Z prasklého akvária v Berlíně se podařilo zachránit desítky ryb

Z obrovského akvária v berlínském hotelu, které v pátek prasklo a celé se vylilo, se podařilo zachránit několik desítek ryb. Píše to server Deutsche Welle (DW), který připomíná, že ve skleněné nádrží o objemu milionu litrů žilo kolem patnácti set mořských živočichů.

Většina ryb zničení šestnáct metrů vysokého akvária nepřežila. Příčiny destrukce zatím nejsou přesně jasné. Hosté hotelu, v jehož vestibulu akvárium ve tvaru válce stálo, řadu mrtvých zvířat viděli, když ubytování opouštěli. Další se našly v ulicích německé metropole poblíž budovy. Podle všeho uhynuly po pár minutách i kvůli teplotám, které se pohybovaly pod bodem mrazu.

Část ryb ale měla větší štěstí. Některé podle berlínských hasičů přežily v loužích, které se po vylití vody utvořily, a několik desítek jich vše přestálo na dně prasklého akvária. Dalších čtyři sta až pět set menších ryb přežilo, protože se nacházely v chovných nádržích v suterénu hotelu. Také tyto ryby musely být přemístěny, protože v celém domě byla z bezpečnostních důvodů vypnuta elektřina.

Práce ve stále uzavřeném hotelu v centru Berlína se v sobotu soustředí na úklid a pátrání po příčině prasknutí skleněné nádrže. Německé úřady se nedomnívají, že by se jednalo o trestný čin. Ve hře je únava materiálu. Akvárium nicméně bylo nedávno rekonstruováno. Díky tomu, že akvárium prasklo brzy ráno, nebylo na místě mnoho lidí. Lehká zranění tak utrpěly jen dvě osoby.