a zpřísnila bezpečnostní opatření.
23. 12. 2023Aktualizováno23. 12. 2023, 18:26|ČTK
Vystrčil vyzval v adventním projevu k respektu a smířlivosti. Varoval před populisty
„Politici z koalice a politici z opozice postupně ztrácí schopnost spolu mluvit. Trvání na svých názorech a neochota hledat kompromisní řešení či vzájemně osočování a neslušné chování jsou častější," posteskl si předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ve svém adventním projevu. Podle něj je trend eskalace politiky velmi nebezpečný, a je proto potřeba respektovat názory druhých a být smířlivý. Varoval rovněž před oslabováním demokracie kvůli podléhání populistům.
18. 12. 2023Aktualizováno18. 12. 2023, 21:00|ČTK
Senátem prošly změny v bodovém systému a řidičáky na zkoušku
Systém trestných bodů pro řidiče se od příštího roku změní, zvýší se některé pokuty. Řídit auto bude možné už od 17 let, ale jen pod dozorem mentora. Zavedou se také řidičské průkazy na zkoušku. Schválil také zpřísnění vlastnictví médií vrcholnými politiky, možné navyšování jmění státních podniků nebo exekuční náhrady. Horní komora také nominovala rekordní stovku adeptů na státní vyznamenání, mimo jiné členy třetího odboje.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 19:20|
Primátorem Teplic se stal Jiří Štábl, koalici uzavřelo ANO s ODS. Bez nového vedení zůstává Praha a Hradec Králové
Primátorem Teplic zastupitelé zvolili Jiřího Štábla z vítězného ANO. Koalici uzavřelo ANO s ODS. V zastupitelstvu o 27 členech má koalice 17 hlasů. Poprvé od roku 1994 nemají občanští demokraté v lázeňském městě primátora, respektive starostu. Bez nového vedení zůstávají poslední dvě z 27 statutárních měst v ČR. Dohoda stále není v Praze a Hradci Králové.
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 19:10|
Novým čínským velvyslancem v Česku se stal Feng Piao
Novým čínským velvyslancem v České republice se stal Feng Piao. Vyplývá to z informací na webu ambasády. Podle organizace Sinopsis má diplomatické zkušenosti zejména z arabských zemí. V únoru ve funkci velvyslance v Praze skončil Čang Ťien-min, od té doby byl v čele ambasády chargé d'affaires Čang Mao-ming.
17. 10. 2022|
Komunální volby otřásly tradičním vedením některých radnic. Známé tváře vytlačuje ANO
Letošní komunální volby výrazně změnily dosud tradiční podobu zastupitelstev některých měst. V tradičních baštách jiných stran se dařilo zejména hnutí ANO. Končí například dlouholetá nadvláda lidovců ve Vsetíně, po čtyřech volebních obdobích opustí v Mladé Boleslavi křeslo primátora Raduan Nwelati z ODS a poprvé od roku 1998 nezvítězili občanští demokraté v Teplicích.
25. 9. 2022|
Demokracie se musí postavit autoritářům, prohlásil šéf tchajwanského parlamentu v Senátu
Předseda tchajwanského parlamentu Jou Si-kchun varoval v Senátu před vzestupem autoritářství a diktatury ve světě. Poukázal na nebezpečné mocenské ambice komunistické Číny. Demokratické země se podle něj musí postavit naplňování sobeckých choutek autoritářských režimů. Čínské velvyslanectví v Česku návštěvu tchajwanské delegace silně odsoudilo.
20. 7. 2022Aktualizováno20. 7. 2022, 16:26|
Na podzim budou senátní volby, rozhodnou o třetině horní komory
V říjnu budou poprvé od jmenování nynější vlády voliči rozhodovat o složení parlamentu. Konkrétně převolí třetinu jeho horní komory, křesla bude obhajovat i její předseda a tři ze čtyř místopředsedů. Vládní koalice nyní má v horní komoře drtivou převahu. Zatímco v minulosti bývalo téměř samozřejmé, že v Senátu posilovala a postupem času dominovala opozice, tentokrát jsou volby do horní komory zvláštní tím, že opoziční hnutí ANO a SPD se shodně proti Senátu vymezují a od jejich představitelů zazněly návrhy, aby se horní komora zrušila.
9. 2. 2022|
Senát umožnil zmrazení platů ústavních činitelů. Schválil i příspěvky na bydlení kvůli dražším energiím
Senátoři ve čtvrtek umožnili zmrazení platů ústavních činitelů na loňské úrovni, přestože se k návrhu negativně vyjádřily dva klíčové výbory. Zákon bez projednání poslali prezidentovi. Horní komora také schválila zvýšení příspěvku na bydlení kvůli rostoucím cenám energií. Projednávání nastavení dotační podpory zemědělcům Senát neschválil.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 23:09|
Projevy o svátcích přednesou Zeman i Vystrčil. Pekarová Adamová ne, Fiala čeká na vývoj situace
I letošní svátky využijí politici k bilančním projevům. Prezident republiky Miloš Zeman tradičně vystoupí 26. prosince. Na prvního ledna svou řeč naplánoval předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Jasno ještě není o vystoupení designovaného premiéra Petra Fialy (ODS).
12. 12. 2021|
Účast soudce Čapka na oslavě v Teplicích by měl nejdříve řešit magistrát, rozhodl kárný senát
Údajnou účastí teplického soudce Miroslava Čapka na oslavě podnikatele Petra Bendy, která se konala v době nouzového stavu, by se měl nejprve zabývat v přestupkovém řízení teplický magistrát. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) přerušil řízení o návrhu předsedy okresního soudu Jana Tichého na odvolání Čapka z funkce.
11. 11. 2021Aktualizováno11. 11. 2021, 14:18|
Vystrčil v Senátu ocenil tchajwanského ministra. Čínská ambasáda protestuje
Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) jednal s tchajwanským ministrem zahraničí Josephem Wuem o hospodářské spolupráci či kybernetické bezpečnosti. Předal mu také Stříbrnou medaili předsedy Senátu za přispění k rozvoji česko-tchajwanských vztahů a za obhajobu demokracie a svobody. Wu ocenil za demokratické hodnoty Václava Havla a bývalého šéfa horní komory Jaroslava Kuberu. Čína Wuovu návštěvu Česka odsoudila a avizovala, že učiní nezbytné kroky.
27. 10. 2021|
Teplický soudce Čapek by měl kvůli účasti na nelegálním večírku přijít o svou funkci, navrhuje jeho nadřízený
Předseda teplického soudu Jan Tichý v kárné žalobě na soudce Miroslava Čapka navrhuje, aby ho kárný senát zbavil funkce soudce. Důvodem je, že se Čapek podle Tichého zúčastnil na konci ledna oslavy narozenin teplického podnikatele Petra Bendy. Soudce Čapek obvinění popírá a předseda kárného senátu dal stranám ke zvážení možnost uzavřít dohodu o kárném provinění a opatření. Píše to server Česká justice. Oslava se konala v teplickém hotelu Prince de Ligne za účasti desítek lidí v době, kdy byly hotely kvůli šíření covidu uzavřeny a hromadné akce omezeny.
27. 7. 2021|
Kellner byl nejbohatší Čech. Chtěl, aby se na PPF hledělo jako na firmu, která to někam dotáhla
Podnikatel a finančník Petr Kellner měl pověst nejbohatšího a jednoho z nejvlivnějších Čechů a také poněkud tajemného muže. Miliardář, který zemřel v sobotu 27. března při pádu vrtulníku na Aljašce ve věku 56 let, se na veřejnosti příliš neukazoval, s médii komunikoval jen zřídka. Každoročně i proto budila velkou pozornost výroční zpráva jeho skupiny PPF, ve které Kellner zveřejňoval svou – jinak vzácně publikovanou – aktuální fotografii, ale také představoval vlastní pohled na svět byznysu i společnosti. Naposledy vyšla loni v červenci. Řízením veškerých aktivit ve skupině PPF byl nyní pověřen Ladislav Bartoníček.
29. 3. 2021Aktualizováno29. 3. 2021, 19:46|
Vystrčil odmítl omluvu Zemanovi, výzvu Vondráčka nevyslyší
Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) nevyslyší žádost předsedy sněmovny Radka Vondráčka (ANO), aby se omluvil prezidentovi Miloši Zemanovi za svá vyjádření na adresu hlavy státu. Předseda Senátu řekl, že jeho svědomí je čisté. Ocenil Vondráčkovu snahu, aby ho Zeman znovu zval na Hrad na schůzky nejvyšších ústavních činitelů o zahraniční politice.
14. 1. 2021|
Zeman letos obědval jen se šéfem sněmovny Vondráčkem, předsedu Senátu Vystrčila nepozval
Prezident Miloš Zeman se sešel na novoročním obědě s předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Obědu se nezúčastnil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), prezident ho nepozval. Přitom hlava státu zve na novoroční oběd předsedy obou parlamentních komor pravidelně. Vondráček chce proto naléhat na prezidenta, aby byl šéf Senátu na schůzky ústavních činitelů zván.
13. 1. 2021Aktualizováno13. 1. 2021, 17:39|
Na oběd prezidenta s předsedy parlamentních komor přijde jen Vondráček. Vystrčil pozvánku nedostane
Prezident Miloš Zeman pozval k tradičnímu novoročnímu obědu s předsedy obou komor parlamentu pouze předsedu sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) pozvánku nedostane, serveru Blesk Zprávy to řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman má s Vystrčilem spory dlouhodobě, jeho cestu na Tchaj-wan označil za „klukovskou provokaci“ a uvedl, že už Vystrčila nebude zvát na setkání nejvyšších ústavních činitelů o zahraniční politice.
6. 1. 2021|
Táhnout za jeden provaz je v našem zájmu. Vystrčil v novoročním projevu vyzval k jednotě a odpovědnosti
Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) poděkoval v novoročním projevu zdravotníkům a všem, kdo se v loňském roce podíleli na boji s pandemií. Vyzval také k solidaritě a spolupráci nejen v boji s koronavirem. Svým prvním novoročním projevem navázal na tradici, kterou založil jeho loni zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera (ODS).
1. 1. 2021Aktualizováno1. 1. 2021, 16:18|
STAN a ODS jednají o vedení horní komory. Pro setrvání Vystrčila se vyslovil místopředseda TOP 09
O obsazení postu předsedy Senátu jednají dvě nejsilnější strany horní komory, Starostové a nezávislí s občanskými demokraty. Předsedou by měl podle senátora TOP 09 a prvního místopředsedy této strany Tomáše Czernina zůstat i v dalším období Miloš Vystrčil (ODS). V současnosti jsou senátoři TOP 09 členy senátorského klubu STAN, který po letošních volbách posílil a podle zvyklostí by měl mít hlavní nárok na obsazení postu předsedy horní komory.
12. 10. 2020|
Konferenci Forum 2000 zahájí projev tchajwanské prezidentky, k Česku promluví na dálku
Mezinárodní konferenci Forum 2000, která začne v pondělí, zahájí svým proslovem tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Na Twitteru o tom informovali organizátoři konference. Cchaj Jing-wen v Praze osobně nebude, letošní 24. ročník Fora 2000 se kvůli pandemii koronaviru koná pouze ve virtuálním prostředí.
9. 10. 2020Aktualizováno9. 10. 2020, 17:04|
Události komentáře
Petříček: Česká diplomacie rovnat záda nepotřebuje. Vztahy s Tchaj-wanem jsme rozvíjeli už před Vystrčilovou cestou
Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) nesdílí názor předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), že jeho srpnová cesta na Tchaj-wan pomohla narovnat záda české diplomacie. I když Česká republika oficiálně uznává politiku jedné Číny, vztahy s Tchaj-wanem dlouhodobě rozvíjí, připomněl v Událostech, komentářích tuzemský ministr zahraničí.
30. 9. 2020|
Vystrčil ocenil svého předchůdce Kuberu, senátní medaile dostali i zpěváci a biskup Malý
Zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS) vyznamenal jeho nástupce Miloš Vystrčil (ODS) pamětní medailí ke Dni české státnosti. Medaili udělil také pomocnému pražskému biskupovi Václavu Malému, zpěvákům Pavolu Haberovi a Magdaleně Kožené a členům skupiny Spirituál kvintet a dalším osobnostem – celkem je vyznamenaných 27.
25. 9. 2020|
Senát se z třetiny obmění. K hlasování je potřeba občanský průkaz a rouška
Říjnové senátní volby mohou změnit rozložení sil v horní komoře. Obmění se třetina senátorů, volit se bude ve 27 obvodech. Ve většině z nich proběhne první kolo senátních voleb souběžně s krajskými, ve třech pražských obvodech se bude volit pouze do horní parlamentní komory. Letos budou volby jiné mimo jiné tím, že první lidé budou hlasovat dva dny před jejich začátkem – již 30. září odevzdají své hlasy lidé s nařízenou karanténou nebo v izolaci kvůli covidu-19. Ostatní budou moci přijít do volebních místností od 14 hodin v pátek 2. října.
22. 9. 2020|