Blinken na Blízkém východě kryje záda Izraeli. Při diplomatickém turné navštívil Rijád i Káhiru

Spojené státy usilují o to, aby se do bojů mezi Izraelem a Hamásem nepřidaly další subjekty nepřátelské vůči židovskému státu, především libanonské šíitské hnutí Hizballáh. Americký ministr zahraničí Antony Blinken proto podnikl svou zatím největší diplomatickou misi po Blízkém východě od nástupu do funkce. Jednal se zástupci sedmi států a jeho mise zatím nekončí.

Blinken a korunní princ Saúdské Arábie Muhammad bin Salmán se v neděli shodli na důležitosti stability na Blízkém východě a ochrany civilistů v souvislosti s pokračujícím konfliktem mezi Izraelem a islamistickým hnutím Hamás. O jednání, které trvalo „něco pod hodinu“, informovala agentura Reuters. 

Saúdská Arábie se nepřipojila k takzvaným Abrahámovým dohodám zprostředkovaným Spojenými státy, na základě nichž s Izraelem normalizovaly diplomatické vztahy například Spojené arabské emiráty nebo Bahrajn. V posledních měsících nicméně Rijád a Tel Aviv o normalizaci vztahů jednaly, a to údajně úspěšně. Izrael podle zářijového prohlášení očekával uzavření dohody „v první čtvrtině roku 2024“.

Blinken ve čtvrtek v Tel Avivu jako jednu z možných příčin nového útoku teroristického hnutí Hamás na Izrael uvedl právě snahy Izraele o navázání formálních vztahů se Saúdskou Arábií. Agentura AFP následně v sobotu informovala, že Rijád skutečně zastavil rozhovory o normalizaci saúdsko-izraelských vztahů. 

Blinken nicméně označil rijádské jednání se saúdským princem za velmi produktivní a cestu po Blízkém východě si prodlouží; v pondělí přijede k dalším rokováním do Izraele, který právě připravuje pozemní operaci v Pásmu Gazy. 

Jednání v Egyptě

Šéfa amerických diplomatů v neděli kolem 14:00 SELČ dorazil ze Saúdské Arábie do Egypta, jehož návštěvou zakončil svoji zatím největší diplomatickou cestu po Blízkém východě.

Blinken podle listu Ha'arec na káhirském letišti před odletem do Izraele řekl, že Izrael musí učinit veškeré kroky pro ochranu civilistů. „Izrael má právo a povinnost se bránit před Hamásem, aby zajistil, že se toto nebude opakovat,“ řekl šéf americké diplomacie. Poznamenal, že bude otevřen přechod Rafáh mezi Egyptem a Pásmem Gazy, aby se dostala pomoc potřebným.

Rafáh je jediný přechod, který je aktuálně jedinou potenciální cestou ven z Gazy. Rafáh je ale povětšinou zavřený. V sobotu egyptské úřady podle serveru The Times of Israel oznámily, že ho otevřely do 17:00 místního času pro cizince. Podle Reuters narušuje fungování přechodu i izraelské bombardování v jeho blízkosti na straně Gazy.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí podle Reuters jedná s mezinárodními partnery o doručení humanitární pomoci do Gazy, dodávky od více států se nyní hromadí na egyptském Sinajském poloostrově. Kancelář prezidenta také uvedla, že Egypt odmítá jakýkoli plán přesunu Palestinců „na úkor jiných zemí“, a že zajištění vlastní bezpečnosti je pro Egypt nepřekročitelnou linií.

Egyptský prezident kromě toho podle oznámení prezidentské kanceláře navrhuje zorganizování mezinárodního summitu, na němž by se jednalo o „palestinské otázce“, uvedla agentura AFP.

Turné po Blízkém východě

Šéf diplomacie USA v reakci na zatím osmidenní konflikt navštívil kromě Saúdské Arábie také Izrael, Jordánsko, Bahrajn, Katar a Spojené Arabské Emiráty. Spojené státy jsou historicky jeden z největších podporovatelů Izraele. 

USA podle oficiálních prohlášení usilují o to, aby se do bojů mezi Izraelem a Hamásem nepřidaly další subjekty nepřátelské vůči židovskému státu, především libanonské šíitské hnutí Hizballáh, které si jako jeden z cílů vytyčilo zničení Izraele, nebo Írán, který varoval před „dalekosáhlými důsledky“, pokud Izrael nepřestane s odvetným bombardováním Pásma Gazy.