TÉMA

Kateřina Valachová

168 hodin: Premianti zůstávají bez středních škol. Zahlcená jsou gymnázia i učiliště

Nepřijata, nepřijat. Deváťáci se ocitají bez střední, na které budou od září pokračovat. Obrovskému přetlaku čelí hlavně školy s maturitou ve velkých městech. Některé děti, které by se dřív hravě dostaly na gymnázium, končí na odborných školách nebo učilištích. Že bude letos dětí ještě více než loni, se vědělo od roku 2008, kdy se letošní deváťáci narodili. A že je pro ně zejména v Praze málo míst na gymnáziích, se vědělo také. Řešení nepřišlo a výsledkem je stres a nejistota stovek dětí a jejich rodičů. Pro 168 hodin o tom natáčeli Jaroslav Hroch a Darina Vlková.
15. 5. 2023|

Soud uložil Peltovi v kauze sportovních dotací šest let vězení a pětimilionový trest

Soud uložil bývalému šéfovi českého fotbalu Miroslavu Peltovi za zmanipulování sportovních dotací šest let vězení, peněžitý trest pět milionů korun a pětiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech spolků. Exnáměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou poslal soud do vězení na 6,5 roku, zakázal jí výkon vedoucích funkcí ve veřejné správě na šest let a dal jí dvoumilionový peněžitý trest. Českou unii sportu (ČUS), jejího šéfa Miroslava Janstu a Fotbalovou asociaci ČR (FAČR) naopak osvobodil. Verdikt není pravomocný. Pelta, Kratochvílová i státní zástupce se proti němu odvolali.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 23:03|

Na ovlivnění dotací jsem byl malý pán, řekl v závěrečné řeči u soudu Pelta

Na ovlivnění dotačního řízení jsem byl malý pán, řekl v závěrečné řeči ve čtvrtek u soudu exšéf českého fotbalu Miroslav Pelta. Ke kauze zmanipulování sportovních dotací ministerstva školství dodal, že někdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) u něj jako člověk navždy prohrála. Valachová má v procesu postavení svědkyně. Proti její výpovědi se ve čtvrtek vymezili i ostatní obžalovaní včetně šéfa České unie sportu (ČUS) Miroslava Jansty a bývalé náměstkyně pro sport Simony Kratochvílové. Rozsudek vyhlásí pražský městský soud 27. dubna.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 17:07|

Žalobce v kauze sportovních dotací žádá pro Peltu devět let vězení, pro Kratochvílovou deset

Ve druhém kole kauzy zmanipulování sportovních dotací ministerstva školství ve středu státní zástupce znovu navrhl odnětí svobody i citelné peněžité tresty jak pro bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu, tak pro někdejší náměstkyni pro sport Simonu Kratochvílovou a šéfa České unie sportu Miroslava Janstu (ČUS). Pro Peltu opětovně žádá devět let vězení a zaplacení pětadvaceti milionů korun, pro Kratochvílovou deset let za mřížemi a zaplacení šesti milionů, pro Janstu pět let vězení a dvoumilionový peněžitý trest.
29. 3. 2023|

Exministryně Valachová vypovídala před soudem. Odmítla, že by sama ovlivňovala rozdělování dotací

Někdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) je přesvědčena, že za jejího působení na ministerstvu školství byla pravidla pro rozdělování dotací transparentní, a pokud nebylo s jejich rozdělováním vše v pořádku, bylo to tím, že je obžalovaní porušovali. Řekla to před soudem, kde figuruje jako svědkyně. Odmítla, že by vydávala jakékoli pokyny, jak by měly být sportovní dotace řešeny. V kauze čelí obžalobě z manipulací dvě organizace a pět lidí, včetně bývalé ministerské náměstkyně Simony Kratochvílové a někdejšího předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Pelty. Ti vinu odmítají.
2. 3. 2023Aktualizováno2. 3. 2023, 20:05|

„Jen jsem žvanil.“ Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací z ministerstva školství. Řekl, že v policejních odposleších jen nezávazně „žvanil“. Zdůraznil, že s žádným žadatelem o dotaci nejednal a s žádným si nedohadoval protislužbu. Soud původně Peltovi uložil šestileté vězení, pětiletý zákaz činnosti ve vedení korporací a pětimilionový peněžitý trest. Odvolací senát ale verdikt zrušil, a proto se kauza řeší znovu.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 20:11|

Kauza sportovních dotací se vrátila na začátek. Kratochvílová zkritizovala obžalobu, Pelta nepřišel

Pražský městský soud v pondělí znovu začal projednávat kauzu rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství. Obžalobě z manipulací čelí dvě organizace a pět lidí včetně bývalé ministerské náměstkyně Simony Kratochvílové a někdejšího předsedy Fotbalové asociace Miroslava Pelty. Dle Kratochvílové byl v rozdělování dotací chaos, který „kreativně vylepšovala“ tehdejší ministryně Kateřina Valachová (ČSSD), jak uvedla u soudu.
30. 1. 2023|

Vrchní soud zrušil rozsudek v případu sportovních dotací

Vrchní soud v Praze zrušil rozsudek v případu údajných manipulací se sportovními dotacemi kvůli nejasnému popisu skutku, pochybnostem o způsobené škodě, ale i kvůli zprošťující části rozsudku. V případu je obžalován mimo jiné bývalý předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta a někdejší náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová. Oba už v minulosti vinu odmítli. Městský soud v Praze loni v listopadu Peltu za zmanipulování dotací nepravomocně poslal na šest let do vězení, Kratochvílovou potrestal 6,5 lety.
19. 10. 2022|

Vrchní soud zrušil rozsudek nad Peltou a Kratochvílovou v kauze sportovních dotací

Pražský vrchní soud podle informací ČT zrušil odsuzující verdikt nad bývalým šéfem české fotbalové asociace (FAČR) Miroslavem Peltou a někdejší náměstkyní z ministerstva školství Simonou Kratochvílovou. Na Twitteru to následně potvrdilo i Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Praze. Odsouzeni byli za manipulace se sportovními dotacemi. Případ se tak vrátí k Městskému soudu v Praze.
1. 9. 2022Aktualizováno1. 9. 2022, 14:31|

Hybridní výuka je katastrofa, shodli se Kettner, Svoboda a Valachová

Milion a 400 tisíc žáků a studentů základních a středních škol mělo dostat pololetní vysvědčení. Desítky tisíc si pro něj ale přijít nemohly – buď kvůli covidu, nebo karanténě. Poslanci Zdeněk Kettner z SPD a Bohuslav Svoboda z ODS a exministryně Kateřina Valchová (ČSSD) se shodují, že hybridní výuka, kdy půlka třídy se učí doma a půlka ve škole, je problém. Zvýšení pravomocí ředitelům podporují. O nařízeních ve školách diskutovali v Událostech, komentářích.
1. 2. 2022|

Soud poslal nepravomocně Peltu za dotace do vězení. Bývalý šéf fotbalu to označil za poločas

Soud v kauze zmanipulování sportovních dotací uložil bývalému šéfovi českého fotbalu Miroslavu Peltovi šest let vězení, pětiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech korporací a pětimilionový peněžitý trest. Někdejší náměstkyni Simonu Kratochvílovou poslal do vězení na 6,5 roku, na šest let jí zakázal výkon funkcí ve veřejné správě a dal jí také dvoumilionový peněžitý trest. Rozsudek není pravomocný. Pelta i Kratochvílová se proti němu odvolali.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 14:17|

Mynář není člověk na svém místě, míní Vystrčil. Podle Valachové měl kancléř informovat ústavní činitele

Kritika z politické sféry míří směrem ke kancléři hospitalizovaného prezidenta Miloše Zemana Vratislavu Mynářovi. Ten byl podle informací Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) o stavu hlavy státu informován ve středu 13. října, přesto o den později zprostředkoval v nemocničním pokoji setkání Zemana s předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) a končící místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřiny Valachové kancléř výrazně pochybil. Shodli se na tom v úterních Událostech, komentářích. Dalšími hosty debaty byli Tomio Okamura (SPD) a Patrik Nacher (za ANO).
20. 10. 2021|

Státní zástupce žádá pro Peltu devět let vězení kvůli dotacím na sport

Státní zástupce v úterý navrhl pro obžalované v kauze rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství tresty od pěti do deseti let vězení, peněžité tresty a také zákazy činnosti. Deset let odnětí svobody žádá pro bývalou náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou. Pro někdejšího šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu chce devět let vězení a peněžitý trest 25 milionů korun, pro šéfa České unie sportu (ČUS) Miroslava Janstu pět let vězení a dvoumilionový trest.
12. 10. 2021Aktualizováno12. 10. 2021, 12:51|

Nákazy školních dětí se na nových případech podílejí asi z 30 procent, vyčíslili statistici

Mezi novými případy covidu-19 v září tvoří školní děti podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška asi třicet procent. PCR testy potvrdily z prvního kola testování 116 pozitivních případů. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) uvedl, že po tomto týdnu testování ve školách skončí. Další velkou částí nakažených jsou mladí do 30 let a lidé ve věku 30 až 40 let, kde je stále mnoho neočkovaných, sdělil Dušek.
8. 9. 2021Aktualizováno8. 9. 2021, 21:53|

Vláda schválila jmenování Stříže nejvyšším státním zástupcem. Zpřísnila i pořádání akcí

Jmenování Igora Stříže nejvyšším státním zástupcem vláda na pondělním zasedání schválila. Na tiskové konferenci informaci potvrdila ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), která ho navrhla. Úřad řídil jakožto první náměstek už od 1. července poté, co ve funkci skončil Pavel Zeman. Oficiálně se funkce ujme v úterý. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po jednání vlády také uvedl, že akce nad tisíc účastníků budou muset organizátoři od 19. července nahlašovat krajské hygieně. Vojtěch předpokládá, že od 1. září už nebudou z veřejného zdravotního pojištění hrazeny preventivní testy na koronavirus. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) řekla, že změny v důchodech projedná koaliční rada ČSSD a ANO.
12. 7. 2021Aktualizováno12. 7. 2021, 21:49|

Pandemická pohotovost je důležitá i pro nadcházející volby, zřejmě o ní budou jednat poslanci

Vývoj kolem covidu se znovu promítne i do jednání sněmovny. Schůze začne ve středu. Část opozice chce mluvit zejména o pandemické pohotovosti. Někteří přímo volají po zrušení tohoto stavu, další zase žádají vysvětlení, proč je stále potřeba.
4. 7. 2021|

Novela garantující vyšší platy učitelů se ve sněmovně zadrhla, naráží u vládních stran

Zákonná garance pro učitele, že budou pobírat 130 procent průměrného platu v zemi, se odsouvá. Proti novele, do které navázání platů pedagogů na výdělky ostatních prosadili Piráti, se postavily vládní strany. Návrh přitom už jednou sněmovna podpořila, Senát ho ale s úpravami vrátil. Hnutí ANO tvrdí, že novela by stála státní rozpočet až 30 miliard korun.
6. 6. 2021|

Zákon by měl zjednodušit volby pro lidi v karanténě a izolaci. Bude jim stačit čestné prohlášení

Úřady připravují další volby v mimořádné situaci. Po loňských krajských se bude v době pandemie na podzim hlasovat také o novém složení sněmovny. Ministerstvo vnitra plánuje letos takzvané drive-in hlasování. Návrh zákona, který by měl usnadnit hlasování lidem v karanténě či izolaci, je nyní v připomínkovém řízení.
11. 5. 2021|

Do škol se vrátí další děti. Ve třech krajích od pondělí do lavic usedne část žáků druhého stupně

Od 3. května se mohou do základních škol vrátit žáci druhého stupně v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji. Půjde o rotační systém, kdy se děti střídají na distanční výuce a ve škole po týdnu. Ve stejném termínu budou moct plně otevřít mateřské školy ve Středočeském kraji a v Praze.
26. 4. 2021|

Ve školství neměla být opatření plošná, zaznělo od politiků v druhé předvolební debatě

Druhý předvolební speciál Událostí, komentářů se věnoval školství. Devět zástupců sněmovních stran debatovalo o dopadech pandemie na žáky a studenty – ačkoliv se pomalu vracejí do škol, ve srovnání s vrstevníky v Evropě se učili na dálku nejdéle. Více než deset tisíc dětí se také ocitlo zcela mimo vzdělávací systém.
24. 4. 2021|

Poslanci zašlou Babišovi stížnost kvůli nepřítomnosti ministrů na interpelacích

Na programu sněmovny byly pravidelné písemné interpelace na členy vlády, na plénum však žádný z členů kabinetu nepřišel. Kvůli opakující se situaci chtějí poslanci poslat premiérovi Andreji Babišovi (ANO) stížnost. Na odpolední ústní interpelace dorazil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Na programu Poslanecké sněmovny bylo i projednání výročních zpráv České televize, poslanci o nich však nakonec nehlasovali. Dolní komora se věnovala také otázce úředních maturit.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 16:42|

ČSSD ukončila sjezd, Hamáček věří, že sociální demokraté jdou do voleb s tím „nejlepším“

Vládní ČSSD uspořádala dvoudenní on-line sjezd strany. Po páteční volbě vedení, ve které k sobě dostal z velké části nový tým předseda strany a vicepremiér Jan Hamáček, vyhradili sociální demokraté sobotu programové diskusi. Mluvilo se o důchodové reformě, privatizaci zdravotnictví či podpoře nájemního bydlení. Hamáček vyjádřil přesvědčení, že ČSSD má nejlepší program, lidi i řešení a podaří se jí po podzimních volbách setrvat ve sněmovně.
10. 4. 2021Aktualizováno10. 4. 2021, 17:04|

V čele ČSSD zůstává Jan Hamáček, záda mu bude dál krýt Onderka. Ve vedení skončili Petříček i Šmarda

Předsedou ČSSD byl znovu zvolen Jan Hamáček, záda mu bude jako statutární místopředseda nadále krýt Roman Onderka. Hamáček na sjezdu strany zvítězil nad poslankyní Kateřinou Valachovou i ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem. Dostal hlasy 140 z 270 delegátů. Petříček a Valachová byli v kandidátských projevech kritičtí vůči koaliční spolupráci s ANO. Hamáček coby její spoluarchitekt a vicepremiér se sice vůči některým krokům ANO ohradil, odchod z vlády by však považoval za chybu.
9. 4. 2021Aktualizováno9. 4. 2021, 23:13|

Platba za státní pojištěnce by opět mohla vzrůst. Podle ČSSD nejméně o 200 korun

Vláda pro příští rok počítá s dalším růstem plateb, které posílá zdravotním pojišťovnám za péči o důchodce, děti, nezaměstnané a další státní pojištěnce. Náklady na lékařskou péči, očkování proti covidu-19, testování, ale i odměny zdravotníků jsou totiž stále vyšší. ČSSD navrhuje růst platby o 200 korun měsíčně na jednoho člověka. To by znamenalo dalších zhruba 15 miliard ročně. Hnutí ANO je ochotné o částce jednat.
3. 4. 2021|