Začalo švédské předsednictví v Radě Evropské unie. Prioritami bude Ukrajina a zelené energie

Tisková konference k začátku švédského předsednictví v Radě EU (zdroj: ČT24)

Začalo švédské předsednictví v Radě Evropské unie. Stockholm navštívila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a spolu se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem vystoupila před novináři. Mluvili o vojenské a finanční pomoci Ukrajině nebo o realizaci zelené politiky.

„Dnes už je to deset měsíců, co se ruský prezident Vladimir Putin snaží zničit náš evropský systém. Ale my se budeme bránit a budeme bránit Ukrajinu,“ řekl v úvodu tiskové konference švédský premiér Kristersson.

Bezpečnost podle něj zajistí pokračující vojenská, finanční a humanitární podpora Ukrajiny, obzvlášť vojenská pomoc bude hlavní prioritou Švédska v čele Rady Evropské unie.

„Ukrajinci jsou stejně odhodlaní, jako tomu bylo prvního dne. My je budeme podporovat tak dlouho, jak to bude zapotřebí. Jsem ráda, že jste Ukrajinu zmínil jako svou první prioritu,“ odpověděla von der Leyenová.

Předsedkyně Evropské komise doplnila, že EU brzy uvolní první část z úvěrového programu pomoci pro Kyjev o celkové výši osmnáct miliard eur. Komise se také bude snažit koordinovat různé podpůrné akce, aby zajistila obnovu Ukrajiny, kterou chce kombinovat s reformami a investicemi. Ty jí mají vydláždit cestu k plnoprávnému členství v EU.

Švédsko zajímají zelené zdroje energie

Dále Kristersson připomněl, že Švédsko a Evropská unie jsou pionýrem při výrobě čisté energie. „Máme před sebou šest měsíců švédského předsednictví, které bude usilovat o to, aby se Evropa stala silnější, bezpečnější a zelenější.“

Skandinávská země se bude snažit o odstranění závislosti na fosilních palivech z Ruska. Také bude usilovat o pokrok v „ozelenění Evropy“. 

„Není žádným tajemstvím, že jsme byli příliš závislí na ruské energii. Moskva toho zneužívala… Dokázali jsme čelit poklesům dodávek, protože jsme je nahradili od spolehlivých dodavatelů,“ řekla von der Leyenová.

Von der Leyenová mluvila o vyrovnání globálního hracího pole

Švédsko má v plánu rozšířit zónu volného obchodu o nové země. Kristersson mluvil o smlouvách s Novým Zélandem nebo zeměmi Mercosuru (Argentina, Brazílie, Paraguay a Uruguay). Evropa bude během švédského předsednictví nadále hájit myšlenku jednotného trhu, protože ekonomická výkonnost je podle něj klíčová pro prosperitu. Evropská ekonomika by podle švédského premiéra měla být odolnější vůči vnějším tlakům. 

„Máme prosperující průmysl, který se zaměřuje na produkci zelených zdrojů… I když jsme v tomto ohledu pionýři, tak narůstá konkurence v jiných regionech. Pokud se nám ovšem nepodaří vytvořit rovné hrací pole, může to mít neblahé následky na naší konkurenceschopnost. Proto je potřeba, abychom dosáhli rovného globálního hracího pole,“ uvedla von der Leyenová.

Podle ní jsou k dosažení této situace potřeba náležité zákony, o kterých se jedná i se Spojenými státy. Důležité je podle ní, aby se dařilo při výrobě zdrojů čisté energie eliminovat „nekalou konkurenci ze strany Číny“.

Von der Leyenová chce také posílit ekonomickou přitažlivost Evropy a posílit investice napříč kontinentem při zachování jednotného trhu.