Klimatičtí aktivisté stupňují své akce. Na Poslední generaci se zaměřila velká policejní razie

Horizont ČT24: Klimatičtí aktivisté stupňují nátlakové akce (zdroj: ČT24)

Klimatičtí aktivisté z hnutí Poslední generace letos výrazně stupňují své nátlakové akce. Organizace je aktivní především v Německu, Itálii a Rakousku, kde často blokuje dopravu. Její členové se snaží strhnout pozornost třeba i poškozováním historických památek či uměleckých děl. I v tradičně pro-ekologických městech, jako jsou Berlín a Vídeň, ale roste kritika hnutí. Nátlakové akce podle některých politiků i obyvatel už překročily únosnou mez. A snahy reagovat na klimatické změny naopak podkopávají.

Ranní cesta do práce nebývá pro většinu lidí nejoblíbenější částí dne. Pokud navíc spěchající řidiče zastaví protest několika aktivistů, většinu z nich to nepřivede k rozjímání o záchraně života na Zemi. Před příjezdem policie už několikrát došlo na násilí. Ještě častěji zní ostrá slova. „Dělají tyhle s*ačky pořád a jiné už to nebude. Všechny akorát naštvou a nic se nezmění,“ říká řidič Lennart Schumacher.

Pochopení nemají ani soudy, které aktivisty za přilepování se vteřinovým lepidlem k uměleckým dílům nebo vozovce odsuzují k vysokým pokutám i kratším pobytům ve vězení.

Členové hnutí jsou ale přesvědčeni, že lidstvo míří do záhuby a jen jejich akce ho mohou na smrtelné nebezpečí včas upozornit. „Strávil jsem třiadvacet dní ve vězení. Týden po propuštění jsem se vrátil zpět na stejné místo a zas ho zablokoval,“ popisuje člen Poslední generace Joel Schmitt.

Žalobci: Jde o kriminalitu

Pobyt ve vězení je v Německu pro ekologické aktivisty spíš výjimečný. Za blokování silnic byli dřív hlavně pokutováni. Že se přístup státní moci mění, ale tento týden potvrdila velká policejní razie v domovech členů hnutí a zablokování v přepočtu asi 33 milionů korun, které vybrali od dárců. Podle žalobců sloužily k financování kriminálních aktivit.

„Jde o obvinění z členství nebo podpory zločinecké organizace. Konkrétně je to zločinecká organizace jménem Poslední generace,“ uvedl mnichovský státní zástupce Klaus Ruhland.

Poslední generace si ale stěžuje na šikanu státu a tvrdí, že všechny její akce jsou legální a především legitimní. „Snaží se nás vyděsit, protože neustále poukazujeme na porušování ústavy touto vládou. A také, že tato vláda posílá své vlastní děti do klimatického pekla,“ míní členka Poslední generace Carla Hinrichsová.

Narazili u levicových politiků

Tito klimatičtí aktivisté ale s urputně prosazovaným programem na výrazné omezení rychlosti na silnicích či zákaz fosilních paliv od roku 2030 narazili i u části levicových politiků. Ti jsou přitom jinak vůči požadavkům ekologů vstřícní. „Oprávněný protest končí ve chvíli, kdy je páchán zločin nebo dochází k porušování práv ostatních,“ prohlásila německá ministryně vnitra Nancy Faeserová.

Sídlo vládnoucích sociálních demokratů kdosi postříkal oranžovou barvou. Pravděpodobně jde o reakci na slova kancléře Olafa Scholze, který v – na své poměry netradičně ostrém – vyjádření označil členy Poslední generace za „naprosté hlupáky“.