FBI poslala státnímu zástupci důkazy o daňových deliktech a nepovoleném nákupu zbraní Bidenova syna

Podle zdrojů obeznámených s vyšetřováním shromáždila FBI před několika měsíci dostatek důkazů, aby mohla obvinit prezidentova syna Huntera Bidena z daňových trestných činů a z toho, že lhal o užívání drog, když si v roce 2018 koupil pistoli, informoval Washington Post a CBS News. Důkazy shromážděné vyšetřovateli FBI a IRS byly podle těchto zdrojů zaslány úřadu státního zástupce v Delaware. Mluvčí Trumpem jmenovaného státního zástupce v Delaware se odmítl vyjádřit.

O tom, že agentura poskytla federálním prokurátorům důkazy o údajných trestných činech, jako první informoval deník Washington Post.

Chris Clark, Bidenův advokát, ve svém prohlášení pro CBS News kritizoval FBI a obvinil někoho v agentuře z úniku informací z jednání velké poroty, což by podle něj byl trestný čin, „který bude ministerstvo spravedlnosti pečlivě vyšetřovat a stíhat“.

„Únik informací o vyšetřování velkou porotou, jako je toto, je federálním trestným činem,“ napsal Clark listu Washington Post. „Každý agent, kterého ve svém článku uvádíte jako zdroj, se zřejmě takového trestného činu dopustil. Věříme, že státní zástupci v tomto případě pečlivě a důkladně zvažují nejen důkazy poskytnuté agenty, ale také všechny ostatní svědky v tomto případu, včetně svědků obhajoby. To je úkolem státních zástupců,“ řekl Clark. 

Zdroj blízký Hunteru Bidenovi sdělil CBS News, že Bidenův tým se domnívá, že tento únik informací byl způsoben frustrací uvnitř FBI kvůli době, kterou prokurátoři potřebovali k projednání tohoto případu. Bidenův tým se domnívá, že se úřad snažil tlačit na žalobce, aby jednali. FBI také čelí rostoucímu tlaku ze strany republikánů v Kongresu kvůli tvrzení, že se rozhoduje na základě politických hledisek.

Vyšetřování kvůli daňovým záležitostem

Úřad amerického prokurátora v Delaware vyšetřuje Huntera Bidena minimálně od roku 2019. Federální soudní obsílka z tohoto roku, kterou získala stanice CBS News, požadovala bankovní záznamy Huntera Bidena z roku 2014, kdy byl Joe Biden viceprezidentem.

Hunter Biden potvrdil, že byl v roce 2020 vyšetřován kvůli daňovým záležitostem, a to krátce poté, co jeho otec získal prezidentský úřad. Prokurátoři vyšetřující Huntera Bidena si rovněž vyžádali dokumenty ze soudního řízení o určení otcovství, které podle dokumentů a právníka zapojeného do této záležitosti zahrnovaly jeho daňové záznamy.

Podnikatelské aktivity Huntera Bidena a jeho poradenství v Číně a na Ukrajině, včetně toho, že mu ukrajinská firma Burisma platila padesát tisíc dolarů měsíčně, dlouhodobě přitahují politickou pozornost a otázky o etice jeho vazeb na zahraniční firmy vzhledem k politickému vlivu jeho otce.

Biden senior prohlásil, že se na obchodních transakcích svého syna nepodílel, a neobjevily se žádné důkazy, které by to vyvracely. „Nikdy v životě jsem nevzal ani cent z žádného cizího zdroje,“ řekl Joe Biden v říjnu 2020 v prezidentské debatě. 

Dalším údajným trestným činem, který federální agenti identifikovali, bylo tvrzení Bidena mladšího ve federálním formuláři, který vyplnil v roce 2018 za účelem koupě pistole. V něm uvedl, že není závislý na drogách ani je nezákonně neužívá, ačkoli v pamětech napsal, že v tom roce drogy užíval často, uvedl Washington Post.  

Trumpem zvolený prokurátor

Vyšetřování financí Huntera Bidena vedl americký prokurátor David Weiss, který byl původně jmenován a působil v administrativě Donalda Trumpa a pokračoval ve službě v Bidenově administrativě částečně kvůli politickému odporu, který by jeho odvolání pravděpodobně vyvolalo vzhledem k jeho dohledu nad Bidenovým vyšetřováním, uvádí americká média.

V únoru 2021, krátce po Bidenově nástupu do funkce, byly desítky federálních prokurátorů jmenovaných Trumpem požádány o rezignaci. Tehdejší úřadující generální prokurátor Monty Wilkinson požádal Weisse, aby ve funkci zůstal, uvedl pro CBS News jeden z představitelů ministerstva spravedlnosti.

V září více než třicet republikánů v Senátu požádalo Bidenova generálního prokurátora Merricka Garlanda, aby Weissovi poskytl „zvláštní ochranu a pravomoci“ a zajistil tak nezávislost jeho vyšetřování.

Bidenův advokát Clark na žádost Guardianu o komentář okamžitě nereagoval. Mluvčí ministerstva spravedlnosti se odmítl vyjádřit. FBI na žádost o komentář rovněž bezprostředně nereagovala.