Před rokem řídil finance Afghánistánu. Nyní řídí taxi po ulicích Washingtonu

Horizont ČT24: Afghánský exministr taxikářem ve Washingtonu (zdroj: ČT24)

Afghánistán se drasticky mění pod vládou Talibanu a stejně se mění i životy mnoha Afghánců. A to nejen těch, kteří ve své vlasti ovládané radikálním hnutím zůstali, ale i těch, kteří museli před novými vládci prchnout za hranice. Bývalý ministr financí Chálid Pajenda našel s rodinou útočiště v USA. A od vládních povinností a zastupování země na prestižních ekonomických fórech přesedlal k obyčejnému volantu, jako řidič taxislužby.

Bývalý afghánský ministr financí Chálid Pajenda sice hostuje na prestižní washingtonské Georgetownské univerzitě, ale zároveň musí hledat i jinou obživu. „Po několika měsících si musíte vydělat na živobytí. A tak jsem začal trochu jezdit. Je to překvapivě lépe placené, než lidé očekávají.“

Na otázku reportérky BBC jaké to je být znovu před afghánským velvyslanectvím v USA, odpověděl, že je to těžké. Ještě před rokem totiž řídil celý státní rozpočet a jezdíval sem nejméně dvakrát ročně na zasedání Světové banky a Mezinárodního měnového fondu. „Bylo to neuvěřitelné. Když jsem odjížděl, afghánské provincie byly jedna po druhé zabírány. Můj odhad byl, že hlavní město vydrží a bude bojovat minimálně několik let,“ vzpomíná.

Podle něj je afghánský příběh tragický. „Jde o pětatřicet až čtyřicet milionů lidí zajatých fanatickou skupinou, která nevěří v základní lidská práva, základní práva menšin, základní práva více než padesáti procent populace, to jest žen. Úplně to obrací více než dvacet let pokroku, který jsme udělali.“ 

Říká, že prošel velmi těžkým obdobím, ale na konci dne se musíte soustředit na to, jak se dostat z takové situace. „A mám za to, že moje práce mě nikdy nedefinovala. Ani práce ministra a ani ta současná. Myslím, že je to poprvé, co jsem čelil takovým krizím, ale doufejme, že to ze mě dělalo lepšího člověka, že jsem pokornější. Život jde ale dál. Můžete buď ustrnout v minulosti a naříkat nad ní, nebo jít dopředu a usilovat o obnovení,“ míní bývalý politik.