Umělá inteligence má pomoct s bezpečností při olympiádě v Paříži. Parlament schválil kontroverzní zákon

Události: Olympiáda pod dohledem chytrých kamer (zdroj: ČT24)

Francouzský parlament schválil novelu zákona o používání umělé inteligence k bezpečnostnímu monitoringu. Opatření souvisí s olympijskými hrami, které bude příští rok pořádat Paříž. Systém má na záběrech z kamer na veřejných místech rozpoznávat potenciální hrozby. Obličeje v reálném čase ale nakonec rozpoznávány nebudou. Organizace chránící lidská práva se přesto bouří a chtějí si na zákon kvůli možnému zneužití stěžovat u Ústavního soudu.

Bezpečnostní systém, který plánuje francouzská vláda využít během olympijských her v roce 2024, by měl díky umělé inteligenci a průmyslovým kamerám během exponovaných událostí odhalovat potenciálně nebezpečné situace. Technologie se zaměří například na upozornění na osamocená zavazadla, podezřelé pohyby v davu nebo zapálený oheň, zmiňuje zahraniční zpravodaj České televize ve Francii Jan Šmíd.

Vláda ale upozorňuje, že by chytré kamerové systémy neměly sledovat konkrétní lidi ani rozpoznávat obličeje. Tento bod kritici zákona zmiňovali nejčastěji. I tak se ale očekává, že bude kvůli stížnostem novelu muset ještě posoudit Ústavní soud. 

Další jednání se bude podle Šmída týkat ještě umístění chytrých systémů, například zapojení více statických kamer či monitorování situace z dronů. „Zákon má zrychlit proces (odhalení trestného činu) od prvních příznaků možného teroristického útoku a možných indikací. Dá mnohem více času bezpečnostním složkám reagovat a vlastně předvídat to, co se může stát,“ shrnuje argumenty kabinetu pro schválení opatření.  

Studio ČT24: Zpravodaj Šmíd o nových zákonech ve Francii (zdroj: ČT24)

Kritici se obávají, že zákon bude platit i po olympiádě

Zastánci schváleného návrhu chtějí zlepšit bezpečnost během hromadně navštěvovaných akcí. Jedním z argumentů byl také případ z roku 2016, kdy vjel útočník nákladním autem do davu lidí na pobřežní promenádu v Nice a zabil 86 lidí. Podle předkladatelů lze podobným útokům díky chytrým kamerovým systémům předejít.  

Oponenti ale tvrdí, že se jejich role přeceňuje. „Ani tři tisíce kamer nezabránilo šílenci, aby vjel nákladním autem do davu. Nezabránily ani tomu, že si tím autem místo činu projel několik dní předem,“ reagoval prezident Ligy pro lidská práva v Nice Henry Busque. 

Poprvé projde zapojení celého systému zkouškou během mistrovství světa v ragby, které pořádá Francie během letošního září a října. Právě vágní časové vymezení platnosti zákona naráží na námitky kritiků. Potíže s rostoucím počtem kamer v ulicích mají zejména lidskoprávní organizace, kterým vadí, že sledovací zákon zůstane v platnosti až do konce příštího roku, a obávají se zneužití citlivých údajů.

„I když nepůjde o rozpoznávání obličeje, jsou informace o lidském těle a o neobvyklém chování velmi přesné. A to je nebezpečí tohoto zákona,“ myslí si francouzský právní expert Bastien Le Guerrec. „Pořád není jasné, co se stane s nasbíranými daty. Důležité je, aby sběr nebyl svěřen soukromé společnosti,“ přitakává novinář listu L'Humanité Gaël de Santis.  

Diskuze o zapojení systémů, které v davu rozpoznávají obličeje, vyvolává ve Francii vášně už delší dobu. S námitkami ohledně jejího zapojení uspěli kritici během oslav karnevalu v Nice, kde město v rámci bezpečnostních opatření nesmí podobné nástroje využívat. Hostitelskou zemi příštích olympijských her čeká i v dalších měsících diskuze o rovnováze mezi zajištěním bezpečnostních opatření a tím, do jaké míry může být tento zákon zneužitý. 

Na olympijské hry v červenci a srpnu 2024 se Paříž připravuje ve velkém. Organizaci ale zatím komplikují zpožděné stavební práce i stále probíhající debata o ruských a běloruských sportovcích v souvislosti s válkou na Ukrajině. „Slavnostní zahájení se bude naprosto vymykat tomu, co jsme kdy viděli, protože bude mimo stadion v okruhu šesti kilometrů kolem řeky Seiny,“ přibližuje přípravy.

Zahraniční zpravodaj ČT Jan Šmíd také podotýká, že i pro jednotlivá sportovní klání využijí organizátoři nejznámější turistické části francouzského hlavního města, což bude vyžadovat větší nasazení bezpečnostních složek. „Mluví se o tom, kolik policistů by mělo být nasazeno v ulicích a jestli je to dostatečné. Rekrutují se další strážci pořádku, dále se připravují další dobrovolníci.“