Unesený čínský finančník stojí před soudem. Peking detaily o procesu tají

Události: Utajený čínský proces s finančníkem (zdroj: ČT24)

V utajení se v Číně koná proces s uneseným miliardářem Siaem Ťien-chuou. Státní bezpečnost ho před pěti lety unesla z Hongkongu v rámci zátahu proti finančním skupinám. Zakladatel společnosti Tomorrow Group s kontakty na špičky komunistické strany je jednou z kořistí v protikorupční kampani prezidenta Si Ťin-pchinga. Konkrétní obvinění i místo konání soudu úřady skrývají.

Stejně jako proces je tajemstvím zahalen i sám obžalovaný. Finančník Siao Ťien-chua se pohyboval v neprůhledném světě moci a peněz. V roce 2017 ho státní bezpečnost unesla z Hongkongu. Roky žil v hotelu Four Seasons, útočišti boháčů před čínskými úřady. Agenti ho odtamtud odvezli na kolečkovém křesle se zakrytou hlavou a od té doby o něm nikdo neslyšel.

Ani nyní Peking neprozrazuje podrobnosti. Na otázky týkající se obviněného reagují představitelé moci vyhýbavě. Obžalovaný má kanadský pas, ale k soudu nesměli přijít ani diplomaté. „Kanada několikrát žádala o účast na soudním řízení. Čínské úřady naši účast odmítly,“ popisuje Nadia Scipio del Campo z kanadského velvyslanectví v Pekingu.

Než zmizel, činil Siaův majetek šest miliard dolarů. Jeho finanční skupinu Tomorrow Group úřady následně rozpustily. Siaovo impérium zahrnovalo stovky firem propojených složitými vlastnickými strukturami, banky, pojišťovny i developerské firmy. Šlo o jednoho z nejzáhadnějších čínských byznysmenů.

Vazby měl Siao na nejvlivnější rodiny, včetně té první. Podle analytiků zná tajemství, která jsou pro mnohé nebezpečná. Soud před dvacátým sjezdem Čínské komunistické strany, na němž Si Ťin-pching vstoupí do bezprecedentního třetího funkčního období, může znamenat, že všechno užitečné už řekl.