Na palubě lodě, která se potopila na jezeře Lago Maggiore, byli členové italské a izraelské tajné služby

Horizont ČT24: Tragédie na jezeře Lago Maggiore (zdroj: ČT24)

Byla to tragédie s prvky špionážního thrilleru. Na jezeře Lago Maggiore v Itálii se v neděli za bouře převrátila loď, na níž slavili příslušníci italských a izraelských tajných služeb. Čtyři lidé utonuli.

Byla to poklidná neděle na jezeře. Na palubě výletní lodi slavila skupina přátel narozeniny. Počasí se ale náhle zhoršilo.

Někteří svědci hovoří o velmi silném tornádu. Šestnáctimetrová loď s více než dvaceti lidmi na palubě se na jižním konci jezera převrátila. Většina se dokázala sama dostat na břeh nebo je z vody vytáhly posádky jiných lodí. Čtyři lidé se ale nenašli.

Příslušníci tajných služeb

Záchranáři nasadili potápěče i vrtulník. Na místě zůstali celou noc a z jezera vytáhli všechny čtyři oběti. Ráno už byli na místě kromě záchranářů i televizní štáby. Tři ze čtyř obětí a osmnáct z devatenácti přeživších totiž nebyli běžní nedělní výletníci, ale agenti tajných služeb. Bývalí i současní.

Italští zpravodajci potvrdili dvě oběti. „Dva zaměstnanci, kteří patřili ke zpravodajské službě, se účastnili přátelského setkání spojeného s oslavou narozenin jednoho muže ze skupiny,“ uvedla italská zpravodajská služba. 

Agenti Mossadu odletěli vojenským letadlem do Izraele

Třetí zemřelou je Anya Bozhkova, ruská občanka a manželka italského kapitána lodi. Čtvrtou oběť – padesátiletého muže z Izraele – potvrdily zase tamní bezpečnostní složky. Izraelec byl podle agentury Reuters bývalým příslušníkem bezpečnostních složek. 

Deník La Repubblica zjistil, že deset bývalých nebo současných agentů Mossadu odletělo ráno po tragédii vojenským letadlem do Izraele. Také italská tajná služba si své členy odvezla z hotelu. 

Média mluví o velkém zanedbání. Loď měla podle nich kapacitu jen patnácti lidí. A kapitán nedbal na počasí. Prokuratura prošetří také stav lodě. Guvernér Lombardie Attilio Fontana řekl, že nehodu způsobilo špatné počasí. Útok proti agentům úřady vylučují. 

Lago Maggiore leží na jižní straně Alp a dělí se o něj Itálie a Švýcarsko. Patří mezi oblíbenou turistickou destinaci.