K moci ve Švédsku se dostala pravice, kritizuje imigraci a násilí gangů

Horizont ČT24: Nástup pravice ve Švédsku (zdroj: ČT24)

Po osmi letech ve Švédsku končí sociálně-demokratická vláda. Velmi těsnou volební porážku uznala premiérka Magdalena Anderssonová, která dle vlastních slov vedla nejfeminističtější kabinet na světě. Vítězný pravicový blok, který získal o pouhá tři křesla víc než levice, se před volbami soustředil na kritiku násilí gangů a zvýšené imigrace.

Při srpnovém útoku v jednom z největších obchodních center Skandinávie ve městě Malmö zemřel jeden muž, další žena utrpěla zranění. Střílel teprve patnáctiletý chlapec a podle policie šlo o vyřizování účtů mezi pouličními gangy, které stále víc svírají některá švédská předměstí. Letos zemřelo při podobných přestřelkách 47 lidí. Téma ovládlo předvolební kampaň.

Pod vedením levice Švédsko před šesti lety přijalo rekordní počet migrantů. Řada gangů se pohybuje právě v přistěhovaleckých čtvrtích. To vyvolalo protimigrační nálady i debatu o schopnostech sociální demokracie, která nakonec skončila rezignací premiérky.

„Nejsem překvapena, že to takto dopadlo. Věděla jsem, že se to může stát. Samozřejmě, že mám obavy o další vývoj ve Švédsku v následujících letech,“ řekla k výsledku voleb končící premiérka Magdalena Anderssonová.

Politický kurz země se mění, dopředu se nyní dostávají Švédští demokraté. Mezi zakládajícími členy byli politici podporující nacistickou ideologii. V průběhu let se od ní odklonili, silně protimigrační a nacionalistická rétorika jim ale zůstala. Z kdysi politického vyvrhele se nyní stala nejsilnější strana vítězného bloku.

Předseda strany Jimmie Åkesson se ale do čela vlády nepostaví. Ostatní členové bloku lídra strany s podle nich pošpiněnou minulostí nechtějí. Koaličních jednání se chopí šéf Umírněné koaliční strany Ulf Kristersson. Zkušený politik i řečník sliboval v kampani nižší daně a tvrdý postup vůči kriminalitě. Na mezinárodní scéně dál podporuje vstup dosud neutrálního Švédska do NATO.

„Jsem hrdý na důvěru, kterou jsme dostali, ale jsem si vědom zklamání ostatních. Ve společnosti panuje frustrace, strach z násilí i obavy o stav ekonomiky,“ okomentoval volební výsledek Kristersson.

Bývalý gymnasta a otec tří adoptovaných dcer z Číny bude teď také možná prvním švédským premiérem, který bude spolupracovat s krajní pravicí. Někteří voliči se obávají, že vliv Švédských demokratů na vládu nebude malý a mohou přijít zásadní změny. Strana před kampaní například zveřejnila plán s nejpřísnějším postupem vůči běžencům v celé Evropské unii. Chce třeba, aby Stockholm vybíral žadatele o azyl podle náboženského vyznání.