Rusko se připravuje na komunální volby, opozice je omezená

Události ČT: Rusko se připravuje na komunální volby (zdroj: ČT24)

Za týden čekají Rusko komunální volby, ve čtrnácti regionech se navíc budou vybírat noví gubernátoři. Jasným favoritem je vládní strana Jednotné Rusko šéfa Kremlu Vladimira Putina. Ve velkých městech, jako je Moskva nebo Petrohrad, sice může částečně uspět opozice, na politickém rozložení sil v zemi to ale nic nezmění, neboť volby v Rusku zpravidla doprovázejí podezření z podvodů a manipulací. Desítky opozičních zastupitelů režim už dříve z různých důvodů uvěznil. Téma invaze na Ukrajinu, kterou režim odmítá nazývat válkou, do kampaně téměř nepromlouvá.

Baštou protiputinovské opozice je městská část Jakimanka v centru Moskvy. Žije tam zhruba třicet tisíc lidí a v místním desetičlenném zastupitelstvu má jasnou většinu mimoparlamentní liberální strana Jabloko. „Je to obrácená pyramida. Máme devět zastupitelů z Jabloka a pouze jeden je z Jednotného Ruska,“ popisuje starosta Andrej Morev.

I letos by chtěl obhájit svůj mandát, kandidovat ale znovu nemůže, protože byl letos v červnu odsouzen k patnácti dnům vězení za údajnou podporu extremismu. A to jenom za to, že mu kdosi nalepil na auto samolepku podporující uvězněného opozičního politika Alexeje Navalného.

„Mám k tomu videozáznam. Jak víte, město je úplně pokryto kamerami. Na nich je vidět, jak nějací lidé přišli k mému autu a něco tam dělají. Není sice vidět, že tam samolepku přímo lepí, ale je jasné, že to prostě dělají,“ vysvětluje starosta. V celém Rusku je z různých důvodů ve vězení šedesát opozičních zastupitelů.

Šéf Centra Levada: Elektronické hlasování je černá díra

„Samozřejmě, že úspěšně zvítězí Jednotné Rusko. Někde se navíc může domluvit se Spravedlivým Ruskem nebo s nacionalisty liberálně demokratické strany Ruska, to ve hře je,“ naráží sociolog Lev Gudkov, ředitel nestátního analytického Centra Levada, na možnou spolupráci Jednotného Ruska s dalšími stranami, které mu v parlamentu hrají opozici.

Podle Gudkova navíc tyto volby výrazně ovlivní i elektronické hlasování. „Elektronické hlasování je černá díra, není vůbec pod kontrolou. Můžou tam manipulovat, takže žádné překvapení nebude.“

Účast v komunálních volbách se i letos očekává tradičně velmi nízká, třeba v Moskvě přišlo v roce 2017 k volebním urnám podle oficiálních údajů patnáct procent lidí.