Bulharský prezident podepsal rozpuštění parlamentu, zemi čekají v dubnu páté volby za dva roky

Bulharský prezident Rumen Radev podepsal dekret, kterým potvrdil, že v pátek rozpustí parlament. Oznámila to prezidentská kancelář. Radev také podepsal dekret o jmenování prozatímní vlády. Bulhaři půjdou na začátku dubna k pátým parlamentním volbám za dva roky.

Volby se uskuteční 2. dubna. Prezident tím chce dát zákonodárcům čas, aby schválili legislativu nutnou pro čerpání evropských fondů či protikorupční zákony. Radev také jmenuje prozatímní vládu, v jejímž čele zůstane stávající úřednický premiér Galab Donev. Ten bude kabinet řídit až do doby, než vznikne nová vláda.

Vyhlášení předčasných voleb se očekávalo poté, co socialisté v lednu ohlásili, že se jim nepodařilo sestavit vládní koalici. Tím vyčerpali třetí a poslední pokus o sestavení vlády, se kterým počítá bulharská ústava.

Pověření sestavit vládu před socialisty nejdřív dostal vítěz říjnových voleb, strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) bývalého dlouholetého premiéra Bojka Borisova, a po něm centristická formace Pokračujeme ve změně (PP) expremiéra Kirila Petkova, která byla v hlasování druhá.

Dlouhá politická nestabilita

Nejchudší země EU trpí politickou nestabilitou od masových protikorupčních demonstrací v roce 2020. Bulharsko bylo po většinu posledních dvou let řízeno úřednickými kabinety, protože neexistovala stabilní zvolená koalice.

Poslední vládou, která vzešla z voleb, byl kabinet Kirila Petkova, který zemi vedl od prosince 2021. Po odchodu jednoho z koaličních partnerů jí parlament v červnu 2022 vyjádřil nedůvěru. Od srpna vedla zemi úřednická vláda v čele s Donevem, který teď stane i v čele prozatímního kabinetu.

Pokračující politická krize ohrožuje úmysl země vstoupit se začátkem příštího roku do eurozóny. Prozatímní vláda nestihne schválit legislativní změny potřebné ke splnění kritérií předtím, než bude vytvořen nový parlament, píše Politico.