TÉMA

Zbrojní průkaz

Střelce je třeba včas rozpoznat, psychotesty ano, omezení zbraní ne, zaznělo v debatě politiků

Střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy otevřela debatu o ochraně měkkých cílů a tuzemské zbraňové legislativě. Tu hosté Událostí, komentářů převážně považují za kvalitní, prostor vidí pro důslednější psychologické testování držitelů zbraní. Preventivní opatření jsou složitá, potenciálního osamělého střelce ale lze včas zachytit, zaznělo v diskuzi.
5. 1. 2024|

GIBS obvinila zkušebního komisaře kvůli obchodování se zbrojními průkazy

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila celkem dvanáct lidí v souvislosti s obchodováním se zbrojními průkazy. České televizi to sdělila mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. Jeden z obviněných, bývalý policista z Olomouckého kraje a zkušební komisař, měl minimálně ve dvaceti případech umožnit nezákonné získání zbrojního průkazu za úplatek. Hrozí mu až pět let vězení.
23. 11. 2023|

O prodloužení ochrany uprchlíků z Ukrajiny bude sněmovna dál jednat v pátek

Poslanci začali projednávat možnost dalšího prodloužení dočasné ochrany ukrajinských uprchlíků před ruskou invazí, k debatě o ní se kvůli obědové přestávce už nedostali. Dolní komora také propustila do třetího čtení novelu liniového zákona, jehož cílem je urychlit povolování dopravní a další infrastruktury. Odpoledne se pak poslanci věnovali interpelacím na premiéra.
12. 10. 2023Aktualizováno12. 10. 2023, 18:02|

V Česku roste zájem o zbrojní průkazy. Až o čtvrtinu povolení se ucházejí ženy

Policie eviduje za poslední rok rekordní zájem o pořízení zbrojních průkazů a zbraní. Mezi hlavními důvody jsou obavy o vlastní bezpečnost nebo i bezpečnost ve světě. Až čtvrtinu zájemců o zbrojní průkazy tvoří ženy, ty se podle prodejců poohlížejí i po menších typech zbraní.
1. 9. 2023|

Občanský i řidičský průkaz v mobilu. Aplikace by mohla fungovat už příští rok

Vláda si ve svém programovém prohlášení předsevzala, že nejpozději v roce 2023 zruší povinnost nosit u sebe průkazy a dokumenty, které si stát může ověřit jinak. Ve středu například schválila novelu, která ruší papírové zbrojní průkazy. Tím by ale digitalizace dokladů končit neměla. Od příštího roku by mohla být k dispozici i aplikace na elektronický občanský a řidičský průkaz.
24. 5. 2023|

Izrael po náletech v Pásmu Gazy zaútočil i na libanonském území. Reagoval na raketové útoky

Izraelská armáda oznámila, že zahájila nálety v Pásmu Gazy, tvrdí, že cílem byly výrobny zbraní a tunely, které používá islamistické hnutí Hamás. Podnikla také údery na libanonském území, údajně také cílila na zařízení Hamásu. Izrael označil nálety za odvetu za předchozí raketové útoky, které přišly z palestinské enklávy a z Libanonu a Izrael je přičítá Hamásu. Při útoku na Západním břehu Jordánu také zemřely dvě ženy a jedna byla vážně zraněna. Na místo přijeli i premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Joav Galant, podle kterých je jen otázkou času, kdy se podaří dopadnout pachatele.
6. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 19:35|

Češi se po ruské invazi na Ukrajinu výrazně více zajímají o zbrojní průkazy, držitelů je už 312 tisíc

Češi měli loni enormní zájem o zbrojní průkazy. Policisté jich vydali více než čtyři tisíce. V roce 2021 to přitom byly jen necelé dva tisíce. Dohromady je v republice více než 312 tisíc držitelů zbrojních průkazů. Podle mluvčího Policejního prezidia se jedná o rekordní počet. Zvýšený zájem potvrzují i střelnice, které pořádají přípravné kurzy k získání zbrojního průkazu. Podle oslovených střeleckých instruktorů je vyšší zájem patrný od jara, kdy Rusko poslalo svá vojska na Ukrajinu.
9. 1. 2023|

Zájem o zbrojní průkazy je velký. Jejich získání komplikovala pandemická opatření

Uchazeči o zbrojní průkaz zaplnili střelnice i pořadníky na odborné zkoušky. Během lockdownu nebyla možnost střelbu trénovat a méně se i zkoušelo. Oproti předchozím letům tak teď propadne u zkoušek i více lidí. Částečně za to může právě nemožnost praktické přípravy, ale také změna otázek od konce ledna. Zájem o zbrojní průkaz mají především lidé, kteří zbraň potřebují ke svému povolání.
5. 7. 2021|

Ozbrojených Čechů přibývá, je jich přes 300 tisíc. Většina si pořizuje zbraň na svou ochranu

Lidí, kteří chtějí vlastnit střelnou zbraň, přibývá. Podle aktuálních policejních statistik je v České republice již bezmála 303 tisíc držitelů zbrojních průkazů. To je o 2,7 tisíce více než před rokem a o 11 tisíc více než před dvěma lety.
27. 1. 2018|

Chovanec: Naše žaloba na evropskou směrnici o zbraních je hotová

Česko bude připraveno podat žalobu na směrnici o držení zbraní, jakmile vyjde ve věstníku. ČT to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který předtím seznámil se situací vládu. Jak ale ministr upozornil, žaloba nemá odkladný účinek. Česku tak budou i v průběhu sporu hrozit sankce, pokud pravidla nezapracuje do svého právního řádu.
10. 4. 2017|

Obavy z terorismu i uprchlíků: Na Liberecku výrazně stoupl počet žadatelů o zbrojní průkaz

Počet žadatelů o zbrojní průkaz v Libereckém kraji výrazně stoupl. Hlavními důvody jsou podle policie obava z teroristických útoků a uprchlická krize. K odborným zkouškám nutným k získání průkazu se v závěru roku hlásilo měsíčně třikrát více lidí než ještě v červenci. Celkem vlastnilo zbrojní průkaz koncem roku 2015 necelých 11 tisíc obyvatel kraje.
1. 2. 2016Aktualizováno1. 2. 2016, 18:12|