Britové slaví sedmdesát let Alžběty II. na trůnu. Království čekají bujaré průvody a koncert u paláce

Události: Přípravy na královnino výročí (zdroj: ČT24)

Ve Velké Británii začínají oslavy sedmdesáti let panování Alžběty II. Ve svých šestadevadesáti letech je Alžběta první britskou panovnicí, která se dočkala platinového jubilea. Oficiální výročí jejího nástupu na trůn bylo sice už v únoru, oslavy se hlavně kvůli vyhlídce lepšího počasí konají až o prvním červnovém víkendu, který je mimořádně prodloužen o dva dny pracovního volna.

Britové dosud platinové jubileum svého panovníka neslavili, půjde proto o velkolepou událost. Čtyřdenní veselí ve čtvrtek odstartuje tradiční vojenskou přehlídkou Trooping the Colour na Horse Guards Parade v centru Londýna, kde se tradičně oslavují narozeniny monarchy.

Podle očekávání by se přehlídky neměla Alžběta II. osobně účastnit, lidem ovšem pokyne z balkónu Buckinghamského paláce, kde se objeví společně s nejbližšími členy své rodiny. Nad palácem také přeletí stíhačky a další stroje královského letectva.

Velkou událostí bude páteční mše v katedrále svatého Pavla v Londýně, kde se sejde celá královská rodina. Média se na událost soustředí, a to i proto, že kvůli slavnostem ze Spojených států přiletí vévodkyně Meghan a princ Harry se svými dvěma dětmi.

Ti se ovšem po boku královny na balkóně Buckinghamského paláce ve čtvrtek neukážou, protože se před dvěma lety rozhodli opustit královské povinnosti. Neobjeví se tam ani královnin druhý nejstarší syn Andrew, a to kvůli skandálu kolem zneužívání nezletilých dívek z okruhu zesnulého amerického multimilionáře Jeffreyho Epsteina. Andrew veškerá obvinění odmítá, královna mu ale už dříve odebrala vojenské hodnosti a zbavila ho oficiálních povinností.

V sobotu se královská rodina zúčastní dostihů v Epsomu. Večer se bude konat „Platinová party u paláce“, neboli koncert před Buckinghamským palácem. Bude jej živě vysílat televize BBC a vystoupí na něm řada světových hvězd. Alžběta by se opět účastnit neměla, vše ovšem bude sledovat na hradě Windsor. Zde by se také měla poprvé setkat se svojí pravnučkou Lilibet, dcerou Harryho a Meghan.

Neděle bude velkolepá. Londýnem projede zlatý kočár, kterým se Alžběta II. vezla i při své korunovaci. Centrem metropole také projde velký průvod. Účastníci budou oslavovat v převlecích, zpívat britskou hymnu a další písně. Do zajištění akce v hlavním městě bude zapojeno deset tisíc lidí včetně vojáků, dobrovolníků, účinkujících a dalších pracovníků.

„Kamkoliv se v Londýně podíváte, všude je vidět tvář Alžběty II., od prodejny se zmrzlinou až po ty nejluxusnější obchodní domy, které se všechny snaží turisty i Brity nalákat na nákup nejen předmětů, kde je logo královské rodiny či portrét královny, ale všeho dalšího s tím spojeného zboží. Je to velká událost i v tom smyslu, že si Britové v nadcházejících dnech budou moci v baru objednat až do jedné hodiny v noci. Bary, restaurace a hospody budou mít otevírací dobu prodlouženou o dvě hodiny. Takže i v tomto to bude naprosto výjimečná oslava,“ popsal zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

Na oslavách mnozí vydělají

Událost bude pro některé finančně opravdu výnosná. Web stanice BBC odhaduje, že se Britové chystají za upomínkové předměty utratit miliony liber. V nabídce jsou třeba hrnky, talíře ale i hudební skříňka, jejichž podobu královna předtím schválila. Výroba upomínkových předmětů na oslavu dává tolik potřebnou vzpruhu britskému hospodářství, píše stanice.

A nedaří se jen prodejcům upomínkových předmětů či podnikům v Londýně. Již několik dní před oslavami restaurace a hotely „naprosto vzkvétají“, tvrdí například podnikatelé z Cardiffu.

Upomínkové předměty netvoří jen podniky, ale i fanoušci a dobrovolníci. Ve Staffordu například skupinka žen uháčkovala na královninu počest obrovskou „poklici“ na poštovní schránku.

Britská královská mincovna zase vyrobila k jubileu zlatou minci o váze patnácti kilogramů. Obří minci o průměru 22 centimetrů si u ní objednal nejmenovaný sběratel, motivy na obou stranách mince vytvářeli rytci čtyři sta hodin. Její nominální hodnota je 15 tisíc liber (433 tisíc korun), kolik ale výroba stála, mincovna nezveřejnila. 

Změna statutu obcí

U příležitosti oslav bude osm britských obcí povýšeno na města. Nejméně jednoho zástupce bude mít každá ze čtyř částí Británie, jedno nové město budou mít také Falklandy a ostrov Man.

Obce, které měly zájem být povýšeny na město, musely vyplnit žádost a prokázat své kulturní dědictví a vazby na monarchii. Prokazovaly také svou lokální identitu a péči o komunitu. Podle vlády nový statut otevře místním obyvatelům nové příležitosti.

Po povýšení těchto osmi obcí bude v pevninské části Spojeného království celkem 76 měst. Většina, 55, jich je v Anglii, osm ve Skotsku, sedm ve Walesu a šest v Severním Irsku. Naposledy se statut města uděloval v Británii před deseti lety, u příležitosti královnina diamantového jubilea.

Commonwealth reaguje protesty i apatií

Alžběta II. je po sedmi desetiletích na trůně považována za opěrný bod v bouřlivých časech. V bývalých britských koloniích ji však řada lidí vnímá jako kotvu, která je táhne zpět ke koloniální minulosti a jejím stále doznívajícím negativním dopadům. Agentura AP připomněla, že ačkoliv Spojené království slaví, někteří členové Commonwealthu této příležitosti využívají ke snaze o formální rozvázání vztahů s britskou monarchií.

Alžběta II. je formální hlavou státu ve čtrnácti dalších zemích, včetně Kanady, Austrálie, Papuy Nové Guiney nebo na Bahamách. Ještě nedávno bylo těchto zemí patnáct, Barbados přerušil svoje vztahy s monarchií loni v listopadu a řada dalších karibských zemí, včetně Jamajky, dává najevo, že jej v tom chce následovat.

Březnová cesta prince Williama a jeho manželky Catherine u příležitosti královnina jubilea do Belize, na Jamajku a na Bahamy, jejímž cílem bylo posílit vztahy, měla zřejmě přesně opačný účinek. Obrázky toho, jak si pár potřásá rukou s dětmi skrz drátěný plot a jede v terénním vozidle Land Rover bez střechy ve vojenském průvodu, vyvolaly v mnohých vzpomínky na dobu kolonialismu.

Vévodkyně se zdraví s jamajskými dětmi
Zdroj: ČTK/AP/Chris Jackson

Zimbabwe bylo pozastaveno členství v Commonwealthu za vlády tamního bývalého autoritářského prezidenta Roberta Mugabeho a země nyní usiluje o opětovný vstup do organizace. Řada lidí v metropoli Harare se ale o královnino jubileum příliš nezajímá, jelikož zde dříve silný vliv Británie uvadá a bližší vztahy s touto bývalou britskou kolonií udržuje Čína a Rusko. „Začíná tu upadat do bezvýznamnosti,“ popsal tamní aktivista Peter Nyapedwa. „Víme o (čínském prezidentovi) Si Ťin-pchingovi nebo (ruském prezidentu Vladimiru) Putinovi, ne o královně,“ dodal.

Ředitelka institutu pro studium Commonwealthu na Londýnské univerzitě Sue Onslowová tvrdí, že královna Alžběta je „neviditelným lepidlem“, které drží Commonwealth pohromadě. Organizace se podle ní ale v minulosti prokázala jako výjimečně houževnatá, a neměla by se proto rychle odepisovat. Commonwealth hrál velkou roli při podněcování odporu k režimu apartheidu v 80. letech minulého století a stejnou roli by mohl sehrát například v boji s klimatickými změnami, které představují existenční riziko pro některé nízko položené ostrovní členské státy.