Hasičům se podařilo dostat požár v Chorvatsku pod kontrolu, lidé si stěžují na kouř a popel

Události: Chorvatsko sužují požáry (zdroj: ČT24)

Situace kolem požáru, který si ve středu v Chorvatsku vynutil evakuaci lidí z oblíbených turistických letovisek Zaton a Raslina nedaleko Šibeniku, se zlepšila. Oheň je pod kontrolou, informovali ráno podle listu Jutarnji list místní hasiči. V noci už nemusel být nikdo evakuován. Plameny zasáhly území o rozloze 33 kilometrů čtverečních. V Chorvatsku tráví dovolenou také mnoho Čechů, kteří na sociálních sítích během rána a dopoledne popisovali, že je trápí kouř a popel, který je všude. Tuzemských turistů by se ale situace podle cestovních kanceláří neměla nijak dotknout.

Také chorvatský ministr vnitra Davor Božinović ráno konstatoval, že situace je lepší než ve středu. Příznivější jsou podle něj i povětrnostní podmínky.

Panovaly přitom obavy, aby se oheň nepřiblížil k přímořské vesnici Tribunj, směrem k městu Vodice, kde je mnoho borových lesů.

Chorvatský hasičský svaz oznámil, že v noci na čtvrtek u obcí Zaton a Raslina bojovalo s ohněm více než tři sta hasičů. Do terénu vyslali na 40 aut a dvě hasící letadla Canadair. Kolem 02:00 se jim částečně podařilo dostat požár pod kontrolu a ráno se už plameny nešířily nekontrolovaně. Oheň je obklíčen ze všech stran, uvedl Chorvatský hasičský svaz.

Lidé se evakuovali na lodích

Ve středu byli evakuovaní lidé odváženi na člunech přes Šibenický záliv, respektive Prokljanské jezero v ústí řeky Krky. V Zatonu zachvátily plameny střechy několika domů, místního kostela a hasičské zbrojnice, hasičům se ale podařilo budovy zachránit.

Další lidé před živlem prchali v autech. Některé silnice ale zablokoval oheň, který vozidla dostihl. „(Auto) kompletně shořelo. Kvůli větru se oheň dostal do všech míst. Nejdřív chytla tráva, pak auto a bylo pryč,“ popsala Marijana Nakičová. 

Podle některých přímých svědků je zázrak, že se nikomu nic nestalo. Plameny ale zničily nejméně dvě desítky domů. Oheň se rozšířil v oblasti kolem města Šibenik u ústí řeky Krky, zasáhl oblast o rozloze asi 33 kilometrů čtverečních.

Řada místních se z obavy, že se plameny rozšíří i do oblastí s hustými borovými lesy a suchou vegetací, přidala k hasičům. „Polévali jsme vodou okolní stromy i pozemky, abychom toho ochránili co nejvíc,“ přiblížila Sanela Zeličová. 

Turisté z tuzemska mluví o kouři

Řada českých turistů na sociálních sítích během čtvrtečního rána a dopoledne popisovala, že všude cítí zápach z kouře a nad hlavami jim létají letadla, která se snaží zbytky požárů uhasit. Byla uzavřena také Jadranská magistrála, upozorňují Češi na Facebooku. „Že vedle nás hoří, to jsme zjistili až ve chvíli, kdy přes nás začaly lítat hasičské letouny. Letadla létala na pláž, která je vedle nás asi 400 metrů a nabírala vodu. Včera tu byl velmi silný vítr, rozšiřoval to a navíc foukal naším směrem, takže nás to trochu děsilo,“ uvedl David Vandrovec.

Požár se nijak nedotknul klientů CK Travel Family, se kterou do Chorvatska odjede každoročně nejvíce Čechů. Cestovní kancelář je podle své ředitelky Blanky Hrubé ale stále v kontaktu se svými delegáty na místě.

V letoviscích Zaton a Raslina nemá zákazníky ani CK Čedok. Nejblíže ubytovaní jsou ve městě Vodice, kde je ale podle mluvčí cestovní kanceláře Kateřiny Pavlíkové vše pod kontrolou a lidé pokračují v rekreaci bez omezení. „Pokud by se situace změnila, jsou klienti v kontaktu s delegátkou a aktuální informace předává i hotelový personál a bezpečnostní složky,“ dodala. 

Ve městě Vodice se přitom někteří ve středu připravovali na evakuaci. „Nachystali jsme lahve s vodou, ručníky namočené, prošli jsme si únikové cesty,“ vyjmenoval Alexandr Novák.

Oheň spaluje jižní Evropu

Lesní požáry jsou v Chorvatsku v době letních měsíců běžným jevem. V současné době jim nahrává dlouhotrvající sucho, které postihlo prakticky celou jižní Evropu. Teploty na mnoha místech výrazně přesahují 40 stupňů Celsia. Jen o minulém víkendu pak zničil požár nedaleko města Pula na Istrijském poloostrově čtyřicet hektarů porostu.

Zejména Pyrenejský poloostrov zasáhla extrémní vedra. V Portugalsku zasahuje na tři tisíce hasičů, pomáhají jim dvě desítky letadel. Oheň se šíří tak rychle, že na některých místech je už pozdě. „K domu sestry nedorazili žádní hasiči, všechno kolem lehlo popelem, všechny verandy shořely. Sousedi a můj manžel zvládli plameny dostat od domu,“ uvedla obyvatelka města Leiria Albertina Franciscová.

Podobně je na tom i sousední Španělsko. Meteorologové v něm vyhlásili nejvyšší varování před vedry, které plameny pohání rychle dál. „Nejvíce nás znepokojuje jižní vítr, která oheň žene dál, stejně jako velký nárůst teplot,“ popsal hasič Carlos Redondo.

Zkáza zasáhla jižní Evropu uprostřed prázdnin. Na jihozápadě Francie úřady z kempů na pobřeží Atlantiku u Arcachonského zálivu evakuovaly na šest tisíc turistů. „Ve 3:40 ráno soused ze stanu začal panikařit a bušit na další stany, ať se evakuují. Vzali jsme do auta, co jsme mohli, a rychle odjeli,“ popsala evakuovaná žena.

Oheň se šíří i napříč tureckým poloostrovem Datca. Tam požáry zřejmě vyvolala porucha na elektrickém transformátoru. Před zkázou uteklo na tři a půl tisíce lidí.