Jako vzkaz v lahvi. Se sondou, která bude zkoumat oceán měsíce Europa, poletí i báseň

Horizont ČT24: Vzkazy lidstva vysílané do vesmíru (zdroj: ČT24)

Svět už zná text básně, která poputuje vyrytá na sondě NASA k Jupiterově měsíci Europa. Složila ji Ada Limónová. Její verše reflektují, jak si i vzdálené věci mohou být podobné. Vzkazy do dalekého vesmíru lidstvo neposílá poprvé. Astronomové s tím začali už v sedmdesátých letech. Tehdy ale šlo o poselství pro mimozemské civilizace.

„A není to temnota, jež nás spojuje. Ani chladná vzdálenost ve vesmíru. Je to dar vody,“ píše se v básni. Sedm strof opěvujících přírodu je vyryto autorčiným rukopisem na sondě, která poletí k ledovému měsíci Jupiteru Europě, na níž může být podle vědců život.

Verše Ada Limónová představila v knihovně amerického Kongresu, které ve věcech poezie radí. Pro de facto státní básnířku byl tento úkol poctou. „Nepřemýšlím jen nad tím, kam a jak daleko míří či jaké to je, že cesta bude trvat šest let. Myslím i na všechny lidské oči a lidská srdce, ke kterým se báseň dostane,“ sdělila. 

Báseň má zdůraznit jedinečnost mise. Sonda se solárním pohonem odstartuje na podzim příštího roku, čeká ji pouť dlouhá stovky milionů kilometrů. Zkoumat bude ledovou krustu oceánu na Europě.

„Je to jako vzkaz v lahvi, že? Dostane se k tomu oceánu, jinému oceánu. A myslím, že objevovat vesmír je naprosto úžasné. Stejné pocity může přinášet i poezie,“ soudí vedoucí laboratoře proudového pohonu NASA Laurie Leshinová.

Vzkaz pro mimozemské civilizace

Vůbec první vzkaz do vesmíru nesla sonda Pioneer 10, která vystartovala v březnu 1972. Jako první totiž mířila za hranice Sluneční soustavy. Vědci ji vybavili zprávou pro případné mimozemské adresáty — pozlacenou hliníkovou plaketkou se základními daty o planetě a člověku.

„Bude to nejstarší výtvor lidstva. Za miliardu let zničí vrásnění a eroze vše na Zemi, ale tato plaketa zůstane nedotčena,“ řekl tehdy astronom a spoluautor projektu Carl Sagan.

O pět let později vyrazila na svou dlouhou cestu sonda Voyager 1. Poselství pro jiné světy tentokrát nesla zlatá gramofonová deska s titulem Zvuky Země. Tři čtvrtiny pracně vyráběného LP zabírá hudba, od Mozarta až po indiánskou svatební píseň z Peru. Na zbytku je slyšet pozemská příroda a krátké pozdravy v pětapadesáti jazycích.

Zda vzkazy najdou nebo již našly své příjemce, astronomové nezjistí. Zatímco s první sondou ze sedmdesátých let už ztratili spojení, ta druhá na Zem vysílá nesrozumitelná data.