Masivní sesuvy půdy v Ekvádoru si vyžádaly sedm životů, další lidé se pohřešují

Nejméně sedm mrtvých a 62 pohřešovaných si vyžádal sesuv půdy v horské oblasti na jihu Ekvádoru, ke kterému došlo kvůli předchozím lijákům v noci z neděle na pondělí. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na tamní úřady. Předchozí bilance čítala 16 mrtvých a sedm pohřešovaných.

Ohromná masa uvolněné půdy smetla během nedělní noci části města Alausí s asi 45 tisíci obyvateli, které leží v Andách asi 300 kilometrů jižně od hlavního města Quita. Sesuv strhl 163 domů a postihl zhruba 500 obyvatel. „Budeme pokračovat v záchranné operaci,“ uvedl prezident Lasso. V postižené oblasti úřady nařídily vyklidit asi 600 domů, které sesuv ušetřil.

„Jsme na ulici, devět členů mé rodiny zahynulo, jsou pohřbeni,“ řekl v slzách místní televizi Luis Gonzáles. V troskách stále hledá pohřešovanou sestru, ale nedělá si velké naděje. Televize ukázala záběry, jak se desítky záchranářů a dalších lidí snaží z trosek dostat zavalené lidi, zatímco přeživší s uplakanými tvářemi čekají na zprávy o osudu svých blízkých.

Silné deště zničily silnice, mosty a další infrastrukturu po celém Ekvádoru. Začátkem března vyhlásil prezident Guillermo Lasso nouzový stav ve 14 provinciích, které postihlo extrémní počasí a silné zemětřesení.

Evakuovaní obyvatelé ve městě Alausí na jihu Ekvádoru
Zdroj: Reuters