Americké úřady uzavřely kvůli záplavám Yellowstonský národní park

Události: Yellowstonský národní park uzavřen po 34 letech kvůli záplavám (zdroj: ČT24)

Americké úřady nařídily více než deseti tisícům návštěvníků Yellowstonského národního parku, aby oblast opustili kvůli rozsáhlým záplavám. Povodně na severu parku zničily mosty a silnice a napáchaly další škody, mrtví ani zranění ale nejsou hlášení, informovala ve středu agentura AP.

Vedení parku v pondělí odpoledne oznámilo, že všechny vstupy do parku byly pro návštěvníky uzavřeny, což zdůvodnilo „rekordními záplavami“ a předpovědí dalších dešťů.

Yellowstonský národní park, který letos slaví své 150. výročí, by mohl zůstat zavřený až týden a jeho severní vchody by se letos v létě už vůbec nemusely otevřít, uvedl správce Cameron Sholly. „Voda tu pořád běsní,“ dodal Sholly, podle nějž se dá i o nadcházejícím víkendu očekávat deštivé počasí, které může způsobit další záplavy.

Řeka Yellowstone dosáhla historické úrovně po několikadenních lijácích a rychlém tání sněhu. Záplavy způsobily značné škody na jihu státu Montana a na severu Wyomingu, kde se  pod vodou ocitla malá města a byly hlášeny výpadky dodávek elektřiny. Vydatné srážky a rychlé tání sněhu dohromady vytvořily až tři čtvrtě metru odtoku vody, což je podle výpočtů CNN Weather podobné tomu, jako kdyby v této oblasti napadl objem červnových srážek za dva až tři měsíce, ale za pouhé tři dny.  

„Naší prioritou byla evakuace severní části parku, kde jsme zaznamenali četné poruchy silnic a mostů, sesuvy bahna a další problémy,“ uvedl v pondělním prohlášení správce parku Sholly. Podle Shollyho, který na pondělní tiskové konferenci uvedl, že přesné číslo nemá, ale soudě podle průměrné návštěvnosti v červnu, která se pohybuje mezi 15 a 20 tisíci lidí, bylo v parku „hodně přes deset tisíc návštěvníků“.

Bez pitné vody, odříznutí od světa

S velkou vodou se potýkala i města na sever od Yellowstonu. Město Gardiner u severního vstupu do parku je odříznuté od světa poté, co voda zaplavila přístupové silnice, uvedli v úterý na Facebooku představitelé okresu.

Škody způsobené záplavami ve městě jsou „značné“, uvedl v úterý šerif Brad Bichler. Firma na pronájem vrtulníků ze státu Montana proto přepravila v pondělí a v úterý asi 40 lidí z obecní přistávací plochy z tohoto města, uvedla pro CNN Laura Jonesová ze společnosti Rocky Mountain Rotors.

Úřady také vydaly varování, aby se obyvatelé vyhnuli pití místní vody kvůli porušenému vodovodnímu potrubí a zatopeným studnám.

Záplavy přišly do Yellowstonského parku na začátku letní turistické sezony, která přitahuje miliony turistů. Ti v parku obdivují gejzíry, tryskající do výše desítek metrů, bublající bahenní sopky nebo barvami hrající horké prameny. A také hluboké rozeklané kaňony, vodopády, vysoká pohoří či potulující se stáda bizonů nebo rodinky medvědů.