Soud poslal na tři a půl roku za mříže policistu za nápomoc při zabití Floyda

Obvodní soud v americkém Minneapolisu v pátek poslal na 3,5 roku do vězení bývalého policistu Alexandera Kuenga za napomáhání při smrtícím zásahu proti neozbrojenému Afroameričanovi Georgi Floydovi v roce 2020. Uvedla to agentura Reuters. Floydova smrt vyvolala v USA rozsáhlé protesty.

Kueng byl jedním ze čtyř policistů, kteří byli 25. května 2020 přivoláni do centra Minneapolisu, aby zatkli Floyda kvůli podezření, že v obchodě zaplatil falešnou dvacetidolarovou bankovkou.

Během zásahu řídící policista Derek Chauvin přitiskl Floyda, který měl na sobě už pouta, k zemi a více než devět minut mu klečel na krku. Kueng a jeho kolega Thomas Lane pomáhali Chauvinovi udržet Floyda na zemi. Čtvrtý policista bránil kolemjdoucím přistoupit.

Video incidentu se rozšířilo po internetu a Floydovo úmrtí rozpoutalo sociální nepokoje ve Spojených státech i jinde ve světě. Protestující v čele s hnutím Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) demonstrovali proti systémovému rasismu a policejnímu násilí. Chauvin byl odsouzen za vraždu k 22,5 roku vězení.