Alžběta II. je populární stejně jako monarchie. Lidé oceňují kontinuitu, uvedl britský velvyslanec

Je nejdéle žijícím a také vládnoucím britským panovníkem v dějinách. Alžběta II. je už 70 let na trůnu Spojeného království, během nichž uvedla do úřadu už čtrnáct britských ministerských předsedů. Její platinové jubileum oslavují miliony Britů. Kde se bere královnina popularita i ve třetí dekádě 21. století?

Má své podporovatele i odpůrce, přesto aktuálně převládá nadšení z oslav 70 let v čele britské monarchie. Alžběta II. nastoupila na trůn už v roce 1952, tedy sedm let po skončení druhé světové války.

„Královna je jednoznačně velmi populární stejně jako monarchie. Ono je to složité, protože pro většinu z nás královna rovná se monarchie. Ale myslím, že hodně lidí se také těší, že přijde další generace. A roli hraje také to, že v nedávné minulosti nikdy neměli monarchii, kde by nastoupil syn, vnuk, pravnuk a tak dále,“ říká britský velvyslanec v Česku Nick Archer.

Ne vždy ale byla britská monarchie tak populární, jako je v současnosti. A nemusí se chodit do dávné historie. „Ve třicátých letech (dvacátého století) král Jiří VI., královnin otec, nastoupil na trůn v momentě velké krize. A mluvilo se o tom, zda monarchie vůbec přežije. Ale pak zvládl válku skvěle a Británie z ní vyšla posílena. A královna dál pokračovala ve stejném procesu, v tom dalším posilování,“ osvětluje Archer.

„A často se říká, ale ona je to opravdu pravda, že ona to nedělala tak, že by stála na místě. Ona se skutečně časem vyvíjela, stejně tak se vyvíjela společnost kolem ní. Británie je aktuálně velmi komplikovaná. Máme tam Severní Irsko, Wales, Skotsko a Anglii, velmi mnoho přistěhovalců, kteří také bydlí ve Velké Británii. A když se podíváte na ty oslavy a davy v ulicích, tak vidíte, že všechny tyhle dílčí komunity tam jsou zastoupeny. Takže královna potichu mění monarchii zevnitř, aby zůstala něčím, co lidé dál oceňují a vnímají,“ tvrdí Archer.

Princ Charles se bude muset jako král změnit

Právě proměna monarchie a pomyslné přenesení do jednadvacátého století společně s udržením velké popularity je jedním z největších úspěchů Alžběty II., jak se domnívá Archer. „Ale monarchie neexistuje sama pro sebe, ta je tady pro tu zemi. A já myslím, že její opravdu největší úspěch je to, že dala Spojenému království něco velmi cenného. Žijeme v nejisté době, ale právě ta kontinuita a sjednocovací síla monarchie je strašně důležitá. A to je myslím to, co teď lidé vnímají a velmi oceňují,“ doplňuje velvyslanec.

Ani platinové oslavy královny však nezpomalují částečné předávání moci Charlesovi, princi z Walesu. Tento proces v poslední době postupně dál probíhá. „A zase je to pro nás dobré, že máme tu příležitost a že to můžeme takto postupně udělat. V britském systému monarchové neodstupují. U nás je to dědičné, děláte tuhle práci do smrti,“ připomíná Archer.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pokud se stane králem princ Charles, bude ale muset pozměnit vystupování ve veřejném prostoru, neboť často vyjadřuje například své politické názory. To by však jako hlava monarchie neměl dělat.

„Bude to opravdu velká změna. Princ z Walesu neměl nikdy žádný popis práce. Princové z Walesu si dřív dělávali, co chtěli. Ale tento princ z Walesu (Charles) vedl různé kampaně a snažil se změnit svět k lepšímu, zejména z hlediska změny klimatu, snažil se porozumět světu muslimů a křesťanů. A s tím bude muset skončit. Ale on je velice moudrý a zkušený člověk. On dobře chápe, že až se stane králem, tak bude nepochybně připraven převzít novou roli. A podívá se zpátky na svůj život a řekne: něco jsem dokázal,“ domnívá se Archer.