Luke Skywalker podepíše plakáty Hvězdných válek. Výtěžek podpoří ukrajinské drony

Představitel Luka Skywalkera ve filmové sáze Hvězdné války Mark Hamill podepíše omezené množství plakátů, aby získal peníze na údržbu dronů ukrajinské armády. Uvedl to pro zpravodajský web Politico. Dodal přitom, že od roku 2017, kdy byl uveden film Stars Wars: Poslední z Jediů, herec žádné předměty spojené se slavnou ságou nepodepisoval, ale tohle považuje za smysluplnou výjimku.

Prodej plakátů by měl začít příští týden. Zatím ještě není jasné, zda se uskuteční formou soutěže, či aukce. Stane se tak před jednoletým výročím masivního ruského vpádu na Ukrajinu, které připadá na 24. února.

Herec předpokládá, že podepsané plakáty zaujmou především „tvrdé jádro“ fanoušků. Vítá, že tak může podpořit Ukrajinu v jejím pokračujícím boji proti ruské invazi. Dodal, že svět Hvězdných válek jej naučil dělat „správnou věc pro dobro všech místo toho, aby šlo jen o vlastní zájmy“.

Zároveň upozornil, že Hvězdné války byly původně pohádkou pro děti. Naproti tomu realita toho, co se děje na Ukrajině, je neúprosná a trýznivá. Srovnávání těchto světů by proto nemělo zlehčovat „skutečné hrůzy, kterým Ukrajinci čelí.“

Životně důležité drony

Peníze získané z prodeje plakátů poputují na ukrajinskou fundraisingovou platformu United24. Hamill se už v září stal velvyslancem projektu „Armády dronů“ poté, co ho o to osobně požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dodal, že „cokoliv mohu udělat, jakkoli je to malé, je něco, co cítím jako povinnost udělat“.

„Armáda dronů“ zahrnuje pořizování, údržbu a výcvik operátorů bezpilotních letounů, které se podle internetových stránek projektu používají k monitorování frontové linie. „Drony jsou v tomto konfliktu životně důležité. Jsou očima na obloze. Chrání hranici, monitorují,“ řekl Hamill.

Projekt je společným podnikem ukrajinských ozbrojených sil, ministerstva digitální transformace a také platformy United24. Tu založil právě Zelenskyj a dosud vybrala přes 1,8 milionu eur. Ambasadory platformy byly jmenovány i další celebrity – včetně kapely Imagine Dragons či zpěvačky a herečky Barbry Streisandové.