Ve Francii se stávkuje, k celonárodnímu protestu se přidali i úředníci či dopravci

Události: Celonárodní stávka ve Francii (zdroj: ČT24)

Francii částečně ochromila celonárodní stávka pořádaná hned několika odborovými svazy. Zasáhla hlavně dopravu, ale připojili se i učitelé, úředníci nebo pečovatelské domy. Všichni požadují zvýšení platů kvůli vysoké inflaci. Pokračují i stávky zaměstnanců v ropném průmyslu, které způsobily nedostatek pohonných hmot.

Demonstranti se v hojném počtu sešli v ulicích Marseille, Rennes, Toulonu, Le Havru nebo Štrasburku, informuje server televize BFM TV. Největší průvod bude nejspíš ten v Paříži, který vyrazil ve 14:00 z Place d'Italie. Organizátoři stávky odhadovali, že po celé Francii bude na dvě stě demonstrací a pochodů.

Státní železniční podnik SNCF uvedl, že navzdory stávce vyjela polovina místních spojů, dálkové spoje nebyly výrazně narušeny. Společnost Eurostar kvůli stávce zrušila některé spoje mezi Paříží a Londýnem, informovala agentura Reuters.

V Paříži a okolí byl ráno mírně silnější provoz na silnicích, protože mnoho lidí v obavách z nedostupnosti veřejné dopravy volilo osobní auta, poznamenal server deníku Le Figaro. V regionu Île-de-France byly ráno kolony v celkové délce zhruba 375 kilometrů, což je mírný nadprůměr. Dopravní špička zasáhla Paříž o hodinu dříve, než je obvyklé.

Více než obvykle se museli ve vagonech mačkat cestující v příměstském vlaku RER D. Na nedokonalý provoz, výpadky a tlačenice jsou tam ale zvyklí. „Obvykle jezdím hodinu a půl, teď mi to trvá dvě až tři hodiny. A vůbec nevím, jak se dnes večer dostanu domů,“ řekla agentuře AFP Yera Dialloová.

Podle odpoledních údajů dopravce RATP vyjely tři ze čtyř příměstských vlaků RER a dvě třetiny městských autobusů. Na tramvaje a metro stávka neměla praktický žádný dopad, uvádí Le Figaro.

Odbory v energetice rozhodnou večer o pokračování protestu

Před největší francouzskou jadernou elektrárnou Gravelines se sešlo asi čtyři sta lidí. Stávka podle odborů ovlivnila chod jedenácti francouzských jaderných elektráren, připojili se k ní i zaměstnanci uhelné elektrárny Cordemais.

Odborový svaz CGT vyzval k pokračování stávky v TotalEnergies, přestože tato ropná společnost spolu s dalšími odbory v pátek uzavřela dohodu o sedmiprocentním růstu mezd. CGT ale požaduje desetiprocentní růst mezd, což zdůvodňuje vysokou inflací a obrovskými zisky, kterých teď energetické firmy dosahují. Vedení CGT v úterý večer na jednání rozhodne, zda a jak dlouho ještě pokračovat ve stávce.

Mluvčí vlády Olivier Véran ve vysílání stanice France 2 varoval, že vláda bude povolávat klíčové zaměstnance ropného průmyslu „tak dlouho, jak to bude nutné“. Další požadavek by vláda mohla vznést už v úterý, v minulém týdnu šlo zhruba o desítku pracovníků. „Blokování rafinerií, když jsme dosáhli dohody o mzdách, to není normální situace.“

Podpora stávkujících klesá

Podle průzkumu stanice BFM TV klesá podpora stávkujících zaměstnanců rafinerií u běžných Francouzů, stávku schvaluje čtyřicet procent dotazovaných, o dva procentní body méně než před týdnem. Po čtyřech týdnech stávek, kdy se na čerpacích stanicích stále tvoří fronty a pohonné hmoty jsou nedostatkové, stávku odsuzuje 48 procent dotazovaných. To je o osm procentních bodů více než před týdnem.

K ukončení stávek vyzval Roland Héguy, který vede odbory zastupující pracovníky hotelnictví a pohostinství. Cestovní ruch ve Francii zásadně trpí už růstem cen energií a pokud se lidé nemohou přepravovat, dopad na turismus by mohl být fatální, varoval Héguy podle listu Le Figaro.

Ministr vnitra Gérald Darmanin uznal, že ve Francii je problém s výší platů a požádal zaměstnavatele, aby, pokud je to možné, platy zvýšili.

Stávkující přišel podpořit na pařížské nádraží Gare de Lyon levicový politik Jean-Luc Mélenchon, který dění přirovnal k občanským nepokojům ve Francii v květnu 1968. Francouze vyzval, aby jednotně čelili vládě a neustupovali.

K protestům vyzvalo i sedm odborových svazů pracovníků ve vzdělávání. Vadí jim plánovaná reforma odborného středního školství, kterou navrhuje prezident Emmanuel Macron. Ke stávce se podle školských odborů připojilo zhruba šest procent vyučujících a stejný podíl zaměstnanců ministerstva školství. Samotní studenti uvedli, že dopoledne zablokovali stovku středních škol po celé Francii, vláda hovoří o třiceti školách.

Prezident si zatím drží odstup a na protesty bezprostředně nereaguje, ale pro zvýšení platů se už vyslovili i někteří členové jeho vlády, kteří se obávají návratu žlutých vest. I proto, že jejich protesty začaly rovněž u pohonných hmot.