Pumový útok v pákistánské mešitě má stovku obětí, většina jsou zřejmě policisté

Počet obětí pondělního útoku na mešitu v pákistánském Péšávaru vzrostl na sto. Vyplývá to z aktualizované bilance agentur AP a Reuters, které se odvolávají na pákistánské policejní a nemocniční zdroje. Zranění utrpělo podle různých zdrojů 150 až 255 lidí. Desítky z nich jsou v nemocnici, někteří v kritickém stavu. Většina obětí jsou zřejmě policisté.

Podle mluvčího místní policie Muhammada Idžáze Chána byl útok spáchán jako odveta za policejní operace namířené proti ozbrojeným islamistickým skupinám. „Jsme v tomto boji v první linii, a to je důvod, proč jsme se stali cílem,“ řekl AFP Chán. „Cílem bylo nás demoralizovat,“ dodal.

Šéf záchranářů Bilál Fajzí uvedl, že týmy pokračovaly v pátrání po dalších lidech, kteří jsou podle předpokladů stále pod troskami. Naděje, že by byl někdo z nich nalezen živý, je ale podle pákistánských úřadů minimální.

Útočník odpálil sebevražednou vestu ve chvíli, kdy se v mešitě modlilo kolem čtyř set lidí. Mešita leží v rozlehlém komplexu, který rovněž slouží jako ústředí policie a protiteroristických jednotek. Není jasné, jak se útočníkovi podařilo do přísně střeženého areálu dostat. Mezi oběťmi je i řada policistů a výbuch patří mezi nejkrvavější útoky na bezpečnostní složky za poslední roky. 

Policista Mína Gul, který byl v době výbuchu uvnitř mešity, řekl agentuře AP, že nemá tušení, jak se mu podařilo vyváznout bez zranění. Po výbuchu slyšel křik a sténání. 

K útoku se původně přihlásil jeden z velitelů pákistánské odnože Talibanu (TTP), organizace však později popřela, že by útok provedla. Podle agentury AP úřady stále neurčily, kdo za činem stojí.

Nestabilní provincie

Péšávar je hlavní město provincie Chajbar Pachtunchvá, která sousedí s Afghánistánem a byla dějištěm častých ozbrojených útoků a střetů. Podezření v podobných případech padá právě na TTP, která v minulosti provedla řadu pumových útoků.

TTP posledních 15 let bojuje proti pákistánské vládě a usiluje o přísnější prosazování islámského práva v zemi. Chce také dosáhnout propuštění svých vězněných příslušníků a snížení počtu vojáků v provincii Chajbar Pachtunchvá, která bývala dříve známá jako kmenová území.

Pákistán zažil nárůst počtu útoků od listopadu loňského roku, kdy pákistánský Taliban ukončil příměří s vládními silami. Pákistán se navíc stále potýká s následky bezprecedentních loňských povodní, které si vyžádaly 1739 obětí, zničily více než dva miliony domů a v jednu dobu se pod vodou ocitla až třetina území. Škody byly vyčísleny na více než 30 miliard dolarů. Pákistán nyní čelí jedné z nejhorších ekonomických krizí v dějinách.