Po znásilnění svatba. Řada Američanů netuší, že státy USA dovolí tisíce sňatků dětí

Každá pátá dívka na světě se vdá ještě před svými osmnáctými narozeninami. To je třiadvacet dětských svateb za minutu a skoro jedna za tři vteřiny, upozorňuje organizace Girls Not Brides. Díky osvětě a tlaku na vlády se čísla dařila postupně snižovat, čáru přes rozpočet však udělaly aktivistům důsledky pandemických opatření. Fenomén dětských manželství se přitom netýká jen rozvojových zemí –⁠ ani řada Američanů netuší, že ve Spojených státech, které šíří lidská práva po světě, vstoupily do manželství během dvou dekád statisíce nezletilých. Osm států USA dokonce nezavedlo žádný minimální věk, při splnění určitých podmínek se tak může ocitnout v nuceném svazku i desetileté dítě.

„Bylo mi patnáct let, když otec zařídil můj ,duchovní' sňatek s osmadvacetiletým mužem. Když mi bylo šestnáct a byla jsem těhotná, legálně jsem se za něj provdala v nevadském Renu. Byl skoro dvakrát starší než já a byla jsem prokazatelně těhotná. Nikdo se mě nikdy nezeptal, jestli souhlasím. Souhlasil za mě otec. Místo toho povolení umožnilo mému bývalému manželovi obejít zákony o znásilnění, zatímco důkaz o mém znásilnění byl stejně jasný jako těhotenské břicho,“ vypověděla před nevadskou senátní justiční komisí Američanka Sara Tasneemová.

Její rodiče byli rozvedení a matka o svatbě netušila. „Neměla jsem sílu vzepřít se svému otci nebo exmanželovi. Bála jsem se, byla jsem zmatená, traumatizovaná. Neměla jsem žádnou svobodu. Cítila jsem se ve všech ohledech unesená. Byla jsem dotlačena do vztahu, který jsem si nevybrala. Nikdy jsem se necítila jako ve skutečném manželství, spíš jsem se cítila jako ve vězení,“ říká žena, která sebrala síly a ve 23 letech podala žádost o rozvod, který trval celé tři roky.

Tasneemová měla dvě malé děti a nízké příjmy. Nakonec souhlasila s minimálními alimenty. Dodnes bojuje s úzkostmi a depresemi. „V patnácti mi ukradli dětství a všechny příležitosti,“ konstatuje žena.

Dětské svatby v USA se týkají statisíců nezletilých

Přestože pozornost světa se v souvislosti s dětskými sňatky upírá hlavně k chudým zemím třetího světa, tyto praktiky jsou ve skutečnosti blíž, než by se zdálo. I když je takřka po celých Spojených státech oficiálně stanoven minimální věk pro vstup do manželství na 18 let, většina států stále povoluje při splnění určitých podmínek i dětské svatby. Tyto výjimky většinou tvoří případy, kdy se sňatkem souhlasí rodiče, případně ho schválí soudce. Často sňatky souvisejí s těhotenstvím.

Mezi lety 2000 a 2018 tak vstoupilo do manželství v USA legálně skoro tři sta tisíc nezletilých. Převážnou většinu tvořily dívky, které si braly výrazně starší dospělé muže, vyplývá z rok staré studie americké organizace Unchained At Last, jež sdružuje advokáty bojující proti dětským svatbám.

Drtivá většina případů se týká osob, které dovršily 16 či 17 let věku, existují však i případy, kdy byly donuceny vstoupit do manželství menší děti, upozorňuje organizace. Z jejího bádání vyplynulo, že mezi lety 2000 až 2018 se nucený svazek týkal pěti desetiletých, jednoho jedenáctiletého, čtrnácti dvanáctiletých, 78 třináctiletých, 1223 čtrnáctiletých a 8199 patnáctiletých dětí.

Nejvíc případů organizace nalezla v Texasu (41 774), následuje Kalifornie (23 588), Nevada (17 403) a Florida (17 274). Při zohlednění počtu obyvatel daného státu na tom byla nejhůř Nevada, hned za ní Idaho, Arkansas a Kentucky.

I když počet dětských svateb postupně klesá, jev prostupuje celou americkou společností.

„Dětské sňatky ve Spojených státech nejsou omezené na komunity imigrantů. To je běžný, ale špatný předpoklad. (Fenomén) ovlivňuje všechny komunity po celých Spojených státech a míra dětských sňatků je často nejvyšší ve státech, které mají poměrně nízkou populaci přistěhovalců, jako je Idaho,“ řekl webu ČT24 zástupce iniciativy Tahirih Justice Center pro veřejnou politiku Alex Goyette.

Protest proti dětským svatbám v New Yorku v srpnu 2021
Zdroj: Profimedia

Roli hraje chudoba i pobožnost

K dětským sňatkům dochází častěji na venkově než ve městech, sdělil pořadu Frontline americké stanice PBS Nicholas Syrett, který je autorem knihy „American Child Bride: A History of Minors and Marriage in the United States“.

Klíčovým faktorem je stejně jako jinde ve světě i otázka blahobytu. „Téměř všechny důkazy naznačují, že dívky ve městech se nevdávají mladé, že dívky ze střední třídy nebo bohatých rodin se nevdávají mladé. Toto je venkovský fenomén a je to fenomén chudoby,“ podotkl Syrett.

Právě pořad televize PBS Frontline zveřejnil v roce 2017 svoji studii, která rozhýbala vody společnosti. Podle této studie vstoupilo do manželství v USA mezi lety 2000 a 2015 přes 207 tisíc nezletilých. 

Syrett v jiném příspěvku pro The Conversation upozorňuje, že jižanské státy jako Alabama, Kentucky či Západní Virginie mají spolu s venkovskými státy na západě v čele s Idaho nejvyšší podíl na dětských svatbách. „Existuje v nich značná chudoba a současně jsou domovem pro pobožné konzervativce, kteří často vidí svatbu jako řešení sexu u teenagerů a předmanželského těhotenství,“ uvedl expert s tím, že rodiny i někteří okresní státní zástupci v případě sňatku zavírají oči před jasným znásilněním.

Zrádné zákony

Děti v USA přitom čelí stejným hrozbám jako jinde ve světě, ať už je to nižší dosažené vzdělání, chudoba či riziko zdravotních potíží. „Dětské svatby podkopávají zákony týkající se znásilnění a často zakrývají to, co by se jinak považovalo za sexuální zločin,“ konstatuje Unchained At Last.

Organizace v této souvislosti připomíná, že federální trestní zákoník sice zakazuje pohlavní styk s dítětem do patnácti let, výjimku však umožňuje párům, které předtím vstoupí do manželství.

Dětské svatby
Zdroj: Profimedia

Dětské sňatky navíc de facto povoluje i federální zákon, upozorňuje dále Unchained At Last. Imigrační zákon totiž nestanoví minimální věk u žádostí o vstup do manželského svazku s osobou ze zahraničí nebo u případů, kdy jeden z manželů žádá o získání víza pro partnera.

„To umožňuje obchodování s americkými dívkami kvůli jejich občanství a prodej dětí do USA, který se zamaskuje manželstvím. Spojené státy schválily v letech 2007 až 2017 téměř devět tisíc žádostí týkajících se nezletilých. U 95 procent případů byla mladší stranou dívka,“ varuje organizace.

Místo povolení dětských svateb by měly vlády (amerických) států investovat do systémů podpory pro zranitelné dívky a jejich rodiny.
UNICEF USA

Po zveřejnění šokujících studií začala v posledních letech na problém častěji upozorňovat americká média. Na světlo světa se tak dostaly případy týrání a vykořisťování v rámci takovýchto manželství. Příběhy některých dívek, z nichž běhá mráz po zádech, zveřejnila také nezisková organizace Tahirih Justice Center, která sídlí v americké Virginii a ve svých analýzách sleduje změny zákonů ohledně dětských svateb ve všech padesáti státech USA.

Řada z týraných žen pochází z pobožných komunit, ale také z nestabilních či rozvrácených rodin, které bojují s nízkými příjmy.

Jedenáct let

Dawn Tyreeové bylo jedenáct let, když se její otec znovu oženil a přestěhoval z Kalifornie do Texasu. Její nevlastní matka požádala rodinného přítele, aby se o dítě staral a Dawn mohla dál chodit do školy v Kalifornii. Muž ji ale začal sexuálně zneužívat. Když otěhotněla, rodinu to rozrušilo, na policii však nešla – místo toho se Dawn musela v pouhých 13 letech vdát za 32letého násilníka. Soudce jí tehdy položil jedinou otázku a stačila mu jednoslovná odpověď, aby manželství potvrdil.

V patnácti už měla dvě děti a začala se obávat, že je její manžel pedofil a bude je obtěžovat, proto se v šestnácti rozvedla a mnoho let těžko vycházela s penězi. Nakonec se Dawn podařilo vystudovat na vysoké škole trestní soudnictví a pracovat jako zvláštní advokátka s lidmi, kteří přežili domácí násilí.

„V patnácti letech mě matka donutila přestěhovat se k o 12 let staršímu muži. Po dvou letech, když mi bylo 17 let, mě naše náboženská komunita přiměla si ho vzít. Byla jsem v šoku, že manželství legitimizuje pedofilii a roky týrání byly najednou moje chyba,“ cituje Tahirih Justice Center z dopisu ženy, která si nechá říkat Jennifer. Manžela opustila až ve svých třiceti letech, kdy začala žít svůj život od nuly se svou dcerou.

Jedním z nejhorších medializovaných případů je případ nyní třiašedesátileté aktivistky Sherry Johnsonové, která poslední roky bojuje za zrušení sňatků nezletilých. Dívku znásilňoval podle jejích slov nejprve místní biskup, poté i nevlastní otec. Její matka však dceři nevěřila a odvracela zrak. Když bylo Sherry devět let, škola zjistila, že je v sedmém měsíci těhotenství.

„Oznámili to mé matce a ona mě pokárala. Když jsem konečně pochopila, co se děje, poslala mě žít s biskupovou ženou –⁠ ženou téhož biskupa, který mě znásilňoval,“ vzpomíná Afroameričanka. Znásilňování však pokračovalo.

„Když to matka zjistila, jejím řešením bylo, abychom se vzali. V jedenácti letech mě provdala za člověka, který mě znásilňoval a byl o dvacet let starší. Měla jsem s ním šest dětí, jedno ale patří jinému diákonovi,“ říká žena, která se stala jednou z mnoha obětí. Rozvedla se v osmnácti letech poté, co byl její manžel uvězněn za to, že na děti neplatil.

Čtyřicet tři států USA dál umožňuje výjimky

V současnosti zcela zakazuje dětské svatby pouze sedm amerických států, a to Delaware, New Jersey, Pensylvánie, Minnesota, Rhode Island, New York a Massachusetts. Ostatní státy USA je dál povolují v rámci výjimek, uvádí Fahirih Justice Center ve své studii zveřejněné letos v listopadu.

Více než polovina států umožňuje sňatky nezletilých od 16 let pouze na základě souhlasu rodičů. Deset států umožňuje stranám mladším 16 let uzavřít manželství, pokud to schválí soudce, nebo pokud je dívka těhotná, případně již porodila.

„Laxní výjimky ze zákona založené na souhlasu rodičů (který může skrývat rodičovský nátlak) nebo těhotenství (což může být důkaz o znásilnění) mohou usnadnit nucené sňatky,“ upozorňuje organizace Fahirih Justice Center s tím, že soudci zase mnohdy nemají dostatek informací a nezletilým často není určen státní zástupce. „Výsledkem je, že soudci mohou posloužit k tomu, že pouze potvrdí souhlas rodičů, než aby fungovali jako nezávislí ochránci proti zneužívání a vykořisťování dětí maskované manželstvím,“ varuje organizace.

Zvláštní kategorii představují státy, jež dosud nestanovily žádnou minimální věkovou hranici při splnění určitých podmínek. Těchto států je celkem osm: Kalifornie, Michigan, Mississippi, Nové Mexiko, Oklahoma, Washington, Západní Virginie a Wyoming.

„Státy, které nestanovily minimální věk, se pohybují od velmi liberálních (Kalifornie nebo Washington) po velmi konzervativní (Západní Virginie a Mississippi) a státy mezi nimi (Michigan a Nové Mexiko). Ve většině případů byly zákony napsány již dávno a jednoduše nebyly upraveny,“ vysvětluje pro web ČT24 Goyette z Fahirih Justice Center.

„Podle našich zkušeností zákonodárci v těchto státech souhlasí s tím, že by měla být stanovena minimální hranice, ale dosud se nedohodli, kde by tato hranice měla být, a tak se jim nepodařilo přijmout nový zákon. Například Massachusetts nemělo žádnou věkovou hranici až do tohoto roku, ale trvalo šest let úsilí, než se zákonodárci shodli na tom, jaký typ reformy chtějí schválit,“ dodává expert.

Podle něj je problém také v tom, že většina zákonodárných sborů v jednotlivých státech USA funguje pouze několik měsíců na jaře a v létě a zákonodárci obvykle pracují pouze na částečný úvazek. „V tomto prostředí je obtížné prosadit jakoukoli reformu, protože existuje mnoho konkurenčních témat. Často se stává, že zákonodárci souhlasí se zákazem dětských svateb, ale prostě je neupřednostní před jinými důležitými otázkami,“ doplňuje Goyette.

Reformní snahy jsou znát napříč Amerikou

Podle Fahirih Justice Center se přesto situace v posledních letech výrazně zlepšuje. Od roku 2016 přijalo celkem třicet amerických států nové zákony, které buď ruší, nebo alespoň omezují dětské svatby. Jen v letošním roce to byly Massachusetts, Aljaška a Maryland.

Pět dalších reformních návrhů je nyní v řízení nebo budou předloženy na nadcházejících legislativních zasedáních. Šest států za tu dobu omezilo sňatky na plnoleté, mladší osmnácti let musejí získat zletilost prostřednictvím soudního procesu zvaného emancipace.

Skupiny hájící svatby nezletilých argumentují mimo jiné tím, že by se neměla omezovat práva dítěte a rodiče. Podle UNICEF je ale zřejmě největší překážkou k ukončení této praktiky v USA fakt, že řada lidí ani nemá povědomí o tom, že se takové věci v USA dějí.

Podle průzkumu zveřejněného před dvěma lety si takřka polovina Američanů myslí, že jsou dětské svatby zakázané ve všech státech USA. Zbývající respondenti se domnívali, že je praxe legální maximálně v pěti státech. „Bez základního vzdělání a veřejného tlaku nemusí volení představitelé chápat důležitost prosazování legislativy, která by formálně postavila dětské sňatky mimo zákon. Advokační práce UNICEF USA je zásadní pro překonání této překážky a zvýšení povědomí,“ upozorňuje organizace. 

Uprchlíci v Německu
Zdroj: Kai Pfaffenbach/Reuters

V minulých letech se kauza dětských sňatků nevyhnula ani Evropské unii, a to zejména v době, kdy na kontinent přicházeli v hojném počtu uprchlíci z Blízkého východu. Ti uzavřeli manželství v dětském věku ve své zemi, případně v běženeckém táboře, evropské úřady však po příchodu o jejich manželství často nevěděly. Například Německo v létě 2017 rozhodlo, že bude anulovat všechna manželství nezletilých.

I v Evropě přitom státy nechávají výjimky z plnoletosti. Kupříkladu v Anglii a Walesu dosud platí zákon, jenž umožňuje podobně jako v řadě států USA manželství šestnáctiletých, pokud s tím souhlasí rodiče. Nový zákon, který má vejít v platnost v únoru 2023, zvedne minimální věk na 18 let.

  • Občanský zákoník říká, že manželství nemůže uzavřít nezletilý, který není plně svéprávný. Soud může ve výjimečných případech povolit uzavření manželství nezletilému, který není plně svéprávný a dovršil 16 let věku, jsou-li pro to důležité důvody. Nejčastěji se jedná o těhotenství.
  • Zdroje: Občanský zákoník

Svět: Miliony dětských sňatků ročně

Celosvětová statistika ohledně dětských svateb je neúprosná –⁠ každý rok se vdá asi 12 milionů dívek ještě před dosažením věku 18 let. Z toho čtyři miliony dívek nedosáhnou ani hranice 15 let.

Zpráva organizace Save the Children uvádí, že zhruba dalších 2,5 milionu nezletilých dívek se ocitlo v ohrožení, že budou nuceně provdány v důsledku opatření, která souvisela s epidemií covidu. Organizace předpokládá, že kvůli lockdownům se nevrátí do škol až 15 milionů dívek a chlapců, u kterých obzvlášť sílí riziko předčasného sňatku.

Ani výhledy do budoucnosti nejsou nijak růžové –⁠ do roku 2030 se mohou dětské sňatky týkat celkem 150 milionů dívek, varuje Save the Children.

„Dětské manželství je formální nebo neformální svazek, který vznikne před dosažením věku 18 let. Je to porušování lidských práv dětí a forma násilí na základě pohlaví, která okrádá děti o dětství. Dětské sňatky také narušují jejich vzdělání a zvyšují jejich zranitelnost vůči násilí, diskriminaci a zneužívání,“ definuje organizace, co to ve skutečnosti znamená termín „dětská svatba“.

Okamžik, kdy končí dětství

Odhaduje se, že v současnosti žije na světě v nuceném manželství zhruba 765 milionů nezletilých, z toho přibližně 650 milionů jsou dívky. Předčasný vstup do manželství přitom znamená okamžité ukončení dětství. „Nucený sňatek (u dívky) nahrazuje znalosti získané ve třídě povinnostmi dospělých včetně nuceného těhotenství, a to mnohem dříve, než je na něj připravena. To nejen porušuje její práva, ale v ohrožení se tak ocitá její život, životy jejích dětí a budoucnost celé její komunity,“ konstatují odborníci ze Save the Children.

Nezletilé nevěsty si často berou mnohem starší muže a sňatkem přijdou nejen o právo na vzdělání, což pro ně má celoživotní ekonomické dopady, ale také o svobodu, právo na zdravotní péči, bezpečí a možnost o sobě rozhodovat. Řada dívek se nachází v izolaci a čelí vysokému riziku domácího a sexuálního násilí a s tím spojených pohlavních chorob. Dalším klíčovým problémem jsou časté komplikace během těhotenství a porodu, které představují pro dívky mezi 15 a 19 lety celosvětově nejčastější příčinu úmrtí.

Dětské svatby jsou spojovány s chudobou, netýkají se ovšem jen rozvojových zemí. Celkem 93 zemí světa povoluje manželství osob mladších 18 let, pokud s tím souhlasí jejich rodiče, zdůrazňují na webu aktivisté ze sítě Girls Not Brides, jež sdružuje více než šestnáct set organizací po celém světě.

„Je to problém, který prosakuje napříč zeměmi, kulturami, náboženstvími a etniky. Dětské nevěsty najdete v každém regionu světa. Mezi hlavní faktory, které dívku vystavují riziku (předčasného) manželství, patří chudoba, zejména ve venkovských oblastech, stejně jako vágní zákony a jejich obtížná vymahatelnost, představa, že manželství poskytne (dívkám) ,ochranu', zvyky nebo náboženské zákony a nerovné genderové normy,“ vysvětluje organizace Save the Children.

Fenoménu dětských sňatků napomáhají války. Rodiče se často snaží své potomky provdat předčasně, než aby se jich zmocnili cizí ozbrojenci. Rodiny s mnoha dětmi se také ve finančně těžkých časech snaží tímto způsobem zbavit dívek, které mnohdy nezvládají uživit.

Kupříkladu v Keni se v roce 2017 situace s dětskými sňatky zhoršila kvůli nebývalému suchu. „Vzhledem k tomu, že se snížil počet koz, rodiče své dcery prodají do manželství i za čtyři či pět koz,“ uvedla tehdy Millicent Ondigová z organizace Amref Health Africa. „Říkáme rodičům, že až dívka skončí školu, najde si práci a bude jim moci koupit více než ty čtyři kozy,“ odhalila přesvědčovací taktiku Ondigová.

Podle organizace Save the Children se počet dětských svateb od roku 1990 snížil o jednu třetinu. Jen za poslední dekádu klesl počet nezletilých dívek, které se vdaly před svými osmnáctinami, z 25 procent na 21 procent, uvádí UNICEF.

I přes snahy většiny států světa v posledních letech zavádět přísnější zákony a omezit či přímo zakázat dětská manželství, nechvalně proslulá „tradice“ pokračuje, a to zejména v Africe a Asii. Smutnému žebříčku vévodí v Africe země jako Niger, Středoafrická republika, Mali, Mosambik či Jižní Súdán.

Právě v Jižním Súdánu vzbudil v roce 2018 rozruch případ, když se vydražila sedmnáctiletá dětská nevěsta za pět set krav, dva luxusní automobily, deset tisíc dolarů (228 tisíc korun), dvě kola, člun a několik mobilních telefonů.

Příspěvek o dražbě, jenž pár týdnů visel na Facebooku, tenkrát šokoval svět. „Toto barbarské počínání připomíná někdejší trhy s otroky. Skutečnost, že lze v současné době nějakou dívku prodat jako manželku pomocí největší světové sociální sítě, je k neuvěření,“ uvedl George Otim, tehdejší vedoucí místní pobočky humanitární organizace Plan International.

Snaha zakrýt nemanželský sex

Tři čtvrtiny dívek v Nigeru a téměř polovina dívek z Mali se podle UNICEF provdá před dovršením 18 let. Ačkoliv se podle tamních zákonů dívky mohou vdávat od 15 či od 16 let, islámský zákon šaría umožňuje, aby se provdaly dříve. Náboženské a tradiční svatby v regionu přitom převládají nad občanskými sňatky.

Podle studie organizace Plan International však bývá hlavním důvodem pro sňatek dětí v této oblasti ochrana rodinné pověsti v případě, že mladá dívka má s někým pohlavní styk a otěhotní.

Každá třetí dětská nevěsta v současnosti žije v Indii, upozorňuje ve své zprávě Dětský fond OSN (UNICEF). A to i přesto, že indický nejvyšší soud už před pěti lety rozhodl, že pohlavní styk s osobou mladší 18 let představuje znásilnění, a to i v případě, že je daný pár spojen manželským svazkem.

„Moji rodiče jsou chudí, co mohou dělat? Bojovala jsem, jak jsem mohla, ale nakonec jsem musela ustoupit,“ řekla agentuře AFP v září 2020 patnáctiletá Muskán, jež se musela provdat za jednadvacetiletého souseda. Její rodiče jsou metaři ve městě Váránasí a museli se postarat o dalších šest dětí.

Kampaň za zrušení dětských svateb v Indii
Zdroj: Profimedia

Svatby dětí mají silnou tradici rovněž v Indonésii, v Pákistánu nebo ve Vietnamu, ale dařilo se je vykořeňovat díky kampaním umožňujícím lepší přístup ke vzdělání a ke zdravotním službám. Pak ovšem udeřila v roce 2020 pandemie a lidem, kteří se už předtím jen tak tak uživili, ještě více klesla životní úroveň.

„Za karantény počty dětských sňatků vzrostly. Rozmohla se nezaměstnanost, rodiny sotva vyžijí, a proto soudí, že je lépe dcery provdat,“ uvedl v září 2020 Rolí Singh, který řídí v Indii kampaň 1 Step 2 Stop Child Marriage. Podobná situace je i v Africe, kde rovněž v době lockdownů zaznamenali větší zájem o dětské svatby. Loni v létě šokovala obyvatele Zimbabwe zpráva o smrti teprve čtrnáctileté dívky, která rodila ve svatyni náboženské sekty.

Cíl OSN: Do roku 2030 žádné dětské svatby

Světoví politici usilují o globální vymýcení dětských sňatků do roku 2030. Na splnění tohoto cíle se dohodli zástupci 193 zemí světa už v roce 2015 v rámci Cílů udržitelného rozvoje stanovených organizací OSN. „Místo povolení dětských svateb by měly vlády (amerických) států investovat do systémů podpory pro zranitelné dívky a jejich rodiny,“ říká k případu Ameriky UNICEF.

Proces však podle Dětského fondu OSN není dost rychlý na to, aby byl globální cíl k roku 2030 splněn. „(Dětské svatby) se stále dotýkají 650 milionů dívek a žen po celém světě,“ varuje UNICEF s tím, že v současné době nesmí svět připustit, aby dopady pandemie na ekonomiku zemí situaci kolem dětských svateb znovu zhoršily.