Útočník v Černé Hoře zastřelil deset lidí, sám na místě činu zemřel

Útočník v černohorském městě Cetinje zastřelil deset lidí včetně dvou dětí. Při incidentu sám zahynul. Dalších šest lidí je zraněných. O přestřelce informují s odkazem na zdroje policie a prokuratury černohorská média. Ředitel černohorské policie Zoran Brdjanin uvedl, že kolem půl čtvrté odpoledne čtyřiatřicetiletý muž s loveckou puškou zastřelil dva sourozence, osmiletého a jedenáctiletého, a zranil jejich matku, která později odpoledne zemřela ve zdravotnickém zařízení.

Střelec poté vyšel z domu a zabil dalších sedm lidí. Při přestřelce s policií byl zraněn jeden policista, uvedl Brdjanin. Jeho stav by měl být stabilizovaný.

Útočník začal střílet ve čtvrti Medovina, nedaleko staré budovy parlamentu z dob, kdy bylo město černohorskou metropolí. Policie následně část města uzavřela. „Rodina bydlela v domě střelce jako nájemníci,“ řekl Brdjanin. Dodal, že motiv střelby zatím není znám, jméno střelce neuvedl, ale řekl, že jeho iniciály jsou V.B. 

Černohorský premiér Dritan Abazović vyhlásil tři dny smutku. V reakci prohlásil, že jde o „velkou tragédii, která se stala dnes v Cetinje.“ 

V Cetinje hospitalizovali lékaři čtyři zraněné, další dva převezli do nemocnice v černohorské metropoli Podgorica. Podle RTCG jsou nejméně čtyři zranění ve vážném stavu.

„Na místě jsme našli devět smrtelně zraněných osob. Mezitím jsme dostali informaci z Klinického centra (nemocnice), že další dva lidé zemřeli v důsledku utrpěných zranění,“ uvedla v pátek večer tamní státní zástupkyně Andrijana Nastićová. „Mohu jen říci, že střelce zabil občan (civilista),“ dodala. Média dříve informovala, že střelce zabila policie.