Trump odmítá, aby dokumenty zabavené na Floridě zkoumala FBI. Volá po „nezávislém vyšetřovateli“

Události: Vyšetřování exprezidenta Trumpa (zdroj: ČT24)

Bývalý americký prezident Donald Trump nechce, aby dokumenty zabavené v jeho sídle prověřovala FBI. Místo toho požádal soudce, aby jmenoval „nezávislého vyšetřovatele“, který by na analýzu materiálů z Mar-a-Lago dohlížel.

Trump trvá na tom, že vyšetřování je politicky motivované. „Je nerozumné umožnit týmu žalobců, aby bez smysluplných záruk přezkoumával (tyto dokumenty),“ píší exprezidentovi právníci. Jen jmenování nezávislého vyšetřovatele podle nich může ochránit „veřejný zájem na zachování důvěrnosti rozhovorů, které se odehrávají při výkonu prezidentových úředních povinností“, cituje námitku BBC.

„Nelze připustit, aby politika ovlivňovala výkon spravedlnosti. Prosazování práva je štítem, který chrání Američany. Nemůže být používáno jako zbraň pro politické účely,“ stojí nadále v podání. Trumpovi právníci požadují, aby bylo prověřování dokumentů zastaveno, dokud nebude jmenován nezávislý vyšetřovatel.

Žádost obdržela okresní soudkyně Aileen Cannonová z Fort Pierce, kterou jmenoval Trump a kterou Senát potvrdil týden po Trumpově volební porážce v roce 2020.

Ministerstvo spravedlnosti v prohlášení konstatovalo, že o žalobě Trumpova týmu ví a odpoví na ni v soudní síni. Úřad připomněl, že povolení k prohlídce floridského sídla povolil federální soud.

Američany případ fascinuje

Zásah v Trumpově rezidenci Spojené státy uhranul, uvedl zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal. Podle průzkumů si 57 procent Američanů přeje, aby se ve vyšetřování pokračovalo, čtyřicet procent je proti. 

Zásah FBI se promítá i u volebních uren. Ve dnech, kdy voliči na Floridě a v New Yorku v primárkách rozhodují, koho pošlou jako kandidáty do podzimních voleb. „V kampaních po celé zemi, v obou táborech, Donald Trump nyní společensky i politicky dominuje,“ řekl politický konzultant v New Yorku Hank Sheinkopf.

Američany navíc čeká ještě další důležité rozhodnutí. Soudce na Floridě má ve čtvrtek oznámit, jestli i přes protesty ministerstva spravedlnosti nechá zveřejnit a do jaké míry upravený dokument, který objasnil důvody k domovní prohlídce.

Podzimní volby se blíží

Americká média komentují požadavek Trumpova právního týmu jako snahu bývalého prezidenta využít kauzu k získání bodů pro republikány před podzimními volbami. Podle CNN hodlá Trump věc použít jako odrazový můstek k pravděpodobnému novému pokusu o získání Bílého domu v roce 2024.

Jak uvádí server Politico, požadavek Trumpova týmu také přináší detaily k událostem spojeným s prohlídkou sídla Mar-a-Lago 8. srpna. Ministerstvo spravedlnosti před touto akcí zaslalo dvě obsílky: v té z 11. května žádalo o vydání dokumentů, ve druhé v červnu požadovalo zaslání záznamů z bezpečnostní kamery.

Tři stovky utajených dokumentů

Na začátku srpna si vyšetřovatelé z Trumpova floridského bydliště odnesli jedenáct souborů dokumentů podléhajících různému stupni utajení. FBI zkoumá, zda si Trump po odchodu z Bílého domu v lednu 2021 nelegálně neponechal některé potenciálně citlivé dokumenty.

Podle informací deníku The New York Times vyšetřovatelé zajistili po Trumpově odchodu z Bílého domu více než tři stovky dokumentů s příznakem utajené. Není jasné, čeho se týkají. Várka, kterou od Trumpa úřady získaly už v lednu, podle listu, jenž se odvolává na zdroj obeznámený s případem, obsahuje tiskoviny týkající se FBI, CIA, NSA a řady témat národní bezpečnosti.

Ministerstvo spravedlnosti prošetřuje možné porušení tří zákonů, mimo jiné zákona o špionáži, který zakazuje držení informací o národní obraně, a také zákona o zatajování, ničení nebo falšování záznamů s úmyslem mařit vyšetřování.

Bývalý americký prezident nebo jeho blízké okolí čelí také dalším vyšetřováním. Generální prokuratura státu New York zkoumá Trumpovu rodinnou firmu kvůli podezření z nekalých obchodních praktik. Prokuratura v Atlantě zkoumá Trumpovu snahu zvrátit výsledky voleb. Komise ve Sněmovně reprezentantů vyšetřuje útok na Kapitol z ledna 2021. Přestože nemá žádné zákonné pravomoci k trestnímu stíhání, může postoupit trestní oznámení generálnímu prokurátorovi.