Německo hlásí historicky největší počet klientů potravinových bank

Od začátku roku v Německu vzrostl počet klientů potravinových bank zhruba o polovinu. Jejich pomoc v zemi využívají asi dva miliony lidí, což je nejvíce v historii. Důvodem je hlavně růst životních nákladů. Nejvíce klientů přibylo mezi válečnými uprchlíky z Ukrajiny, nezaměstnanými a seniory.

Počet klientů potravinových bank v Německu přibyl kvůli probíhající válce na Ukrajině, ale i rostoucím životním nákladům. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Tafel Deutschland, která pomoc zastřešuje, mezi 962 takovými organizacemi. 

Téměř každá pátá z bank má ve srovnání se začátkem letošního roku dvojnásobný počet zájemců o pomoc. Výsledky průzkumu zmiňují i to, že každá třetí potravinová banka musela zastavit přijímání nových klientů, protože jim chybí jak potraviny, tak dobrovolníci.

„Potravinové banky narazily na své hranice,“ uvedl šéf organizace Tafel Deutschland Jochen Brühl. „Chudoba si žádnou letní přestávku neudělala, vidíme, že lidem chybí i ty nejzákladnější věci,“ dodal. 

Zpráva také uvádí, že v třiaosmdesátimilionové zemi hledají podporu více než dva miliony lidí zasažených chudobou. V nouzi žije v Německu každý šestý člověk. Do této kategorie se tam řadí samostatně žijící člověk, jehož čistý měsíční příjem nepřesáhne 781 eur (v přepočtu asi 19 100 korun).