Saský soud potrestal levicovou radikálku vězením. Německo se obává násilností

Na více než pět let poslal ve středu drážďanský soud do vězení Němku z radikální levicové scény za to, že spolu se třemi muži cíleně a brutálně útočila na pravicové extremisty. Úřady nejen v Sasku nyní s napětím vyčkávají, jak levicové skupiny na verdikt zareagují. Ohlášeny jsou demonstrace, které by mohly přerůst v násilnosti. Kritická bude sobota. Pořádková policie v Lipsku kvůli soudu odřekla den otevřených dveří pro veřejnost, o složité situaci hovoří i saský ministr vnitra Armin Schuster.

Odsouzená 28letá Lina E. podle státního zastupitelství se svými společníky vytvořila militantní levicovou skupinu, která napadala neonacisty a sympatizanty krajní pravice ze Saska a Durynska. Mezi lety 2018 až 2020 bylo tak brutálně zbito třináct příslušníků krajní pravice, z nichž dva po útocích bojovali o život.

Po ženině zadržení v roce 2020 úřady hovořily o tom, že její skupina se pohybovala na hranici terorismu. Obžalovaní během procesu, který trval od roku 2021, nevypovídali. V jeho závěru pouze žena poděkovala rodině a příznivcům za podporu.

Obžaloba pro Linu E. žádala osm let vězení, soud jí ale nakonec uložit trest vězení v délce pěti let a tří měsíců. Její společníky poslal do vězení na zhruba dva a půl roku až tři roky a tři měsíce. Proti verdiktu se na místě hlasitě ohradili příznivci obžalované, kteří soud obvinili z fašismu a nespravedlnosti. Předseda soudu podle agentury DPA po vyhlášení verdiktu musel jednání přerušit.

Příznivci chystají protesty nejen v Drážďanech

Ještě ve středu se proti odsouzení Liny E. uskuteční v Drážďanech demonstrace. Na sobotu, kterou ženiny příznivci na sociálních sítích označují jako Den X, levicové skupiny chystají další protesty po celém Německu, jeden z největších předpokládá policie v Lipsku.

Saská policie uvedla, že „scéna se na tento den mobilizuje už asi dva roky, a to částečně po celé Evropě“. Kromě pokojných výzev ke schromážděním, která téměř nevyžadují policejní dohled, se podle policistů objevují i „výzvy k bojovým akcím a v některých případech i hromadná ohlašování násilí“.

Lipská pořádková policie kvůli tomu odřekla den otevřených dveří, který byl původně plánován rovněž na sobotu. Policie to zdůvodnila tím, že se připravuje na rozsáhlý zásah, proto potřebuje mít dostatečné personální kapacity. Lipská policie také uvedla, že v sobotu očekává posily nejen z jiných saských měst, ale také z dalších spolkových zemí.

Obavy před sobotou neskrývá ani saská vláda. „V sobotu očekáváme příjezd aktivistů a radikálů, kteří se nijak nezdráhají násilností,“ řekl již před týdnem saský ministr vnitra Schuster. Své spolkové kolegyni Nancy Faeserové tehdy řekl, že Sasko bude potřebovat posily z celého Německa, aby situaci zvládlo.