Nerostné suroviny financují válku, na letošek má Rusko polštář, říká ekonom Zahradník

Horizont ČT24: Jak sankce brzdí ruskou ekonomiku? (zdroj: ČT24)

Ruskou ekonomiku nečekají dobré vyhlídky. Tamní HDP by měl poklesnout zhruba o desetinu, příští rok by pak měla ekonomika stagnovat. Podle ekonomického experta a analytika Petra Zahradníka jsou veřejné finance ale stále v relativně dobrém stavu díky obchodu s nerostnými zdroji.

Hlavní příjmy Rusko získává z prodeje plynu, ropy a uhlí do Evropské unie. Od začátku války na Ukrajině je ještě navýšilo. Podle údajů finského střediska pro výzkum energií a ovzduší za první dva měsíce invaze vyvezlo energetické suroviny celkem za 63 miliard eur, z toho do EU za 44 miliard eur. Jde o dvojnásobek proti stejnému období loňského roku.

Moskva vydělává na růstu cen fosilních paliv, přestože objem dodávek se kvůli embargu a sankcím snížil. Letos by si Rusko mohlo podle odhadů Bloombergu celkem přijít na 304 miliard eur.

Zahradník: Spotřeba ruských domácností klesne

„Ten výsledek možná bude v závěru ještě trochu horší, protože ekonomické procesy, prostřednictvím kterých se měří výkonost ekonomiky, byly válkou zásadně zasaženy,“ komentuje očekávaný propad ruské ekonomiky Petr Zahradník. Poklesne podle něj především spotřeba domácností.

Na ruskou ekonomiku ale podle něj má významný pozitivní vliv zahraniční obchod se strategickými surovinami, což se nezmění, pokud nedojde ke sjednocení ohledně sankcí nebo pokud samo Rusko nepřestane s dodávkami zemního plynu do Evropské unie. 

Veřejné finance jsou tak podle něj díky tomuto exportu v relativně dobrém stavu. „Rusko má poměrně slušný fiskální polštář, který mu umožňuje válečné výdaje financovat,“ vysvětluje. Ruská státní kasa podle něj zůstane saturována minimálně po většinu letošního roku.