Město hvězd se potýká s velkým počtem bezdomovců. Guvernér Kalifornie jim chce stavět mini domky

Události: Kalifornie má ambiciózní plán, jak si poradit s bezdomovectvím (zdroj: ČT24)

Kalifornie ohlásila nový program na boj s bezdomovectvím, na který chce věnovat miliardu dolarů. Lidem bez domova plánuje postavit malé domky. Radnice Los Angeles kvůli mimořádné situaci vyhlásila stav humanitární krize. Počet lidí bez domova roste napříč celými Spojenými státy, podle odhadů už počet přesáhl šest set tisíc. Prezident Joe Biden ho chtěl přitom do konce funkčního období snížit o čtvrtinu.

Americké Los Angeles se ocitlo v hluboké bezdomovecké krizi. Většina místních podle průzkumů nevěří, že je možné najít řešení.

Město je považované přímo za epicentrum bezdomovectví ve Spojených státech. Na sedmdesát tisíc lidí tu žije na ulicích, ve stanech, v autech nebo v opuštěných domech.

Konec stanových táborů

Kalifornský guvernér Gavin Newsom chce do podzimu postavit na dvanáct set nových mini domů. Polovina z nich má stát přímo v Los Angeles. Guvernér se chce v první řadě zbavit stanových táborů, jelikož obyvatelé v jejich blízkosti se bojí kvůli zvýšené kriminalitě.

Obchodníci si navíc stěžují na úbytek zákazníků a zdravotní rizika kvůli špatným hygienickým podmínkám.

„Není v tom ani špetka lidskosti. Lidé umírají před našima očima. Byl jsem v příliš mnoha stanových táborech, viděl jsem jejich vyklízení, trhá vám to srdce,“ říká Newsom.

Bez domova v době extrémního počasí

Lidé bez domova jsou také nejvíc zasažení extrémním počasím. Bezdomovci přežívají letošní zvlášť silné bouře, lijáky a vánice v Kalifornii izolovaní od rychlé pomoci. Záplavy je přímo ohrožují na životě.

„Všiml jsem si, že bezdomovci jdou ještě mnohem dál, aby se přede všemi schovali. Muselo se to stát, když přišla velká voda,“ míní obyvatel kalifornského Duarte José Quiroz.

Ve Spojených státech žije bez domova na 600 tisíc lidí, aktuální sčítání právě probíhá. Jediný významný pokrok americké úřady zaznamenaly v případě armádních veteránů, a to pokles o polovinu od roku 2010.