Šéf turecké diplomacie po patnácti letech navštívil Izrael, země chtějí rozšířit ekonomickou spolupráci

Události: Çavuşoglu navštívil Izrael (zdroj: ČT24)

Ministři zahraničí Izraele a Turecka vyjádřili naději, že jejich země rozšíří ekonomickou spolupráci, píše agentura Reuters. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu je po patnácti letech prvním takto vysoce postaveným politikem na návštěvě Izraele. V úterý šéf turecké diplomacie jednal s palestinskými představiteli na okupovaném Západním břehu Jordánu.

„Cílem je navázat a rozšířit hospodářskou a občanskou spolupráci mezi našimi zeměmi,“ uvedl izraelský ministr zahraničí Jair Lapid po boku Çavuşoglua v Jeruzalémě. Dodal, že úředníci začnou pracovat na nové dohodě o civilním letectví.

„Věříme, že normalizace našich vztahů bude mít pozitivní dopad i na mírové řešení (izraelsko-palestinského) konfliktu. Turecko je připraveno převzít odpovědnost a pokračovat v úsilí o dialog,“ uvedl turecký ministr. Později má v plánu navštívit mešitu al-Aksá, která je třetím nejposvátnějším místem islámu a dějištěm opakovaných střetů mezi Palestinci a izraelskou policií. Çavuşoglu poznamenal, že o této záležitosti jednal s Lapidem.

Zpravodaj ČT Borek: Turecká zahraniční politika je hyperpragmatická (zdroj: ČT24)

Náprava napjatých vztahů

Izrael a Turecko pracují na nápravě svých dlouho napjatých vztahů. V roce 2010 obě země recipročně stáhly své velvyslance. Stalo se tak poté, co Izraelci zastavili na moři flotilu, která chtěla dopravit humanitární pomoc do Pásma Gazy na protest proti izraelské blokádě tohoto území. Flotila vyplula z Turecka a zásah proti ní se soustředil na největší z plavidel, tureckou loď Mavi Marmara. O život tehdy přišlo devět tureckých aktivistů.

Vztahy se pak postupně zlepšovaly, ale opět se zhoršily v roce 2018, kdy obě země znovu stáhly své velvyslance. Turecko tak učinilo v souvislosti s přesunem amerického velvyslanectví do Jeruzaléma a s palbou izraelských sil na palestinské demonstranty v Pásmu Gazy.

Mírové rozhovory mezi Izraelem a Palestinci, zprostředkované USA a zaměřené na zřízení nezávislého palestinského státu ve východním Jeruzalémě, na Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy, se zhroutily v roce 2014. Od té doby na vážná jednání nedošlo.