Laureátem Sacharovovy ceny je ukrajinský lid

Letošním laureátem Sacharovovy ceny za svobodu myšlení se stal „statečný ukrajinský lid zastoupený prezidentem, zvolenými lídry a občanskou společností“. Oznámila to předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová. Ukrajina se už od konce února brání agresi sousedního Ruska. Metsolaová zdůraznila, že bojuje nejenom za svou vlast, ale také za evropské hodnoty. Prezident Volodymyr Zelenskyj za ocenění poděkoval a uvedl, že země dokazuje své odhodlání bránit svobodu a demokracii každý den na bojišti.

Sacharovovu cenu si podle Metsolaové nikdo nezaslouží víc než Ukrajinci. Předsedkyně europarlamentu v této souvislosti uvedla, že svět v posledních devíti měsících viděl Ukrajince bránit svou zemi, svobodu, domovy a své rodiny.

„Ukrajinci také riskují své životy za Evropu, aby hájili hodnoty, které všichni vyznáváme: svobodu, demokracii a právní stát,“ řekla maltská politička.

„Toto ocenění je určeno Ukrajincům, kteří bojují na místě. Těm, kteří byli nuceni uprchnout. Těm, kteří ztratili své příbuzné a přátele. Všem těm, kteří se postavili a bojují za to, v co věří. Vím, že statečný ukrajinský lid se nevzdá a my také ne,“ doplnila.

Ocenění vyzdvihuje ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za jeho odvahu a oddanost lidem na Ukrajině a připomíná také jednotlivce, zástupce iniciativ občanské společnosti a státních a veřejných institucí včetně ukrajinské pohotovostní služby.

Zelenskyj: Podpora národů EU je pro nás důležitá

Zelenskyj na Twitteru za ocenění Evropskému parlamentu a jeho předsedkyni poděkoval. „Ukrajinci dokazují svou loajalitu hodnotám svobody a demokracie každý den na bojišti proti teroristickému státu – Ruské federaci,“ napsal. Dodal, že podpora národů Evropské unie je pro Ukrajinu velmi důležitá.

Zelenského a ukrajinský lid na cenu navrhli zástupci tří početně nejsilnějších frakcí v Evropském parlamentu – lidovců, socialistů a liberálů. Mezi finalisty byli také spoluzakladatel portálu WikiLeaks Julian Assange či Komise pravdy v Kolumbii, která hájí práva obětí tamní občanské války.

O držiteli ceny rozhodli lídři parlamentních politických skupin a předsedkyně EP. Slavnostní předání se uskuteční ve Štrasburku 14. prosince.

Mandela, Su Ťij, Dubček, Navalnyj

Europarlament uděluje cenu nesoucí jméno předního sovětského disidenta Andreje Sacharova každoročně od roku 1988, a to jednotlivcům či organizacím bojujícím za lidská práva a základní svobody. Pojí se s ní finanční odměna padesát tisíc eur, tedy více než 1,2 milionu korun. 

Mezi laureáty Sacharovovy ceny patří řada významných osobností, například jihoafrický bojovník za lidská práva a pozdější prezident Nelson Mandela, myanmarská politička Do Aun Schan Su Ťij nebo vůdčí osobnost pražského jara Alexander Dubček. Loni cenu jménem svého otce vězněného ruského opozičníka Alexeje Navalného v parlamentu ve Štrasburku převzala jeho dcera.

Novinářskou cenu získal dokument o ruském vlivu ve Středoafrické republice

Evropský parlament udělil také novinářskou Cenu Daphne Caruanaové Galiziové. Získali ji Clément Di Roma a Carol Valade za dokumentární snímek Středoafrická republika pod ruským vlivem (Centrafrique: le soft power russe).

Ocenění dotované částkou dvacet tisíc eur (490 tisíc korun) vzniklo na počest zavražděné maltské novinářky Caruanaové Galiziové, která v roce 2017 zemřela po výbuchu bomby nastražené v jejím automobilu. „Zejména v této nebezpečné a nejisté době znamená podpora svobodných médií podporu demokracie,“ uvedla krátce před oznámením vítězů Metsolaová.